"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Läkemedelsutveckling och regulatoriska krav

Du läser kursen på Institutionen för Integrativ Medicinsk Biologi (IMB), kursansvarig är Pia Seidel pia.seidel@umu.se och studieadministratör Nadia Ferry Yassin nadia.ferry@umu.se

Så här börjar du

 • 2. Aktivera ditt Umu-id och MFA

  Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.

  Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Ditt Umu-id behöver du när du ska:

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • 3. Registrera dig på kursen

  Du måste registrera dig på varje kurs som du läser på universitetet. Genom att registrera dig vid varje kursstart kommer du med på kurslistor, får tillgång till kurssajter, du är försäkrad under kursens gång, dina betyg kan registreras och CSN kan se att du studerar.

  Vi använder oss av webbregistrering på kursen. Webbregistreringen är öppen en vecka före kursstart och stänger natten till kursstart kl. 24.00. Det är viktigt att du registrerar dig på kursen inom utsatt tid, annars kommer du att förlora din möjlighet att delta på kursen. Mer information om hur registreringen går till hittar du här: https://www.umu.se/student/mina-studier/sa-funkar-studentwebben/

  På antagningsbeskedet framgår det om du har blivit antagen med villkor. Du blir antagen med villkor till samtliga kurser som har behörighetskrav, uppfyller du kravet kommer studieadministratören för kursen att lyfta ditt villkor ca 1 vecka innan kursen startar, därefter kan du registrera dig via studentwebben.

  Får du problem med registreringen ska du kontakta studieadministratör för den kurs du läser (kontaktuppgifter finnas i Kursöversikt i Canvas programsajten Farmaciprogrammen). Ange alltid namn, personnummer och kursnamn i meddelandet om du skickar e-post.

  Fäll ihop
 • 4. Börja kursen

  2022-05-23

  Tid: Se schema

  Plats: https://umu.zoom.us/my/piaseidel

  Schemat blir tillgängligt fyra veckor före kursstart. För detaljschema besök programsajten i Canvas, se År4&1APO/MAF

  Fäll ihop

Om kursen

 • Information från kursansvarig

  Du är antagen till kursen Läkemedelsutveckling och regulatoriska krav vid Umeå universitet. Jag som skriver det här brevet heter Pia Seidel och är kursansvarig. Jag vill med detta brev hälsa dig varmt välkommen till kursen samt passa på att skicka med en del information.

  Kursstart
  Den här kursen ges, som hela programmet, på distans. Det innebär att du bedriver det mesta av studierna på egen hand och att du har stöd från lärare och hittar kursmaterial på lärplattformen (Canvas). Ni bör ha god vana med det vid det här laget. Kursen startar den 23 maj 2022. Kursen inleds med en träff i Zoom där jag bland annat går igenom det grupparbete ni ska genomföra under kursen.

  För att komma till mötesrummet används följande länk:
  https://umu.zoom.us/my/piaseidel. För att kunna delta i möten behöver du ladda ner programmet till din dator. Information om hur du gör det finns här: Zoom för Windows (för PC) och Zoom för Mac-OS (för Mac). Under den här kursen använder vi lärplattformen Canvas. Där hittar du information om kursen, lista över kursdeltagare och meddelanden från läraren. Där finns också allt lektionsmaterial som t.ex. videoföreläsningar, övningsuppgifter, länkar och artiklar.
  Canvas används också för informationsutbyte under kursen, här finns t.ex. möjlighet att ställa frågor till kursansvarig. För att komma in på lärplattformen loggar du in med ditt UmU-id. Kurssidan i Canvas blir tillgänglig i samband med kursstart.

  Träffar under kursen
  Det här är en kort kurs som inte har några träffar i Umeå.

  Obligatoriska moment
  Obligatoriskt moment under kursen är grupparbetet och tentamen. Till grupparbetet kommer ni att delas in i grupper och ska tillsammans beskriva en formuleringsstrategi för att ta fram ett läkemedel av en befintlig aktiv substans i läkemedelsutvecklingsfas, alltså utifrån ett redan förbestämt case. Ni ska ge förslag på läkemedelsformuleringar som kan användas i fas II och III. Arbetet ska sedan redovisas i form av en poster. Arbetet kommer att redovisas skriftligt och/eller muntligt. Postern läggs upp i Canvas där ni även får tillgång till det arbete ni ska opponera på.


