"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Statsvetenskapliga analysinriktningar, 15 hp

Engelskt namn: Approaches to Political Science

Denna kursplan gäller: 2020-09-07 till 2024-09-01 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2SV036

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Statsvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Statsvetenskapliga institutionen

Beslutad av: Prefekt, 2009-05-28

Reviderad av: Prefekten, 2022-10-07

Innehåll

Kursens syfte är att fördjupa de studerandes kunskaper i viktiga samtida statsvetenskapliga analysinriktningar. Kursen skall bidra till att ge en översikt i fråga om bredden i det statsvetenskapliga kunskapsfältet men också ge möjlighet till individuell fördjupning. Olika analysinriktningars kärna och variationsbredd samt empiriska tillämpbarhet behandlas. Särskild tonvikt läggs vid jämförelser mellan analysinriktningar och deras eventuella inbördes kommensurabilitet. Kursen präglas av ett kritiskt och problematiserande förhållningssätt.

Kurslitteraturen består av dels obligatorisk grundlitteratur, dels litteratur om varje analysinriktning som väljs vid kursens inledning och som är beroende av vilka analysinriktningar som väljs. För varje analysinriktning består dock kurslitteraturen av en bok som presenterar analysinriktningen, en artikel/bokkapitel/avhandling som representerar en empirisk tillämpning och en artikel/bokkapitel som kritiskt granskar analysinriktningen.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs förväntas studenten avseende kunskap och förståelse

  • på ett kritiskt och initierat sätt kunna redogöra för bredden i de statsvetenskapliga analysinriktningarna
  • ha fördjupade kunskaper i någon eller några analysinriktningar med särskild relevans för den studerandes eget forsknings- eller studieintresse
  • ha tillgodogjort sig ett kritiskt och problematiserande förhållningssätt till både etablerade och nya analysinriktningar

 
För godkänd kurs ska den studerande avseende färdighet och förmåga kunna

  • presentera teorimaterial på ett redigt och övertygande sätt
  • självständigt genomföra en opposition och sätta in andras arbeten i ett vidare teoretiskt sammanhang.

Behörighetskrav

Särskild behörighet: Statsvetenskap 90 hp (60p) inkl självständigt arbete eller Freds- och konfliktstudier 90 hp (60p) inkl självständigt arbete 15 hp eller motsvarande.
Dessutom krävs Engelska 6 och, när undervisningsspråket är svenska, svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Kursen består av sex delar. Under varje del behandlas en analysinriktning. Tre av dessa - institutionalism, rational choice och post-strukturalism - är obligatoriska. De återstående tre väljs inledningsvis av kursdeltagarna tillsammans med ansvarig lärare. Exempel på analysinriktningar som kan komma ifråga är behaviourism, critical realism, feminism, Marxism och grön politisk teori. Varje del innefattar två pass, dels en presentation utförd av någon/några av de studerande, dels ett seminarium som dessa studenter håller i. Gästföreläsningar med forskare som tillämpar analysinriktningar kan hållas i anslutning till seminariet. Under kursens gång görs successiva jämförelser. Kursen avslutas med ett slutseminarium under vilket examinationspapper ventileras varvid någon annan av deltagarna fungerar som opponent.

Examination

Kursen examineras genom:

  • Obligatoriska seminarier med muntliga presentationer och skriftliga inlämningsuppgifter (U/G)
  • Individuell skriftlig rapportuppgift (U-VG)

​Betyg på kursen sätts först när alla uppgifter och obligatoriska moment är godkända. Betygsskalan för kursen består av betygen Underkänd(U), Godkänd (G) och Väl Godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd (G) på hela kursen krävs betyget Godkänd (G) på alla seminarier och på rapportuppgiften som skrivs som slutexamination. För att erhålla betyget Väl godkänd (VG) på kursen krävs betyget Godkänd (G) på alla seminarier och uppgiftersamt Väl godkänd (VG) på rapportuppgiften.

Generella regler kring examination
En student som inte helt uppfyller målen för en examination kan, efter beslut av ansvarig lärare, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen kan anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten, men kompletteringsuppgiften måste i omfång motsvara den ursprungliga examinationen.

I normalfallet tilldelas studenten kompletteringsuppgiften i samband med kursavslut eller i samband med att betyg meddelas på det ordinarie examinationstillfället. När väl studenten tagit del av kompletteringsuppgiften har hen tio arbetsdagar på sig att slutföra uppgiften. Om studenten inte uppfyller detta inom utsatt tid kan komplettering endast genomföras nästa tillfälle kursen ges eller under de uppsamlingsveckor som institution genomför under vecka 34 och 35.

I de fall komplettering inte är möjlig (anges vid varje specifik examinationsuppgift ovan) gäller omprov. Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Därutöver tillämpas uppsamlingsveckor vilket innebär att kompletteringar behandlas under fasta tider på året oberoende när kursen/momentet gavs. Dessa uppsamlingsveckor sker vecka 34 och 35.

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller del av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform.
 
Tillgodoräknande
Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).
 
Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.
 
Efter avslutad kurs kan denna kurs tillgodoräknas som fristående kurs. Observera att det är den institution eller det program som tillåter tillgodoräknande som avgör möjligheten till tillgodoräknande och omfattningen av denna. Den studerande bör därför alltid i förhand klargöra möjligheterna till tillgodoräknande hos ansvarig institution eller program.

Övriga föreskrifter

Kursen avslutas med en skriven och anonym kursutvärdering. Under kursens gång genomförs dessutom utvärderingar i form av kursråd, samt att studenten bereds möjlighet att anonymt ge synpunkter i digital form.

Litteratur

Giltig från: 2023 vecka 30

Core Reading

Hay Colin
Political analysis : a critical introduction
Basingstoke : Palgrave : 2002 : xiii, 314 s. :
ISBN: 0-333-75002-0 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Doing political science and international relations : theories in action
Savigny Heather., Marsden Lee.
Basingstoke : Palgrave Macmillan : 2011. : xiv, 321 s. :
ISBN: 0-230-24586-2 ¹65.00
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Theory and methods in political science
Lowndes Vivien, Marsh David, Stoker Gerry
Fourth edition : London : Palgrave : 2018 : 391 sidor :
ISBN: 978-1-137-60351-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Reflexive methodology : new vistas for qualitative research
Alvesson Mats, Sköldberg Kaj
Third edition : Los Angeles : Sage : 2018 : xii, 437 sidor :
ISBN: 9781473964242
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Literature on compulsory analytical approaches

Institutionalism

Why institutions matter : the new institutionalism in political science
Lowndes Vivien, Roberts Mark
Basingstoke, Hampshire : Palgrave Macmillan : 2013. : x, 236 pages :
ISBN: 978-0-333-92955-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Van Hees M.
Explaining institutions: a defence of reductionism
Ingår i:
European journal of political research
Oxford : Blackwell : 1997- : 32 : sid. 51-69 :
Obligatorisk

The new Institutionalism: organizational factors in political life
March J. G., Olsen J. P.
Ingår i:
The American political science review
[Washington, D.C., etc.] : American Political Science Association. : 78 : sid. 734-749 :

Peters B. Guy.
Institutional theory in political science : the new institutionalism
Fourth edition. : Northampton, MA : Edward Elgar Pub. : [2019] : xii, 293 pages :
ISBN: 9781786437921
Se Umeå UB:s söktjänst

Poststructuralism and Social Constructivism

Belsey Catherine
Poststructuralism : a very short introduction
New York : Oxford University Press : 2002 : 117 s. :
ISBN: 0-19-280180-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Cole Mike
Might it be in the practice that it fails to succeed? A Marxist critique of claims for postmodernism and poststructuralism as forces for social change and social justice
Ingår i:
British journal of sociology of education [Elektronisk resurs].
London : Taylor & Francis : 1999- : 24 : sid. 487-500 :
Obligatorisk

Selby Jan
Engaging Foucault: Discourse, Liberal Governance and the Limits of Foucauldian IR
Ingår i:
International relations
London : Sage : 2001- : 21 :
Obligatorisk

Discourse analysis as theory and method
Winther Jørgensen Marianne, Phillips Louise
London : Sage : 2002 : 229 s. :
ISBN: 0761971114
Se Umeå UB:s söktjänst

Rational Choice

Hindmoor Andrew
Rational Choice
Basingstoke : Palgrave : 2006 :
Obligatorisk

Pathologies of rational choice theory : a critique of applications in political science
Green Donald P., Shapiro Ian
New Haven : Yale University Press : cop. 1994 : xi, 239 s. :
ISBN: 0-300-05914-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Explaining modes of participation: a dynamic test of alternative rational choice models
Bäck Hanna, Teorell Jan, Westholm Anders
Ingår i:
Scandinavian political studies
Oxford : Blackwell : 1998- : 34 : sid. 74-97 :
Obligatorisk

Literature on selected analytical approaches

At the beginning of the course, the students and the lecturer select three additional approaches for further study.

