"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Fördjupning inom vetenskaplig metodik

Varmt välkommen till kursen Fördjupning inom vetenskaplig metodik (3FT922). I det här dokumentet kan du läsa om vad du måste göra innan kursstart och mer om hur kursen är upplagd. Kontakta oss gärna om du har frågor, se kontaktformulär nedan. Vi hälsar dig varmt välkommen och hoppas att du ska få en mycket givande studietid.

Så här börjar du

 • 1. Andra antagningsbeskedet

  Om du har blivit antagen och vill ha din plats eller vill stå kvar som reserv behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet.

  Är du inte längre intresserad av din plats är det fint om du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud via Ladok (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Se vilket stöd du kan få och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • 2. Aktivera ditt Umu-id och MFA

  Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.

  Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Ditt Umu-id behöver du när du ska:

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • 3. Registrera dig på kursen

  På den här kursen ska du själv logga in och registrera dig via Ladok innan kursstart. Det kan du göra från och med måndag den 26 augusti till och med onsdag den 4 september. Om du inte har registrerat dig senast den 4 september förlorar du din plats på kursen.

  Se en film om hur du registrerar dig på en kurs.

  Om du vet i förväg att du inte kommer att kunna registrera dig under den angivna perioden, måste du meddela oss innan den sista registreringsdagen. Om du drabbas av akut sjukdom eller någon annan oförutsedd händelse som hindrar dig från att registrera dig, bör du kontakta oss så snart som möjligt (läkarintyg krävs). Om du har blivit antagen som reserv efter att registreringen har stängts, kontaktar du studieadministrationen så att de kan registrera dig manuellt.

  Meddela Studieadministrationen via e-post.

  För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt Umu-id och MFA.

  Fäll ihop
 • 4. Börja kursen

  Måndag 2 september

  Tid: Valfri tid under dagen

  Terminen startar måndag den 2 september 2024 och slutar söndag den 19 januari 2025. Det första kurstillfället (digitalt) är redan på onsdag 4 september. Därför behöver du bekanta dig med kursplattformen Canvas och gå igenom förberedelserna till första kurstillfället. Vid kursträffarna kommer du bland annat att redovisa kursuppgifterna, och diskutera innehållet med kursare och lärare.

  Digitala kursträffar (obligatoriska), samtliga:

  • Onsdag 4 september, kl. 13.00-16.30
  • Onsdag 23 oktober, kl. 13.00-16.30
  • Måndag 13 januari, kl. 08.30-16.30, och eventuellt tisdag 14 januari (kl. 08.30-12.00)

  Plats: Via Zoom (länk till Zoom publiceras på Canvas, startsidan).

  Lärplattformen Canvas (Umeå universitet)

  På lärplattformen Canvas hittar du allt du behöver för kursen. Där kan du kommunicera med dina lärare och dina kurskamrater, se Zoom-länkar och ladda upp uppgifter inför varje kursträff. Logga in på Canvas med ditt aktiverade Umu-id 1-2 veckor innan terminsstart. Läs mer under "Aktivera ditt Umu-id och MFA" om hur du aktiverar ditt Umu-id och MFA.

  Observera att du måste vara registrerad på kursen för att se kurssajten på Canvas!

  Fäll ihop

Om kursen

 • Kursens upplägg

  Du kommer att läsa det mesta av kursen på egen hand. Lärare och kursare träffar du vid två digitala träffar under hösten 2024, samt vid en avslutande digital träff i januari 2025. Kursen ges på halvfart och är en distansutbildning med virtuella kursträffar på dagtid. Lärande sker med studerandeaktiv pedagogik och omfattar föreläsningar, obligatoriska seminarier, kamratrespons samt individuell fördjupning. Tillgång till internetuppkopplad dator med möjlighet att delta via video och dela presentationer krävs. För samtliga digitala träffar rekommenderas att använda ett headset samt ha kameran på (video på). Placera dig i avskilt rum för att undvika störande moment, och skydda deltagares integritet.

  Fäll ihop
 • Kursansvariga lärare

  Tveka inte att höra av dig med eventuella frågor och synpunkter till oss kursansvariga:

  Matthias Tegern

  och

  Beatrice Pettersson

  Vi ses i höst, varmt välkommen!

  Matthias och Beatrice

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Se på digitala studiestartsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar via Zoom den 27–30 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans

  Här ser du datum och tid för varje föreläsning

   

  Fäll ihop
 • Beställ ditt UMU-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Ta hjälp av en studievägledare

  Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

  Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  Fäll ihop
 • Bibliotekets tjänster

  Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

  Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om något krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)