Engelskt namn: Social Studies for Grades 4-6
Denna kursplan gäller: 2018-12-31 till 2021-06-06 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2022-08-15
Kursplan för kurser med start mellan 2021-06-07 och 2022-08-14
Kursplan för kurser med start mellan 2018-12-31 och 2021-06-06
Kursplan för kurser med start mellan 2017-08-14 och 2018-12-30
Kursplan för kurser med start mellan 2015-01-05 och 2017-08-13
Kursplan för kurser med start mellan 2014-01-06 och 2015-01-04
Kurskod: 6LU005
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Inget huvudområde: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier
Beslutad av: Humanistiska fakultetsnämnden, 2013-02-27
Reviderad av: Prefekten för Institutionen för idé- och samhällsstudier, 2018-11-22
Kursen innehåller 5 moment: Samhällskunskap och introduktion till SO i skolan (7,5 hp), Historia och samhälle (5 hp), Religion och samhälle (5 hp), Geografi och samhälle (5 hp), samt De samhällsorienterande ämnenas didaktik (7,5 hp).
Moment 1: Samhällskunskap och introduktion till SO i skolan, 7,5hp
Momentet behandlar lärares samhällsorienterande undervisningsuppdrag i grundskolans mellanårskurser som det kommer till uttryck i gällande styrdokument. Innebörden och betydelsen av kunskapsbildning i SO-ämnen analyseras och diskuteras liksom frågan om SO-ämnenas betydelse för skolans värdegrundsuppdrag. Vidare problematiseras relationen mellan universitetsämnen och skolämnena inom SO-området. Särskilt behandlas syftet med ämnet samhällskunskap i grundskolan.
Momentet behandlar vidare innebörden i begreppen samhälle, kultur och ideologi och sambanden däremellan. Olika beståndsdelar och funktioner i samhället samt relationer däremellan studeras och analyseras, främst:
Ekonomiskt liv: Produktion, konsumtion, försörjning, fördelning, samhällsresurser och hållbar utveckling.
Socialt liv: Individ, grupp och identitet, jämlikhet och migration.
Politiskt liv: Politiska idéer, beslutsfattande och demokrati , rättigheter, lagar och rättsskipning.
Media, information, digitalisering och källkritik.
Samhällsvetenskapliga begrepp som exempelvis konflikt, konsensus, aktör och struktur används som analysverktyg vid granskning av samhällets beståndsdelar och funktioner.
Moment 2: Historia och samhälle (5 hp)
Momentet behandlar översiktligt den historiska utvecklingen i Norden 800-2000. I fokus står de breda utvecklingslinjerna och förändringsprocesserna i Norden: politiskt handlar det om statsbyggnadsprocessen och utvecklingen mot ett demokratiskt samhälle; socialt om olika socialgruppers levnadsvillkor liksom villkoren för kvinnor, män och barn och villkoren för nationella minoriteter; kulturellt om religion och folklig kultur och ekonomiskt om förändrade förutsättningar för människors arbete. Under momentet analyseras även vad som driver historien framåt. Grundläggande didaktiska frågor av relevans för läraruppdrag analyseras och diskuteras. Som exempel kan nämnas frågor om mål, stoffurval, metodval och examinationsformer inom skolämnet historia. Historiska metodövningar genomförs där källkritik övas och historievetenskapliga begrepp behandlas.
Moment 3: Religion och samhälle (5 hp)
Momentet behandlar religionernas betydelse i det svenska samhället i historia och nutid. Fokus ligger på levd religion inklusive centrala tankegångar, religiösa praktiker och uttrycksformer, så som religiösa berättelser och levnadsregler, ritualer samt heliga platser i världsreligionerna
kristendom, judendom, islam, hinduism och buddhism. Även fornskandinavisk och äldre samisk religion belyses. Vidare behandlas utvecklingen från ett kristet enhetssamhälle till dagens mångkulturella samhälle som karaktäriseras av mångfald, pluralitet och interkulturella uttryck samt positioner. Kursen problematiserar dessutom ett flertal religiösa grundbegrepp och diskuterar olika sätt att tolka religiöst liv. Vidare behandlas olika livsfrågor, några etiska begrepp och moraliska frågor. I kursen ingår också att reflektera över sin egen roll i att skapa förutsättningar för eleverna att utveckla inlevelseförmåga, dvs. förståelse för sitt eget och andra människors sätt att tänka och leva. Grundläggande didaktiska frågor av relevans för detta uppdrag analyseras och diskuteras, bland annat frågor om ämnets syfte, centralt innehåll, kunskapskrav, stoffurval, metodval och examinationsformer inom skolämnet religionskunskap.
Moment 4: Geografi och samhälle (5 hp)
Momentet behandlar geografiämnets teoretiska och metodologiska grunder i ett sammanhang där människors skilda levnadsvillkor relaterade till såväl naturgivna som kulturskapade förhållanden på olika platser och regioner står i fokus. Geografiska perspektiv på aktuella problemställningar från det lokala till det globala behandlas. Det svenska kulturlandskapets utveckling, speciellt med hänsyn till hur naturen har och kan nyttjas som resurs och ingå i människors försörjning, ges utrymme och diskuteras utifrån begreppet hållbar utveckling. Lokaliseringsteorins kärna och moderna tendenser presenteras, liksom teoribildningar kring lokal och regional utveckling, samt hur detta relaterar till globalisering. Momentet behandlar även grunderna i kartografi och hur kartor bidrar till vår förståelse av vår omgivning och omvärld. Under momentet analyseras och diskuteras grundläggande geografididaktiska frågor.
Moment 5: De samhällsorienterande ämnenas didaktik (7,5 hp)
Didaktiska frågor av betydelse för respektive SO- ämne behandlas liksom möjligheter till ämnesövergripande undervisning i skolans mellanårskurser. Planering av arbetsområden/teman inom SO-området genomförs. Olika modeller för didaktisering av SO-ämnesinnehåll studeras. Metoder av relevans för SO- undervisningen behandlas liksom frågan hur kunskap medieras inom berörda skolämnen. Särskilt granskas digitaliseringens möjligheter och risker i SO-undervisningen.
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Moment 1: Samhällskunskap och introduktion till SO i skolan, 7.5 hp
Kunskap och förståelse
-Redogöra för lärares undervisningsuppdrag i grundskolans samhällsorienterande ämnen så som det kommer till uttryck i läroplan och kursplaner
-Beskriva och diskutera olika kunskapskvaliteter inom skolämnena religion, historia, samhällskunskap och geografi i grundskolans mellanårskurser
-Beskriva möjligheter till ämnesövergripande undervisning
-Redogöra för och diskutera centrala samhällsvetenskapliga begrepp
-Redogöra för relationer mellan olika beståndsdelar i samhället
Färdighet och förmåga
-Diskutera vissa etiska begrepp
Värderingsförmåga och förhållningssätt
-Problematisera SO-undervisningens betydelse för skolans värdegrundsuppdrag
Moment 2: Historia och samhälle, 5 hp
Kunskap och förståelse
-Översiktligt redogöra för centrala politiska, sociala, kulturella och ekonomiska utvecklingslinjer i Norden 800 – 2000
Färdighet och förmåga
-Diskutera olika drivkrafter i den historiska utvecklingen i Norden 800-2000
Värderingsförmåga och förhållningssätt
-Problematisera kursinnehåll ur ett historiebruksperspektiv
Moment 3: Religion och samhälle, 5 hp
Kunskap och förståelse
-Beskriva och diskutera innehåll och praktiker i världsreligionerna samt kunna beskriva och diskutera den religiösa
utvecklingen i Sverige
Värderingsförmåga och förhållningssätt
-Problematisera kursinnehåll utifrån ett religionsperspektiv
Moment 4: Geografi och samhälle, 5 hp
Kunskap och förståelse
-Beskriva och diskutera några centrala teorier och modeller inom geografi samt kunna relatera aktuella utvecklingsfrågor till såväl lokala som globala förhållanden
Moment 5: De samhällsorienterande ämnenas didaktik, 5 hp
Kunskap och förståelse
-Beskriva möjligheter till ämnesövergripande undervisning
Färdighet och förmåga
-Analysera och problematisera lärares uppdrag i SO-undervisning med hjälp av didaktiska begrepp
-Planera arbetsområden/teman inom SO-området med tydliga lärandemål, genomtänkt och välstrukturerat ämnesinnehåll samt välmotiverade undervisningsmetoder och examinationsformer
-Analysera kvaliteter i olika SO-läromedel
-Analysera och presentera relationer mellan olika samhällsfunktioner med hjälp av digital teknik
Värderingsförmåga och förhållningssätt
-Problematisera sin egen roll som kunskapsförmedlare av SO-ämnena
Genomgången kurs Att undervisa (VFU II), 6 hp eller motsvarande.
