"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kost- och måltidsvetenskap 3, 15 hp

Engelskt namn: Food, Nutrition and Culinary Science 3

Denna kursplan gäller: 2025-07-28 och tillsvidare

Kurskod: 2KN090

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Beslutad av: Prefekten, 2025-02-26

Reviderad av: Prefekten, 2025-06-05

Innehåll

När en kostvetare arbetar inom en måltidsverksamhet, är det viktigt att ha kunskap om produktion, distribution och servering av mat för storkök och andra verksamheter utanför hemmet. För att skapa hållbara måltider är hållbar livsmedelsupphandling och metoder för att förebygga matsvinn avgörande. Kursen behandlar även ledarskapets betydelse för individ, grupp och organisation. Måltidsverksamhet finns inom såväl kommunal, statlig, regional och privat regi.

Kursen består av följande moduler:

  1. Måltidsorganisation I, 7,5 hp (Meal Organization 1)
  2. Måltider, organisation och ledarskap I (Food Service, Organisation and Leadership), 7,5 hp

Modul 1. Måltidsorganisation I, 7,5 hp
 I modulen behandlas olika system för produktion, distribution och servering av mat för storkök och andra verksamheter utanför hemmet. För- och nackdelar med dessa system utforskas, med särskild hänsyn till de styrande ramfaktorer som påverkar deras effektivitet och hållbarhet. Vidare praktiseras olika metoder för att hantera, förbereda och tillaga mat i storkök, med fokus på hälsa, hygien och hållbarhet. Livsmedelsupphandling och inköp, med fokus på att integrera hållbarhetskriterier i beslutsprocessen, samt metoder för att identifiera, hantera och förebygga matsvinn inom olika måltidsorganisationer behandlas. Modulen innefattar även ett projektarbete.

Modul 2. Måltider, organisation och ledarskap I, 7,5 hp
Modulen innehåller en introduktion till ledarskap och organisation inom måltidsverksamhet. Genom att presentera olika organisatoriska utmaningar behandlar modulen ledarskapets betydelse för individ, grupp och organisation. I modulen ingår auskultation i en vald verksamhet.

 

Förväntade studieresultat

Modul 1. Måltidsorganisation I, 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • Beskriva för- och nackdelar med olika system att producera, distribuera och servera mat för många utanför hemmet med hänsyn till styrande ramfaktorer
  • Redogöra för förfarandet vid livsmedelsupphandling och inköp med hänsyn till hållbarhetskriterier
  • Identifiera, hantera och redogöra för hur matsvinn kan förebyggas inom olika måltidsorganisationer
  • Utveckla en grundläggande förståelse för forskningsfrågor, metoder för datainsamling och analys inom området kost- och måltidsvetenskap
  • Visa kännedom om forsknings- och utvecklingsarbete inom det valda området och relatera detta till samhällsrelevans och kommande yrkesprofession

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa metoder för vetenskaplig litteratursökning och välja relevant vetenskaplig litteratur utifrån valt område inom måltidsservice
  • Tillämpa metoder för hantering, beredning och tillagning av livsmedel i storkök med hänsyn till hälsa, hygien och hållbarhet. 

Modul 2. Måltider, organisation och ledarskap I, 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • Redogöra för olika typer av måltidsorganisationer
  • Redogöra för organisation och mål i vald verksamhet under auskultation och de styrande författningar som verksamheten omfattas av
  • Beskriva den historiska framväxten av den framtida yrkesprofessionen
  • Beskriva måltidsverksamheter ur ett internationellt perspektiv

Färdighet och förmåga

  • Identifiera och analysera ledarskapets utmaningar och förändringar i en måltidsorganisation utifrån olika teorier om individ, grupp och organisation

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Reflektera över sitt eget utvecklingsbehov i relation till pågående utbildning samt kommande yrkesprofession och ett samhälleligt perspektiv

 

Behörighetskrav

Kost- och måltidsvetenskap 1, 30 hp samt godkänt resultat om minst 15 hp på Kost- och måltidsvetenskap 2, 30 hp, eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Kursen är en distanskurs med 50% studietakt med schemalagd undervisning dagtid samt obligatoriska träffar i Umeå. Obligatoriska nätbaserade undervisningsmoment under dagtid samt auskultation inom relevant verksamhet för yrkesområdet förekommer mellan veckoträffar. Modulerna kan läsas parallellt och den inbördes ordningen mellan modulerna kan ändras.

