"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Medie- och kommunikationsvetenskap C, 30 hp

Engelskt namn: Media and Communication Studies C

Denna kursplan gäller: 2013-09-02 till 2014-08-31 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 1KO013

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Medie- och kommunikationsvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2007-06-25

Reviderad av: Institutionen för kultur- och medievetenskaper, 2013-04-15

Innehåll

Kursens övergripande mål är att skapa fördjupad förtrogenhet med teoretiska perspektiv och metodologiska frågeställningar inom olika områden av medie- och kommunikationsvetenskapen. Den studerande genomför ett forskningsarbete för att nå fördjupade kunskaper i vetenskaplig materialinsamling, bearbetning och analys samt vetenskapligt skrivande. De tre första momenten läses tillsammans med MKV-programmet med inriktning mot strategisk kommunikation. I kursen ingår momenten nedan:

Moment 1. Teorier inom Medie- och kommunikationsvetenskap (6,0 hp)
Theories in Media and Communication Analysis
Momentet fördjupar det vetenskapliga synsättet på teorier inom klassisk och samtida samhälls-, medie- och kommunikationsforskning med utgångspunkt från originaltexter och problematiseringar av dessa teorier utifrån den forskning de lett fram till.

Moment 2. Vetenskapliga metoder (6,0 hp)
Methods in Media and Communication Analysis
Momentet fördjupar synen på olika vetenskapliga metoder inom klassisk och samtida samhälls-, medie- och kommunikationsforskning samt färdigheterna i tillämpad kvantitativ och kvalitativ undersökningsmetodik. Vidare behandlas under momentet olika slags data- och informationsbearbetning.

Moment 3. Omvärldsbevakning II (3,0 hp)
Issues Management II
Under momentet ges studenten möjlighet att fördjupa förståelsen för omvärldsbevakning som förberedelse för, och verktyg i, arbetslivet, med inriktning mot ett specifikt, avgränsande område. Studenterna prövar sina kompetenser i ett praktiskt projekt som utmynnar i en skriftlig och muntlig redovisning.

Moment 4. Examensarbete, Uppsats (15 hp)
Graduate Thesis
Ett konkret forskningsprojekt kring ett bestämt tema genomförs under handledd rådgivning. Undervisningen utgörs av handledning. Examinationen sker genom uppsatsskrivning. Uppsatsen ventileras vid ett uppsatsseminarium. Varje studerande ska dessutom opponera på en annan uppsats vid ett seminarietillfälle.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • visa förtrogenhet med, och kunna problematisera, medie- och kommunikationsvetenskapliga frågeställningar i relation till olika medie- och kommunikationsvetenskapliga teoribildningar,
  • visa förtrogenhet med och kunna problematisera ett utval metoder för datainsamling, analys och tolkning, samt deras relevans, styrkor och svagheter för medie- och kommunikationsforskning,
  • uppvisa förmåga att självständigt genomföra en empirisk forskningsuppgift med hjälp av en vetenskaplig metod, grundad i ett teoretiskt synsätt

Efter avslutat moment 1 (Teorier inom Medie- och kommunikationsområdet) ska studenten kunna:

  • redogöra för och analytiskt förhålla sig till medie- och kommunikationsvetenskaplig teoribildning och de forskningsresultat samt grundantaganden som dessa teorier har lett fram till.

Efter avslutat moment 2 (Vetenskapliga metoder) ska studenten kunna:

  • visa förtrogenhet med ett urval metoder för datainsamling, analys och tolkning, samt deras relevans, styrkor och svagheter för medie- och kommunikationsforskning
  • självständigt tillämpa kvantitativa och kvalitativa undersökningsmetoder,
  • diskutera och analysera kvantitativa och kvalitativa metoders för- och nackdelar.

Efter avslutat moment 3 (Omvärldsbevakning II) ska studenten kunna:

  • tillämpa och diskutera verktyg för omvärldsbevakning,
  • kartlägga och presentera hinder och möjligheter inom ett specifikt yrkesrelaterat område,
  • anpassa redogörelser efter olika typer av beställare och intressenter

Efter avslutat moment 4 (Examensarbete, uppsats) ska studenten kunna:

  • visa färdighet att i en självständig forskningsuppgift, under en begränsad tidsram samla in, bearbeta och analysera material samt diskutera uppkomna resultat i förhållande till valt teoretiskt perspektiv och metod, och
  • uppvisa kompetens att genomföra en opposition på en annan uppsats på ett adekvat sätt.
  • uppvisa förmåga att utforma och skriva en vetenskaplig uppsats, kritiskt granska och diskutera andras forskningsuppgifter på ett konstruktivt sätt samt försvara den egna forskningsuppgiftens genomförande och val av teoretiskt perspektiv och metod

Behörighetskrav

Univ: Medie- och kommunikationsvetenskap B 30 högskolepoäng (eller motsvarande) med minst 21 hp avklarade. Momentet "Uppsats" 7,5 hp ska vara avklarat.

Undervisningens upplägg

Undervisningen på samtliga moment kan bestå av föreläsningar, praktiska tillämpningar, gruppövningar, seminarier och handledning. I de fall närvaro är obligatorisk anges detta särskilt i schemat.

För den som är registrerad på kurs och har ett funktionshinder finns resurser för särskilt stöd. För mer information kontakta Studentcentrum.

Examination

Varje enskilt moment kan examineras fortlöpande genom muntliga, skriftliga och praktiska uppgifter. Dessa kan bestå av hem- och salsskrivningar, seminarier, muntlig tentamina eller redovisningar. Examinationen vid uppsatsmomentet består av en vetenskaplig forskningsrapport och en opposition av annan uppsats. Hemskrivningsperiodens inlämningsdatum gäller som tentamensdatum. Fortlöpande examinerande uppgifter ges betygsomdömena Godkänd (G) eller Underkänd (U), alternativt Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U). För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare provtillfälle inom tre månader, samt ett uppsamlingsprov inom ett år.

Rättande lärare kan, som alternativ till omprov, erbjuda en restuppgift. Restuppgiften ges i form av att den eller de underkända uppgifterna kompletteras och bedöms på nytt. I dessa fall kan betyg på tentamen bli högst Godkänd. Den student som godkänts i prov får ej undergå omprövning för högre betyg.

Om särskilda skäl föreligger kan en student ha möjlighet att examineras på annan ort. En student som önskar examineras på annan ort ska minst en månad före aktuellt tentamenstillfälle ansöka hos studierektor vid berörd institution om detta. Se Umeå universitets regelsamling.

På moment 1,2 och 4 ges betygen Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U).
På moment 3 ges betygen Godkänd (G) och Underkänd (U).

Betyg sätts av Humanistiska fakultetsnämnden utsedd examinator. Betyget prövas individuellt och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända.  För Väl godkänd (VG) på hel kurs fordras Väl godkänd (VG) på sammanlagt lägst 21 hp.

Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera högst fem gånger på varje delmoment. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator.

Tillgodoräknande
Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. Om ansökan om tillgodoräknande avslås helt eller delvis ska detta motiveras skriftligt. Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan.
För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med kursen 1KO001 Kommunikations- och medieanalys - Allmän 30 hp eller en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektorn vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.

Litteratur

Giltig från: 2013 vecka 36

Observera att kurslitteratur kan tillkomma enligt lärares anvisningar, dock senast en månad före kursstart.

Moment 1: Teorier inom Medie- och kommunikationsvetenskap (6 hp)

Media and cultural theory
Curran James, Morley David
London : Routledge : 2006 : 308 p. :
http://www.loc.gov/catdir/toc/ecip059/2005006413.html
ISBN: 978-0-415-31704-7 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Modernitetens följder
Giddens Anthony, Retzlaff Joachim
Lund : Studentlitteratur : 1996 : 166 s. :
ISBN: 91-44-00142-8 ; 300:00
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Public relations and social theory : key figures and concepts
Ihlen Øyvind, Fredrikson Magnus, Ruler Betteke van
New York : Routledge : 2009 : viii, 376 s. :
ISBN: 978-0-415-99785-0 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Könet brinner! : texter
Butler Judith, Lindeqvist Karin, Rosenberg Tiina
Stockholm : Natur och kultur : 2005 : 330, [1] s. :
ISBN: 91-27-09573-8 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Diskursanalys som teori och metod.
Winther Jørgensen Marianne, Phillips Louise
Lund : Studentlitteratur : 2000 : 205 s. :
ISBN: 91-44-01302-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Anvisade texter samt litteratur vald i samråd med kursens lärare.

Moment 2: Vetenskapliga metoder (6 hp)

Diskursanalys i praktiken
Börjesson Mats, Palmblad Eva
1. uppl. : Malmö : Liber : 2007 : 224 s. :
ISBN: 978-91-47-08644-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Hartman Jan
Vetenskapligt tänkande : från kunskapsteori till metodteori
2., [utök. och kompletterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2004 : 307, [1] s. :
ISBN: 91-44-03306-0 : SEK 338:00
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Lehikoinen Cia
Hatar, hatar inte- : en analys av begreppet hatbrott i journalistiska nyhetstexter
Umeå : Institutionen för kultur och medievetenskaper, Umeå universitet : 2010 : 110 s. :
Obligatorisk

Trost Jan
Enkätboken
4., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 178 s. :
ISBN: 978-91-44-07643-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Trost Jan
Kvalitativa intervjuer
4., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 165 s. :
ISBN: 978-91-44-06216-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Anvisade texter samt litteratur vald i samråd med kursens lärare.

Moment 3: Omvärldsbevakning II (3 hp)

Anvisade texter samt litteratur vald i samråd med kursens lärare.

Moment 4: Examensarbete, Uppsats (15 hp)

Att skriva uppsats. Häfte från institutionen.

Övrig litteratur väljs i samråd med handledare.