  Schemat blir tillgängligt fyra veckor före kursstart.

  Tentamen
  Tentamen på kursen kommer att vara 3 juni. Den sker i form av en hemtentamen. Anmälan till tentamen sker till studieadministratör Nadia Ferry Yassin senast tio dagar innan tentamen (kontaktuppgifter se nedan).


  Kurslitteratur
  Hill, R, Duncan, R. Drug discovery and development – technology in transition. 3rd edition, 2021, Churchill Livingstone, ISBN 9780702078040 (tillgänglig elektroniskt via Universitetsbiblioteket )

  Aulton, ME and Taylor, KMG. Aulton’s Pharmaceutics – the design and manufacture of medicines. Elsevier, 6th edition, 2021. ISBN 9780702081545 (tillgänglig elektroniskt via Universitetsbiblioteket)
  (även tidigare upplagor går bra att använda).


  Båda kursböckerna finns tillgängliga elektroniskt via Clinical Key. Aulton finns i den senaste upplagan, medan Hill och Rang i skrivande stund enbart finns i 2:a upplagan. Ni kommer till Clinical Key via följande länk: Clinical Key - student.

  Ni kommer även att använda er av Läkemedelverkets, EMA:s, FDA:s och ICH:s hemsidor.

  Kontakta oss
  Hör gärna av dig till oss om du har funderingar kring något som rör kursen.


  Kursansvarig
  Pia Seidel Tel. 090-786 73 80 E-post: pia.seidel@umu.se Integrativ medicinsk biologi, Umeå universitet 901 87 Umeå

  Studieadministratör
  Nadia Ferry Yassin Tel. 090-786 95 10 E-post: nadia.ferry@umu.se Integrativ medicinsk biologi, Umeå universitet 901 87 Umeå

  Fäll ihop
 • Canvas Programsajt och Kurssajt

  Vi använder oss av läroplattformen Canvas och e-mötesprogrammet Zoom på utbildningen.

   

  Canvas programsajt

  Vi har skapat en programsajt för samtliga farmacistudenter (Receptarieprogrammet, Apotekarprogrammet och Master i farmaci) som heter Farmaciprogrammen och finns i Canvas. I programsajten finns mer utförlig information om de tröskelkrav som finns under utbildningen, vanliga frågor och svar om dina studier och kursöversikt. I kursöversikt kan du se vilka tider som kurserna du ska läsa går och vem du ska kontakta vid frågor.

  Canvas kurssajt

  På kurssajten i Canvas kommer du att se en lista över kursdeltagare, hitta det självstudiematerial du behöver, som exempelvis inspelade föreläsningar, instuderingsfrågor och läsanvisningar. Där sker även vissa schemalagda examinationer och andra aktiviteter. Det mesta av kommunikationen med dina lärare och kursare har du i Canvas kurssajterna. Samtliga antagna studenter ser Canvassajterna för sina kurser senast samma dag som kursen startar, efter två dagar är kurssajten i Canvas endast tillgänglig för registrerade studenter.

   

  Övrig information hittar du i studentwebben i högermenyn.

  Fäll ihop
 • Anmälan till tentamen

  Vi använder oss inte av anmälan till tentamen via studentwebben för kurser inom farmaciutbildningarna.  Du kan anmäla dig till tentamen senast 10 dagar innan tentamensdatum. För anmälan till tentamen se anvisningar i Canvas programsajten farmaciprogrammen. 

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Se på digitala studiestartsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar via Zoom den 27–30 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans

  Här ser du datum och tid för varje föreläsning

   

  Fäll ihop
 • Beställ ditt UMU-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Ta hjälp av en studievägledare

  Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

  Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  Fäll ihop
 • Bibliotekets tjänster

  Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

  Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om något krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)