Modul 1. Måltidsorganisation I, 7,5 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, laborationer och grupparbete Vissa grupparbeten, handledningstillfällen, seminarier och laborationer är obligatoriska.

Modul 2. Måltider, organisation och ledarskap I, 7,5 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, grupparbeten, seminarier och fältstudier. Grupparbeten, seminarier och fältstudier är obligatoriska.

 

Examination

Modul 1. Måltidsorganisation, 7,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:

  • Skriftlig individuell salstentamen (U, G eller VG)
  • Seminarier (U eller G)
  • Laborationer i grupp (U eller G)
  • Projektarbete (U eller G)

Modul 2. Måltider, organisation och ledarskap I, 7, 5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:

  • Auskultation (U eller G)
  • Redovisning i grupp (U eller G)
  • Seminarier (U eller G)
  • Individuell skriftlig uppgift (U eller G)
  • Frivillig individuell skriftlig uppgift (U, G eller VG)

Hel kurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För VG på hel kurs krävs VG på båda modulerna.

I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av ordinarie prov har meddelats och studenten delgivits återkoppling på provet, exempelvis kopia av studentens tentamen. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. För prov av sådan karaktär att de endast kan genomföras på Campus, sker omprov vid påföljande campusträff alternativt under påföljande termin.

Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det i stället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Prov baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyad examination. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.

 

Litteratur

Giltig från: 2025 vecka 31

MÅLTIDSORGANSIATON 1, 7.5 HP

Rekommenderad litteratur

Gregoire Mary B
Foodservice organizations : a managerial and systems approach
Ninth edition. : Boston : Pearson: 516 s. : : 2016 :
https://nordics.pearson.com/products/selected-chapters-from-food-service-organisations-e-book?variant=42918438076565
Obligatorisk
Läsanvisning: ISBN: 9780134038940 Utvalda kapitel, meddelas av lärare. OBSERVERA: Boken finns att hyra eller köpas via Pearson. Finns bara som e-bok numera.

Att skriva PM/Rapporter/Uppsatser. Umeå: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Institutionen för kost- och måltidsvetenskap :
Obligatorisk
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen för kost- och måltidsvetenskap, Umeå universitet. Senaste versionen.

Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare facklitteratur tillkommer. Ca 50 sid.

Referenslitteratur

Från tanke till text : en språkhandbok för uppsatsskrivande studenter
Jarrick Arne, Josephson Olle
2., [översedda] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1996 : 133 s. :
ISBN: 91-44-26842-4 ; 240:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Reviderad upplaga:1998. ISBN:9789144268422

Schött Kristina
Studentens skrivhandbok
3. [bearb.] uppl. : Stockholm : Liber : 2015 : 185 s. :
ISBN: 9789147114085
Se Umeå UB:s söktjänst

MÅLTIDER, ORGANISATION OCH LEDARSKAP I 7.5 HP

I bibliotekets söktjänst kan du se om en titel finns elektroniskt.

Rekommenderad litteratur

Gregoire Mary B
Foodservice organizations : a managerial and systems approach
Ninth edition. : Boston : Pearson: 516 s. : : 2016 :
https://nordics.pearson.com/products/selected-chapters-from-food-service-organisations-e-book?variant=42918438076565
Obligatorisk
Läsanvisning: ISBN: 9780134038940 Utvalda kapitel, meddelas av lärare. OBSERVERA: Boken finns att hyra eller köpas via Pearson. Finns bara som e-bok numera.

Understanding and managing organizational behavior with MyManagementLab
George Jennifer M., Jones Gareth R.
6th ed., International ed. : Boston, Mass. : Pearson Education : c2012 : 670 s :
ISBN: 978-0-273-75386-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Neuman Nicklas
Mat och ätande - Sociologiska perspektiv
Studentlitteratur AB : 2019 : 456 sidor :
ISBN: 9789144131672
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

Ett annorlunda ledarskap : chef i politiskt styrd verksamhet
Bergström Tomas, Eklund Niklas
Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : [2019] : 216 sidor :
ISBN: 9789144125695
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se upplaga 1:2 : Lund : Studentlitteratur: 2020

Petersson Per
Medarbetarens guide till framgång : förbättra med Lean! : [med exempel från tillverkning, produktutveckling, administration, service & tjänster och sjukvård]
1. uppl. : Bromma : Part Development : 2013 : 144 s. :
ISBN: 9789198037210
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare facklitteratur tillkommer.