"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Klinisk tillämpning av arbetsterapeutiska teorier och modeller

Välkommen till kursen Klinisk tillämpning av arbetsterapeutiska teorier och modeller, 15 hp, som ges vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, Umeå universitet. Denna kurs utgör andra delen av magister- eller masterprogrammet i arbetsterapi men kan också läsas som fristående kurs. Med det här brevet vill vi hälsa dig välkommen till kursen och ge dig en del information inför vårterminen 2024.

Så här börjar du

  • 2. Aktivera ditt Umu-id och MFA

    Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.

    Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

    Ditt Umu-id behöver du när du ska:

    • registrera dig på kurser
    • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
    • kolla din studentmejl
    • skaffa Umu-kort
    • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

    För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

    MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.

    Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA

    Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  • 3. Registrera dig på kursen

    För att vi ska kunna registrerar dig på kursen så måste du logga in på kursens lärplattform med din Umu-id. Kurssajten i Canvas öppnas under vecka 2, 2024. Du kommer då att få ett meddelande och en länk till aktuell kurssajt.

    Om du inte vill behålla din plats på kursern efter urval 2 ska du gå in på Antagning.se och tacka nej till kursen för att platsen ska kunna erbjudas till dem som står på reservlistan.

  • 4. Börja kursen

    Kursstart 15 januari i lärplattformen Canvas

    Tid: 1:a kursträff 19 jan kl 08.30

    Plats: Zoom

    Kursspecifik information

    Kursen är helt nätbaserad och genomförs således på distans. Vi använder det digitala verktyget Zoom och du kommer att få en aktuell länk till denna under vecka 2.

    Vårterminen börjar den 15 januari och ni kommer då att få en uppgift för att förbereda er inför det inledande kurstillfället 19 januari. Mer information omkring detta kommer att skickas ut i januari.

    Eftersom kursen är helt nätbaserad, kommer allt arbete att göras därifrån du själv väljer att vistas. Den digitala undervisningen inleds på fredag den 19 januari kl. 08.30 - 16.30. Nästa två kurstillfällen är torsdag 25 januari och fredag 26 januari kl 08.30-16.30, se schema längre ner i dokumentet. Observera att samtliga dessa tre dagar är obligatoriska. Fokus kommer att ligga på OTIPM, Enabling Occupation och MOHO. Kritisk gransknikng av vetenskapliga artiklar tillkommer. Kursmaterialet kommer att finnas tillgängligt på lärplattformen Canvas. Kursen innebär halvtidsstudier.

    Kursansvarig är Ulla Nygren, universitetslektor i arbetsterapi och studierektor. Er lärare under den första kursveckan heter Almut Spaeth. Hon kommer från Hamburg och kommer att föreläsa på engelska men hon kan både läsa och förstå svenska vilket innebär att diskussioner kan föras på svenska, engelska eller svengelska. Den lärare som kommer att medverka i kursen när det gäller era uppgifter är Anneli Nyman som är universitetslektor i arbetsterapi vid Luleå tekniska universitet, men i slutet av kursen möter ni Elin Granholm Valmari som är disputerad adjunkt i arbetsterapi vid Umeå universitet. Examinator för kursen är Ulla Nygren.

Om kursen

  • Programmets/kursens upplägg

    All undervisning och kontakt sker under terminen via Canvas, Zoom och via e-post. Kursen innefattar ett antal kursuppgifter som utgör en viktig del av kursen och ni kommer att jobba med dessa under våren. Ni kommer att få en introduktion till dessa uppgifter och datum för inlämning av Anneli Nyman och det sker under någon av de tre inledande dagarna.

    Schedule for the course “Klinisk tillämpning av arbetsterapeutiska teorier och modeller”, VT24

    The introductory course days will be held online. You will receive access information prior to the start of the course. The schedule below is a preliminary schedule only and might be changed if needed. Starting- and finishing times, however, will not be changed to allow you to plan other appointments.

    Friday, January 19th, 2024:
    8:30-12:00 and 13:00-16:30
    Introduction to the module and to the course assignments
    Introduction to reading scientific articles
    Critical review of an article
    Journal Club

    Thursday, January 25th, 2024:
    8:30-12.00 and 13.00-16:30
    Introduction and overview of the three chosen OT models:
    OTIPM, Enabling Occupation II and MOHO.
    Methods used will be lectures, group work and discussion.

    Friday, January 26th, 2024:
    8:30-12:00 and 13:00-16:30
    Introduction to the topic “culture”
    Group work on how the chosen OT models address culture,
    including presentation and discussion
    Lecture on culture in occupational therapy and the KAWA model as an example of a non-western OT model
    Open questions and evaluation of course days

  • Kurslitteratur

    För att kunna genomföra kursuppgifterna är det viktigt att du har tillgång till följande böcker:

    1. Fisher, A.G., & Marterella, A. (2019). Powerful Practice. Center for Innovative OT Solutions (CIOTS). (Beställ från: http://amps.se/otipm/)

    2. Taylor, R. R., Bowyer, P., & Fisher, G. (2023). Kielhofner’s Model of Human Occupation: Theory and Application (6th ed.). Lipincott Williams and Wilkins.

    3. Townsend, E. A., & Polatajko, H. J. (2013). Enabling occupation II: Advancing an occupational therapy vision for health, well-being, & justice through occupation. Ottawa, Canadian Association of Occupational Therapists (Beställ från: http://www.caot.ca/default.asp?pageid=1439)

    Enabling Occupation II kan endast beställas direkt från Yrkesförbundet i Kanada: CAOT, enligt länk ovan. Tyvärr brukar det ta lite tid att få den levererad, så det är viktigt att du beställer boken så fort som möjligt.
    OTIPM (Powerful Practice) kan du beställa via AMPS svenska hemsida enligt länk ovan och den får du snabbare, men beställ även denna i god tid.

    Litteraturen är i denna kurs mycket viktig och det är inte möjligt att genomföra kursen utan den. Då det finns flera versioner av dessa böcker vill vi göra dig observant på att kontrollera utgivningsår så det stämmer överens med listan ovan.
    Som student vid Umeå universitet har du tillgång till en mängd litteratur och olika databaser via universitetsbiblioteket .

    Om du behöver guidning inför din sökning gå till fliken "Sökhjälp och guider". Där presenteras många olika vägar att söka litteratur. Logga in via din Umu-id.
    Återigen, hjärtligt välkommen till kursen Klinisk tillämpning av arbetsterapeutiska teorier och modeller, vid Umeå universitet!

  • Övrig information

    Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar. Om du inte får tag på någon av oss lärare så kan vår administratör Christina Lindberg vidarebefordra ditt samtal eller ta emot meddelanden.

    Välkommen till kursen!

    Ulla Nygren, ulla.nygren@umu.se tel. 090-786 9102
    Almut Spaeth, almut.spath@umu.se
    Anneli Nyman anneli.nyman@ltu.se 
    Elin Granholm Valmari elin.granholm@umu.se

    Christina Lindberg, christina.lindberg@umu.se tel. 090-786 9893

Ny vid Umeå universitet

  • Sök stöd vid funktionsnedsättning

    Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

    Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

    Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  • Beställ ditt UMU-kort

    När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

    Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  • Tillgång till hela Microsoft Office 365

    När du pluggar har du helt gratis tillgång till flera olika IT-tjänster och programvaror. Det är bland annat Umu-id för inloggning, wifi på campus, lärplattformen Canvas, Microsoft office 365 och Zoom samt andra bra att ha tjänster. Och skulle någonting i din digitala miljö krångla guidar vi dig rätt.

    IT-tjänster – här kommer du igång

  • Ta hjälp av en studievägledare

    Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

    Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  • Bibliotekets tjänster

    Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

    Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  • Fråga Infocenter om något krånglar

    Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

    Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig med dina frågor.

    Infocenter ger hjälp och stöd

    Hitta till Infocenter (Mazemap)

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)