Feminism

Donovan Josephine
Feminist theory : the intellectual traditions
4. ed., rev. and expanded. : New York : Continuum : 2012. : xvi, 287 p. :
ISBN: 978-1-4411-6830-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Regional development policies and the constructions of gender equality: the Swedish case
Hudson C, Rönnblom M.
Ingår i:
European journal of political research
Oxford : Blackwell : 1997- : 46 : sid. 47-68 :
Obligatorisk

“This agenda will never be politically popular” : Central Europe’s anti-gender mobilization and the Czech Women, Peace and Security agenda
O’Sullivan Míla, Krulišová Kateřina
Ingår i:
International feminist journal of politics
London : Routledge : 1999- : 22 : sid. 526-549 :
https://doi.org/10.1080/14616742.2020.1796519
Obligatorisk

Mohanty Chandra Talpade
Under western eyes. Feminist scholarship and colonial discourses.
Ingår i:
Feminist review.
London,c 1979- : 1979- : sid. 61-88 :

Green Political Theory

Political theory and the ecological challenge
Dobson Andrew, Eckersley Robyn
Cambridge : Cambridge University Press : 2006 : 262 s. :
http://www.loc.gov/catdir/toc/ecip067/2006001738.html
ISBN: 0-521-54698-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Green political theory in a climate-changed world: between innovation and restraint
Symons Jonathan, Karlsson Rasmus
Ingår i:
Environmental politics [Elektronisk resurs].
London : Taylor & Francis : 2001- : 24 : sid. 173-192 :
Obligatorisk

Carter Neil
The politics of the environment : ideas, activism, policy
2. ed. : Cambridge ;a New York : Cambridge University Press : 2007 : xxi, 410 s. :
ISBN: 978-0-521-68745-4 (pbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Critical Realism

Danermark Berth
Explaining society : critical realism in the social sciences
London : Routledge : 2002 : 221 s. :
ISBN: 041522182X
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Fleetwood Steve
Ontology in Organization and Managements Studies: A Critical Realist Perspective
Ingår i:
Organization
London : Sage : 1999- : 12 : sid. 197-222 :
Obligatorisk

Kurki M.
Critical realism and causal analysis in international relations
Ingår i:
Millennium
London : Millennium Publ. Group : 1971- : 35 : sid. 361-378 :
Obligatorisk

Marxism

Marxism and social science
Gamble Andrew, Marsh David, Tant Tony
Basingstoke : Macmillan : 1999 : 381 s. :
ISBN: 0-333-65595-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Burnham Peter
Class, capital and crisis. A return to fundamentals
Ingår i:
Political studies review
Oxford : Blackwell : 2003- : 8 : sid. 27-39 :
Obligatorisk

Pearce Carol
A critique of Marxism-Leninism as theory and praxis
Ingår i:
Review of African political economy
19uu- : sid. 102-114 :
Obligatorisk

Post-Colonialism

Loomba Ania
Colonialism/postcolonialism
Third edition. : 2015 : 304 pages :
ISBN: 1138807184
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Postcolonialism, feminism, and religious discourse
Donaldson Laura E, Kwok Pui-lan
New York : Routledge : 2002 : 219 s. :
ISBN: 0-415-92887-7 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Rattansi Ali
Postcolonialism and Its Discontents
Ingår i:
Economy and society
London : Routledge : 2000- : 26 : sid. 480-800 :
Obligatorisk

Reimerson Elsa
Between nature and culture: Exploring space for indigenous agency in the Convention on Biological Diversity
Ingår i:
Environmental politics [Elektronisk resurs].
London : Taylor & Francis : 2001- : 22 : sid. 992-1009 :
Obligatorisk