Engelskt namn: Field Work
Denna kursplan gäller: 2018-08-13 till 2019-08-11 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2022-07-25
Kursplan för kurser med start mellan 2021-08-16 och 2022-07-24
Kursplan för kurser med start mellan 2019-08-12 och 2021-08-15
Kursplan för kurser med start mellan 2018-08-13 och 2019-08-11
Kursplan för kurser med start mellan 2016-10-03 och 2018-08-12
Kursplan för kurser med start mellan 2016-03-07 och 2016-10-02
Kurskod: 2MR060
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Tregradig skala
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Föreståndaren, 2015-06-02
Reviderad av: Föreståndaren, 2018-06-05
I kursen deltar studenten i det dagliga arbetet i olika måltidskontext inom det måltids- och restaurangvetenskapliga området.
För godkänd kurs skall den studerande
Färdighet och förmåga
För tillträde till kursen krävs lägst betyget godkänt på kurserna Måltids- och restaurangvetenskap 1, 15 hp, Måltidskultur och samhälle, 15 hp, Måltids- och restaurangvetenskap 3, 15 hp, Vinkunskap och sommelerie, 15 hp eller kursen Vinkunskap och matlagning, 15 hp samt genomgången kurs i Gastronomi-inriktning gastronomi och värdskap eller kursen Gastronomi- inriktning gastronomi och kreativ matlagning, 15 hp eller motsvarande.
Undervisningen sker i form av verksamhetsförlagd utbildning. Viss arbetstid kan vara förlagd till helg och kvällstid. Kursen kan förläggas till annan plats än campus Umeå.
Kursen examineras genom individuell PM inklusive fältanteckningar som redovisas individuellt vid ett seminarium.
Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten från kursens olika delar och sätts först när alla delar är fullgjorda och godkända. Tregradig betygsskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas.
Om särskilda skäl har examinator rätt att besluta om annan examinationsform.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle inom två månader. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan. För mer information se Rektorsbeslut om Regler för betyg och examination.
Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall studenten uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studenten avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. Detta innebär att ett praktiktillfälle är förbrukat.
I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt då kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att hen tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen. Om det i kursplanen anges att det finns begränsningar av antalet provtillfällen och studenten har förbrukat dessa har studenten inte rätt till nytt provtillfälle.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Samhällsvetenskapliga metoder
Bryman Alan, Nilsson Björn
2., [rev.] uppl. : Malmö : Liber : 2011 : 690 s. :
ISBN: 978-91-47-09068-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Fine Gary Alan.
Kitchens : the culture of restaurant work
Updated ed. : Berkeley, Calif. : University of California Press : 2009. : xxiii, 303 p. :
ISBN: 9780520257924
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Foote Whyte William
The Social Structure of the Restaurant
American Journal of Sociology :
University of Chicago Press
Obligatorisk
Läsanvisning: Vol. 54, No. 4, Industrial Sociology (Jan., 1949), pp. 302-310
Published by: The University of Chicago Press
Stable URL: http://www.jstor.org/stable/2770650
Page Count: 9
Etnografiska observationer
Arvastson Gösta, Ehn Billy
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 227 s. :
ISBN: 978-91-44-05748-4
Se Umeå UB:s söktjänst
Etnologiskt fältarbete
Kaijser Lars, Öhlander Magnus
2., [omarb. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 296 s. :
ISBN: 978-91-44-05852-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Sunstein C.R
Social Norms and Social Roles.
Columbia Law Review : 1996 :
Läsanvisning: Läsanvisning: Vol. 96, No. 4 (May, 1996), pp. 903-968
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma