TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN
Välkommen till kursen!
Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.
Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Ditt Umu-id behöver du när du ska:
För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.
MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.
Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA
Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.
På den här kursen ska du själv registrera dig på Studentwebben under perioden 2023-05-29 - 2023-06-06. Om du inte har registrerat dig senast den 6 juni förlorar du din plats på kursen. Anvisningar finns på www.student.umu.se/registrering.
För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt Umu-id (användarkonto), se nedan.
Kursen utförs helt på distans, via lärplattformen. Där går det att finna mer information om bland annat kurslitteratur och schema innan kursstart.
I den här kursen kommer vi att använda oss av lärplattformen Canvas. När du har registrerat dig på kursen (2023-05-29 - 2023-06-06, se ovan) får du tillgång till den. Logga in där med ditt Umu-id (användarkonto, se nedan), så snart som möjligt och bekanta dig med sajten och den information om kursen som finns där.
I den här kursen kommer vi att använda oss av lärplattformen Canvas. När du har registrerat dig på kursen (2023-05-29 - 2023-06-06, se ovan) får du tillgång till den. Logga in där med ditt Umu-id (användarkonto, se nedan), så snart som möjligt och bekanta dig med sajten och den information om kursen som finns där.
Det finns olika typer av ortnamn. Några är ytterst svårtolkade som Sya, Tierp och Gnarp, andra till synes lättolkade som Storsjön och Söderhamn. Dessutom finns namn där man kan se vilka beståndsdelarna är, som i Stockholm och Ropsten, men vad betyder egentligen Stock + holm resp. Rop + sten i namnen? Sedan finns grupper av namn, vanliga inom vissa områden, som namn på lösa, måla och mark, vad betyder de och när kom de till? I norra Sverige dessutom finska och samiska namn, som Pajala och Jokkmokk.
I kursen lär vi oss vilka olika typer av namn det finns, alltså bebyggelsenamn, naturnamn, ägonamn och artefaktnamn. Vi ska också lära oss hur man går tillväga när man tolkar ortnamn. Former på äldre handlingar och kartor kan ge ledtrådar, och ibland kan uttalet visa att namnets bakgrund är en helt annan än man först tror. Det är också viktigt att sakligt motivera den förmodade namntolkningen: hur såg det ut i naturen när namnet bildades, och överensstämmer detta med den tolkning man gjort? Vi ska också diskutera åldern för olika namn och vad äldre namn kan berätta om den tid då de skapades. Ortnamn kan nämligen vara goda historiska källor.
Under kursen kommer varje student att presentera en mindre, lokal ortnamnsundersökning, där ett antal namns språkliga och sakliga grund diskuteras.
Kursansvarig: Solveig Bollig, solveig.bollig@umu.se
Studieadministratör: Sofia Rova, sofia.rova@umu.se
Som student på en distanskurs som ges via internet kan du med fördel ta kontakt med ett närbeläget kommunalt lärcentrum för att få mer stöd i dina studier.
Vilken service som erbjuds kan variera, men ofta finns studieplatser, grupprum, internet och datorer. Det finns personal som kan hjälpa till med exempelvis teknisk support.
Du hittar ditt närmaste lärcentrum via Nätverket för kommunala lärcentra (Nitus): https://nitus.se/hitta-ditt-larcentrum/
Lärcentrumen är grupperade efter region.
Sök stöd vid funktionsnedsättning
Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.
Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.
Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.
Beställ ditt UMU-kort
När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.
Tillgång till hela Microsoft Office 365
När du pluggar har du helt gratis tillgång till flera olika IT-tjänster och programvaror. Det är bland annat Umu-id för inloggning, wifi på campus, lärplattformen Canvas, Microsoft office 365 och Zoom samt andra bra att ha tjänster. Och skulle någonting i din digitala miljö krångla guidar vi dig rätt.
Ta hjälp av en studievägledare
Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.
Bibliotekets tjänster
Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.
Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans
Fråga Infocenter om något krånglar
Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.