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och gruppövningar. Föreläsningarna syftar dels till att ge översikter, men också att problematisera såväl ämnesstoff som ämnesdidaktik. Föreläsningarna kan både ha funktionen att förklara kurslitteraturen och att ge bredd utöver kurslitteraturen. Seminarier syftar till att i mindre grupper diskutera avgränsade frågeställningar eller del av kurslitteratur. Gruppövningar syftar till att öva färdigheter och förhållningssätt. Exkursioner och samverkan med andra samhällsaktörer kan förekomma.
Varje moment examineras i enskild skriftlig form och/eller i muntlig form. Med enskild skriftlig form avses skrivsalstentamen, hemtentamen eller annan form av skriftlig individuell inlämningsuppgift. Med muntlig examination avses enskild muntlig tentamen, muntlig examination i grupp eller examinerande övningar. Samtliga moment ges något av betygen underkänd, godkänd eller väl godkänd. Betygsskalan för hela kursen består av betygen underkänd, godkänd och väl godkänd. För betyget godkänd på hela kursen krävs att samtliga fem moment är minst godkända. För betyget väl godkänd krävs att samtliga prov på momenten är minst godkända, och att den studerande är väl godkänd på sammanlagt minst 22,5 hp.
För de studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ett omprov inom två månader efter ordinarie provtillfälle, samt ytterligare ett inom ett år, så kallat uppsamlingsprov. För prov som genomförs under maj och juni månad erbjuds första omprovet inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Student som erhållit godkänt betyg får ej genomgå förnyat prov. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg.
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
Tillgodoräknande
Ansökan om tillgodoräknande av del av kurs eller hel kurs ställs till Umeå universitet, Studentcentrum/Examina. Blankett för tillgodoräknande hittas via
http://www.student.umu.se/examen/tillgodoraknanden/.
Undervisa i samhällskunskap : en ämnesdidaktisk introduktion
Ekendahl Ingegerd, Nohagen Lars, Sandahl Johan
1. uppl. : Sockholm : Liber : 2015 : 186 s. :
ISBN: 9789147111442
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Franck Olof
Samhällsämnenas didaktik : årskurs 4-6
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 152 s. :
ISBN: 978-91-44-07950-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Odenstad Christina
Samhällskunskap för lärare 4-9
Första upplagan : 2017 : 308 sidor :
ISBN: 9789140693761
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Odenstad Christina
Ämnesdidaktik för SO-ämnena : för grundskolan
1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2014 : 135 s. :
ISBN: 9789140685919
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Skolverket. Artiklar och annat material enligtlärarens anvisningar kan tillkomma.
Undervisning i teori och praktik : en introduktion i didaktik
Lindström Gunnar, Pennlert Lars-Åke
6. uppl. : Umeå : Fundo Förlag : 2016 : 93 s. :
ISBN: 9789197558488
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Gustafsson Harald
Nordens historia : en europeisk region under 1200 år
Lund : Studentlitteratur : 1997 : 297 s. :
ISBN: 91-44-49031-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Det svenska samhället 800-1720 : klerkernas och adelns tid
Lindkvist Thomas, Sjöberg Maria
Lund : Studentlitteratur : 2003 : 528 s. :
illustrationer, kartor, källtexter, diskussionsfrågor
ISBN: 91-44-01467-8 ( inb.) : 570:00
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Religioner, livsåskådningar och etik : för lärare årskurs 4-6
Franck Olof, Osbeck Christina, Brömssen Kerstin von
Malmö : Gleerups : 2016 : 296 s. :
ISBN: 9789140692658
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Löfstedt Malin
Religionsdidaktik : mångfald, livsfrågor och etik i skolan
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 219 s. :
ISBN: 978-91-44-05785-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Religion
Larsson Göran, Sorgenfrei Simon
Första upplagan : Stockholm : Liber : [2019] : 102 sidor :
ISBN: 9789147096718
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Artiklar
Det mångreligiösa Sverige : ett landskap i förändring
Andersson Daniel, Sander Åke
Lund : Studentlitteratur : 2005 : 518 s. :
ISBN: 91-44-03856-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Kulturgeografi : en ämnesteoretisk introduktion
Gren Martin, Hallin Per-Olof, Lindqvist Ingela
1. uppl. : Malmö : Liber : 2003 : 224 s. :
ISBN: 91-47-06504-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Introduktion till kartografi och geografisk information.
Hall O., Alm G., Ene S., Jansson U.
