Engelskt namn: Knowledge of Wine and Sommellerie
Denna kursplan gäller: 2015-01-05 till 2016-03-06 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2022-01-03
Kursplan för kurser med start mellan 2021-01-18 och 2022-01-02
Kursplan för kurser med start mellan 2019-02-18 och 2021-01-17
Kursplan för kurser med start mellan 2018-01-22 och 2019-02-17
Kursplan för kurser med start mellan 2017-01-09 och 2018-01-21
Kursplan för kurser med start mellan 2017-01-02 och 2017-01-08
Kursplan för kurser med start mellan 2016-03-07 och 2017-01-01
Kursplan för kurser med start innan 2016-03-06
Kurskod: 2MR057
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Föreståndaren, 2014-12-16
Kursen är indelad i 2 moment:
Moment 1. Att kombinera dryck och mat i måltidskontext, 12 hp
Momentet behandlar olika drycker och mat och deras egenskaper samt hur de i teorin påverkar och i praktiken samspelar vid olika kombinationer. Momentet ger fördjupade kunskaper om olika vinländer och vinregioner samt grundläggande kunskaper om andra drycker. Momentet syftar också till att den studerande ska tillämpa sina färdigheter att metodiskt kunna beskriva utseende, doft och smak och vidareutveckla dessa. Rummets och mötets betydelse för olika måltidssammanhang behandlas också.
Moment 2. Fältstudier, 3 hp
Under momentet får studenten möjlighet att sätta sina tidigare förvärvade kunskaper om mat- och måltidskultur samt om dryck och mat i verkliga sammanhang.
Moment 1. Att kombinera dryck och mat i måltidskontext
För godkänd kurs skall den studerande
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Moment 2. Fältstudier
För godkänd kurs skall den studerande
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För tillträde till kursen krävs lägst betyget godkänt på kurserna Måltidskultur och samhälle, 15 hp och Måltids- och restaurangvetenskap 3, 15 hp eller motsvarande.
Undervisningen sker i form av föreläsningar, mat- och dryckesprovningar, gruppdiskussioner och praktiska laborationer i kök och matsal. Viss undervisning kan ske på helg och kvällstid. Under kursens gång genomförs en fältstudie.
Moment 1. Att kombinera dryck och mat i måltidskontext
Momentet examineras genom individuell pm, muntlig redovisning vid seminarium, laborationsrapporter samt skriftlig salstentamen.
Moment 2. Fältstudier
Momentet examineras genom loggbok och fältstudierapport.
Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten från kursens delmoment och sätts först när alla moment är fullgjorda och godkända. Tregradig betygskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas. För betyget Väl godkänt på hel kurs krävs betyget Väl godkänt på minst 12 hp.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle inom två månader. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan. För mer information se Rektorsbeslut om Regler för betyg och examination.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk: http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html
Kombinera mat och vin
Dolk Jens, Forslin Liselotte
Kakao Förlag : 2012 : 160 s. :
ISBN: 978-91-85861-63-7 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Svensson Jan-Erik
Stora ölboken
1. uppl. : Stockholm : Grenadine : 2013 : 220 s. :
ISBN: 978-91-86287-24-5 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Praktisk gastronomi : servera på restaurang
Jonson Mats, Bagner-Jensmar Miriam, Lindahl Henning, Alfredsson Karin
1. uppl. : Stockholm : Liber : 2008 : 168 s. :
ISBN: 978-91-47-08263-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Wine with food
Enheten för restauranghögskolan :
Läsanvisning: Utdelas vid kursstart
Harrington Robert J.
Food & wine pairing : a sensory experience
Hoboken, NJ : John Wiley : c2008 : xiii, 322 p. :
ISBN: 0471794074 (pbk.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Finns nedladdningsbar via Cambro
Grapes & wines : a comprehensive guide to varieties and flavours
Clarke Oz, Rand Margaret
Updated ed. : London : Pavilion : 2008 : 320 s. :
ISBN: 9781862058354 (pbk.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma
Samhällsvetenskapliga metoder
Bryman Alan, Nilsson Björn
2., [rev.] uppl. : Malmö : Liber : 2011 : 690 s. :
ISBN: 978-91-47-09068-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma