Huvudmenyn dold.

Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Vid institutionen för Kost- och måltidsvetenskap bedriver vi utbildning och forskning inom olika aspekter av mat och måltider.

Våra utbildningar

Vi utbildar årligen ca 1000 studenter inom kost- och måltidsområdet.

Forskning vid institutionen

Forskning bedrivs inom flera områden.

Samarbeta med oss

Har du idéer? Vi finns här.

Reportage och porträtt

Älskade Cajsa Warg

Trots att vi vet lite om Cajsa Wargs liv är hon välkänd än idag. Vad var nyckeln till hennes enorma framgång?

Betydelsen av fjällvandringens måltider

Genom att studera fjällbilder och gå Kungsleden kommer Joachim Sundqvist ta reda på vad fjällvandrare äter.

Mycket mer ätbar mat kan räddas

Gastronomiprogrammet gjorde gemensam sak med ett avfallsbolag för att och minska matsvinnet.

Punkigt eller naturnära hos vårens pop up-restauranger
Publicerad: 15 feb, 2022

Gastronomistudenter öppnar två pop up-restauranger den 23 februari: Restaurang Värna och Bistro Balec.

Från Umeå universitet om arktisk mat på UR
Publicerad: 15 feb, 2022

Ur Play har flera avsnitt med medverkande från Umeå universitets i programserien Samisk och arktisk gastronomi

Fem frågor till Jonas Burén, docent i experimentell medicin
Publicerad: 26 jan, 2022

Jonas Burén forskar om hur LCHF-kost påverkar riskfaktorer för metabol sjuklighet och fysisk prestation.