Lund : 2003 :
ISBN: 91-44-04050-4 (ISBN 13:9789144040509)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Studentlitteratur
Ca 150 sidor
Human geography : places and regions in global context
Knox Paul L., Marston Sallie A.
6th ed. : Pearson : 2013. :
ISBN: 9781292020877
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Ca 400 sid.
Artiklar enligt lärarens anvisningar. Ca 100 sid.
Diamond Jared
Collapse: How Societies Choose to Fail or Survive.
London : Penguin (finns även på svenska) : 2005 :
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Andersson Bo
Geo : geografi för gymnasiet
1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2008 : 366 s. :
ISBN: 978-91-40-64806-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Sveriges Nationalatlas SNA.
Undervisa i samhällskunskap : en ämnesdidaktisk introduktion
Ekendahl Ingegerd, Nohagen Lars, Sandahl Johan
1. uppl. : Sockholm : Liber : 2015 : 186 s. :
ISBN: 9789147111442
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Franck Olof
Samhällsämnenas didaktik : årskurs 4-6
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 152 s. :
ISBN: 978-91-44-07950-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: ( urval)
Se bibliotekets söktjänst
Odenstad Christina
Samhällskunskap för lärare 4-9
Första upplagan : 2017 : 308 sidor :
ISBN: 9789140693761
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Odenstad Christina
Ämnesdidaktik för SO-ämnena : för grundskolan
1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2014 : 135 s. :
ISBN: 9789140685919
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Skolverket Artiklar och annat material enligt lärarens anvisningar kan tillkomma.
Undervisning i teori och praktik : en introduktion i didaktik
Lindström Gunnar, Pennlert Lars-Åke
6. uppl. : Umeå : Fundo Förlag : 2016 : 93 s. :
ISBN: 9789197558488
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Miljödidaktik : naturen, skolan och demokratin
Sandell Klas, Öhman Johan, Östman Leif, Lindman Margareta
Lund : Studentlitteratur : 2003 : 214 s. :
ISBN: 91-44-02115-1 :
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Undervisning i teori och praktik - en introduktion i didaktik. Kompendium
Lindström G, Pennlert L-Å
Fundo förlag : 2006 :
Läsanvisning: Läsanvisning: OBS! 5:e uppl 2012, 73s
Se bibliotekets söktjänst
Hammarberg Thomas
Mänskliga rättigheter : konventionen om barnets rättigheter
Ny, rev. uppl. : Stockholm : Utrikesdepartementet : 2006 : 80 s. :
http://www.regeringen.se/sb/d/5344/a/40998
Kursplan i Samhällskunskap. Ur Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet
Skolverket :
Läsanvisning: Läsanvisning: (Lgr 11)
Kommentarmaterial till kursplanen i samhällskunskap
Skolverket :
Läsanvisning: (39s)
Franck Olof
Samhällsämnenas didaktik : årskurs 4-6
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 152 s. :
ISBN: 978-91-44-07950-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Läsanvisning: (urval)
Lagtexter. Utdrag ur: Föräldrabalken (1949:381), Socialtjänstlagen (2001:453), Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Artiklar och annat material enligt lärarens anvisningar kan tillkomma, ca 200s. E-böcker och paperback kan finnas tillgängliga.
E-böcker och paperback kan finnas tillgängliga.
Undervisa i samhällskunskap : en ämnesdidaktisk introduktion
Ekendahl Ingegerd, Nohagen Lars, Sandahl Johan
1. uppl. : Sockholm : Liber : 2015 : 186 s. :
ISBN: 9789147111442
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Franck Olof
Samhällsämnenas didaktik : årskurs 4-6
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 152 s. :
ISBN: 978-91-44-07950-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Odenstad Christina
Samhällskunskap för lärare 4-9
Första upplagan : 2017 : 308 sidor :
ISBN: 9789140693761
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Odenstad Christina
Ämnesdidaktik för SO-ämnena : för grundskolan
1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2014 : 135 s. :
ISBN: 9789140685919
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Skolverket. Artiklar och annat material enligtlärarens anvisningar kan tillkomma.
