"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Ortnamn i Sverige

Välkommen till kursen!

Så här börjar du

 • 2. Registrera dig på kursen

  På den här kursen ska du själv registrera dig på Studentwebben under perioden 2023-05-29 - 2023-06-06. Om du inte har registrerat dig senast den 6 juni förlorar du din plats på kursen. Anvisningar finns på www.student.umu.se/registrering
  För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt Umu-id (användarkonto), se nedan. 

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  Kursen utförs helt på distans, via lärplattformen. Där går det att finna mer information om bland annat kurslitteratur och schema innan kursstart.

  I den här kursen kommer vi att använda oss av lärplattformen Canvas. När du har registrerat dig på kursen (2023-05-29 - 2023-06-06, se ovan) får du tillgång till den. Logga in där med ditt Umu-id (användarkonto, se nedan), så snart som möjligt och bekanta dig med sajten och den information om kursen som finns där.

  Fäll ihop

Om kursen

 • Kursens upplägg

  I den här kursen kommer vi att använda oss av lärplattformen Canvas. När du har registrerat dig på kursen (2023-05-29 - 2023-06-06, se ovan) får du tillgång till den. Logga in där med ditt Umu-id (användarkonto, se nedan), så snart som möjligt och bekanta dig med sajten och den information om kursen som finns där.

  Det finns olika typer av ortnamn. Några är ytterst svårtolkade som Sya, Tierp och Gnarp, andra till synes lättolkade som Storsjön och Söderhamn. Dessutom finns namn där man kan se vilka beståndsdelarna är, som i Stockholm och Ropsten, men vad betyder egentligen Stock + holm resp. Rop + sten i namnen? Sedan finns grupper av namn, vanliga inom vissa områden, som namn på lösa, måla och mark, vad betyder de och när kom de till? I norra Sverige dessutom finska och samiska namn, som Pajala och Jokkmokk. 

  I kursen lär vi oss vilka olika typer av namn det finns, alltså bebyggelsenamn, naturnamn, ägonamn och artefaktnamn. Vi ska också lära oss hur man går tillväga när man tolkar ortnamn. Former på äldre handlingar och kartor kan ge ledtrådar, och ibland kan uttalet visa att namnets bakgrund är en helt annan än man först tror. Det är också viktigt att sakligt motivera den förmodade namntolkningen: hur såg det ut i naturen när namnet bildades, och överensstämmer detta med den tolkning man gjort? Vi ska också diskutera åldern för olika namn och vad äldre namn kan berätta om den tid då de skapades. Ortnamn kan nämligen vara goda historiska källor.

  Under kursen kommer varje student att presentera en mindre, lokal ortnamnsundersökning, där ett antal namns språkliga och sakliga grund diskuteras.

   

  Fäll ihop
 • Kontaktpersoner

  Kursansvarig: Solveig Bollig, solveig.bollig@umu.se 
  Studieadministratör: Sofia Rova, sofia.rova@umu.se

  Fäll ihop
 • Hjälp till studenter som studerar på distans

  Som student på en distanskurs som ges via internet kan du med fördel ta kontakt med ett närbeläget kommunalt lärcentrum för att få mer stöd i dina studier.

  Vilken service som erbjuds kan variera, men ofta finns studieplatser, grupprum, internet och datorer. Det finns personal som kan hjälpa till med exempelvis teknisk support. 
  Du hittar ditt närmaste lärcentrum via Nätverket för kommunala lärcentra (Nitus): https://nitus.se/hitta-ditt-larcentrum/

  Lärcentrumen är grupperade efter region.

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Aktivera ditt Umu-id

  Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Umu-id kommer du behöva när du ska:
  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id.

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • Beställ ditt Umu-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om Umu-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om det krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)