"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Yrkesmässig handledning

Välkommen till kursen Yrkesmässig handledning! Nedan följer viktig information inför kursens start.

Så här börjar du

 • 1. Tacka ja till din studieplats

  Om du har blivit antagen till en utbildning eller fått en reservplats måste du tacka ja för att behålla din plats. Vill du inte ha din plats, kan du låta en reserv få den genom att lämna återbud. Tacka ja eller nej gör du på Mina sidor på Antagning.se senast den 19 juli 2024.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Se vilket stöd du kan få och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • 2. Aktivera ditt Umu-id

  Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Ditt Umu-id behöver du när du ska:

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • 3. Registrera dig på kursen

  På den här kursen ska du själv registrera dig i Ladok innan kursstart. Det kan du göra från och med måndag den 26 augusti till och med måndag den 2 september.

  En manual för hur webbregistreringen går till, hittar du här: Studentwebben

  Vet du i förväg om att du inte har möjlighet att registrera dig under denna period måste du anmäla det till oss innan sista dag för registrering. Om du drabbas av akut sjukdom eller annan oförutsedd händelse som gör att du inte kan registrera dig måste du kontakta oss så fort som möjligt via e-post: studieadm.samrehab@umu.se

  För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt Umu-id (användarkonto), se info längre ner i brevet.

  Fäll ihop
 • 4. Börja kursen

  Måndag 2 september 2024 - Introduktion

  Tid: Kl 09.00-10.30

  Plats: Digitalt via Zoom, länk finns i Canvas

  Vid kursintroduktionen kommer vi översiktligt gå igenom kursplanen, kursens upplägg, lärplattformen Canvas och de uppgifter som ingår i kursen. 

  Canvas är den lärplattform vi använder. Ni får tillgång till kurssajten den 28 augusti. Där finns kursplan, kursinformation, schema, uppgifter med mera. Det är också genom denna lärplattform som vi kommer att kommunicera med varandra under kursens gång.

  För att logga in på Canvas behöver du ha ett Umu-id. Om du inte redan har aktiverat ditt Umu-id, kan du läsa mer om hur du gör det under rubriken “Ny vid Umeå universitet”. När du loggar in på Canvas med ditt Umu-id kommer du att kunna se kursen där. Observera att du måste först ha registrerat dig på kursen för att få tillgång till kurssajten på Canvas.

  Fäll ihop

Om kursen

 • Kursens upplägg

  Kursen bygger på både teoretiska studier och praktiska moment. Den innehåller tre obligatoriska träffar, förutom introduktionstillfället. Första träffen i september sker på Campus i Umeå, de två andra kursträffarna är digitala via Zoom.

  Du kommer att läsa det mesta av kursen på egen hand, men träffa lärare och övriga kursdeltagare i samband med kursträffarna. För att bli godkänd på kursen krävs förutom godkända uppgifter närvaro och aktivt deltagande vid alla kursträffar.

  Ni kommer att bli indelade i grupper till första kurstillfället i september. Tidigare erfarenheter från genomförda handledningsutbildningar visar att olika yrkesbakgrund, verksamhetsområde och ålder är berikande för utbyte och lärande i grupp. Dessa grupper kommer att vara bestående under hela kursen. Mer information om detta ges under kursintroduktionen.

  Fäll ihop
 • Kursträffar

  • Kursträff 1: 25-26 september 2024, Campus, Umeå universitet
  • Kursträff 2: 7 november 2024, digitalt via Zoom, länk i Canvas
  • Kursträff 3: 15-16 januari 2025, digitalt via Zoom, länk i Canvas


  Kursens första träff handlar i huvudsak om professionella och vägledande samtal, individuellt och i grupp. Tillfället kommer att innehålla både föreläsningar, gruppövningar/gruppdiskussioner samt examinerande moment. Du förbereder dig innan genom att göra två kursuppgifter, mer information om detta kommer under kursintroduktionen.

  Vi som är arbetar med denna kurs hösten 2024 är Maria Nordbrandt (kursansvarig) och Gudrun Johansson. Har du frågor som du inte hittar svar på i detta brev så hör av dig till Maria Nordbrandt, e-post:maria.nordbrandt@umu.se 

  Vi ser fram emot att ses till hösten!

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Beställ ditt UMU-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Se på digitala studiestartsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar via Zoom den 27–30 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans

  Här ser du datum och tid för varje föreläsning

   

  Fäll ihop
 • Ta hjälp av en studievägledare

  Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

  Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  Fäll ihop
 • Bibliotekets tjänster

  Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

  Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om något krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)