Undervisning i teori och praktik : en introduktion i didaktik
Lindström Gunnar, Pennlert Lars-Åke
6. uppl. : Umeå : Fundo Förlag : 2016 : 93 s. :
ISBN: 9789197558488
Se Umeå UB:s söktjänst
Gustafsson Harald
Nordens historia : en europeisk region under 1200 år
Lund : Studentlitteratur : 1997 : 297 s. :
ISBN: 91-44-49031-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Det svenska samhället 800-1720 : klerkernas och adelns tid
Lindkvist Thomas, Sjöberg Maria
Lund : Studentlitteratur : 2003 : 528 s. :
illustrationer, kartor, källtexter, diskussionsfrågor
ISBN: 91-44-01467-8 ( inb.) : 570:00
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Religioner, livsåskådningar och etik : för lärare årskurs 4-6
Franck Olof, Osbeck Christina, Brömssen Kerstin von
Malmö : Gleerups : 2016 : 296 s. :
ISBN: 9789140692658
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Löfstedt Malin
Religionsdidaktik : mångfald, livsfrågor och etik i skolan
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 219 s. :
ISBN: 978-91-44-05785-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekskatalogen Album
Artiklar
Det mångreligiösa Sverige : ett landskap i förändring
Andersson Daniel, Sander Åke
Lund : Studentlitteratur : 2005 : 518 s. :
ISBN: 91-44-03856-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Kulturgeografi : en ämnesteoretisk introduktion
Gren Martin, Hallin Per-Olof, Lindqvist Ingela
1. uppl. : Malmö : Liber : 2003 : 224 s. :
ISBN: 91-47-06504-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Introduktion till kartografi och geografisk information.
Hall O., Alm G., Ene S., Jansson U.
Lund : 2003 :
ISBN: 91-44-04050-4 (ISBN 13:9789144040509)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Studentlitteratur
Ca 150 sidor
Human geography : places and regions in global context
Knox Paul L., Marston Sallie A.
6th ed. : Pearson : 2013. :
ISBN: 9781292020877
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Ca 400 sid.
Artiklar enligt lärarens anvisningar. Ca 100 sid.
Diamond Jared
Collapse: How Societies Choose to Fail or Survive.
London : Penguin (finns även på svenska) : 2005 :
Andersson Bo
Geo : geografi för gymnasiet
1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2008 : 366 s. :
ISBN: 978-91-40-64806-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Sveriges Nationalatlas SNA.
Undervisa i samhällskunskap : en ämnesdidaktisk introduktion
Ekendahl Ingegerd, Nohagen Lars, Sandahl Johan
1. uppl. : Sockholm : Liber : 2015 : 186 s. :
ISBN: 9789147111442
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Franck Olof
Samhällsämnenas didaktik : årskurs 4-6
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 152 s. :
ISBN: 978-91-44-07950-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: ( urval)
Odenstad Christina
Samhällskunskap för lärare 4-9
Första upplagan : 2017 : 308 sidor :
ISBN: 9789140693761
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Odenstad Christina
Ämnesdidaktik för SO-ämnena : för grundskolan
1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2014 : 135 s. :
ISBN: 9789140685919
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Skolverket Artiklar och annat material enligt lärarens anvisningar kan tillkomma.
Undervisning i teori och praktik : en introduktion i didaktik
Lindström Gunnar, Pennlert Lars-Åke
6. uppl. : Umeå : Fundo Förlag : 2016 : 93 s. :
ISBN: 9789197558488
Se Umeå UB:s söktjänst
Miljödidaktik : naturen, skolan och demokratin
Sandell Klas, Öhman Johan, Östman Leif, Lindman Margareta
Lund : Studentlitteratur : 2003 : 214 s. :
ISBN: 91-44-02115-1 :
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Undervisning i teori och praktik - en introduktion i didaktik. Kompendium
Lindström G, Pennlert L-Å
Fundo förlag : 2006 :
Läsanvisning: Läsanvisning: OBS! 5:e uppl 2012, 73s
Hammarberg Thomas
Mänskliga rättigheter : konventionen om barnets rättigheter
Ny, rev. uppl. : Stockholm : Utrikesdepartementet : 2006 : 80 s. :
http://www.regeringen.se/sb/d/5344/a/40998
Kursplan i Samhällskunskap. Ur Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet
Skolverket :
Läsanvisning: Läsanvisning: (Lgr 11)
Kommentarmaterial till kursplanen i samhällskunskap
Skolverket :
Läsanvisning: (39s)
Franck Olof
Samhällsämnenas didaktik : årskurs 4-6
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 152 s. :
ISBN: 978-91-44-07950-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Läsanvisning: (urval)
Lagtexter. Utdrag ur: Föräldrabalken (1949:381), Socialtjänstlagen (2001:453), Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Artiklar och annat material enligt lärarens anvisningar kan tillkomma, ca 200s. E-böcker och paperback kan finnas tillgängliga.
E-böcker och paperback kan finnas tillgängliga.
Undervisa i samhällskunskap : en ämnesdidaktisk introduktion
Ekendahl Ingegerd, Nohagen Lars, Sandahl Johan
1. uppl. : Sockholm : Liber : 2015 : 186 s. :
ISBN: 9789147111442
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Franck Olof
Samhällsämnenas didaktik : årskurs 4-6
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 152 s. :
ISBN: 978-91-44-07950-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Odenstad Christina
Samhällskunskap för lärare 4-9
Första upplagan : 2017 : 308 sidor :
ISBN: 9789140693761
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Odenstad Christina
Ämnesdidaktik för SO-ämnena : för grundskolan
1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2014 : 135 s. :
ISBN: 9789140685919
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Skolverket. Artiklar och annat material enligtlärarens anvisningar kan tillkomma.
Undervisning i teori och praktik : en introduktion i didaktik
Lindström Gunnar, Pennlert Lars-Åke
6. uppl. : Umeå : Fundo Förlag : 2016 : 93 s. :
ISBN: 9789197558488
Se Umeå UB:s söktjänst
Gustafsson Harald
Nordens historia : en europeisk region under 1200 år
Lund : Studentlitteratur : 1997 : 297 s. :
ISBN: 91-44-49031-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Det svenska samhället 800-1720 : klerkernas och adelns tid
Lindkvist Thomas, Sjöberg Maria
Lund : Studentlitteratur : 2003 : 528 s. :
illustrationer, kartor, källtexter, diskussionsfrågor
ISBN: 91-44-01467-8 ( inb.) : 570:00
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Religioner, livsåskådningar och etik : för lärare årskurs 4-6
Franck Olof, Osbeck Christina, Brömssen Kerstin von
Malmö : Gleerups : 2016 : 296 s. :
ISBN: 9789140692658
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Artiklar
Det mångreligiösa Sverige : ett landskap i förändring
Andersson Daniel, Sander Åke
Lund : Studentlitteratur : 2005 : 518 s. :
ISBN: 91-44-03856-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Kulturgeografi : en ämnesteoretisk introduktion
Gren Martin, Hallin Per-Olof, Lindqvist Ingela
1. uppl. : Malmö : Liber : 2003 : 224 s. :
ISBN: 91-47-06504-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Introduktion till kartografi och geografisk information.
Hall O., Alm G., Ene S., Jansson U.
Lund : 2003 :
ISBN: 91-44-04050-4 (ISBN 13:9789144040509)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Studentlitteratur
Ca 150 sidor
Human geography : places and regions in global context
Knox Paul L., Marston Sallie A.
6th ed. : Pearson : 2013. :
ISBN: 9781292020877
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Ca 400 sid.
Artiklar enligt lärarens anvisningar. Ca 100 sid.
Diamond Jared
Collapse: How Societies Choose to Fail or Survive.
London : Penguin (finns även på svenska) : 2005 :
Andersson Bo
Geo : geografi för gymnasiet
1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2008 : 366 s. :
ISBN: 978-91-40-64806-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Sveriges Nationalatlas SNA.
Undervisa i samhällskunskap : en ämnesdidaktisk introduktion
Ekendahl Ingegerd, Nohagen Lars, Sandahl Johan
1. uppl. : Sockholm : Liber : 2015 : 186 s. :
ISBN: 9789147111442
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Franck Olof
Samhällsämnenas didaktik : årskurs 4-6
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 152 s. :
ISBN: 978-91-44-07950-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: ( urval)
Odenstad Christina
Samhällskunskap för lärare 4-9
Första upplagan : 2017 : 308 sidor :
ISBN: 9789140693761
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Odenstad Christina
Ämnesdidaktik för SO-ämnena : för grundskolan
1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2014 : 135 s. :
ISBN: 9789140685919
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Skolverket Artiklar och annat material enligt lärarens anvisningar kan tillkomma.
Undervisning i teori och praktik : en introduktion i didaktik
Lindström Gunnar, Pennlert Lars-Åke
6. uppl. : Umeå : Fundo Förlag : 2016 : 93 s. :
ISBN: 9789197558488
Se Umeå UB:s söktjänst
Miljödidaktik : naturen, skolan och demokratin
Sandell Klas, Öhman Johan, Östman Leif, Lindman Margareta
Lund : Studentlitteratur : 2003 : 214 s. :
ISBN: 91-44-02115-1 :
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Undervisning i teori och praktik - en introduktion i didaktik. Kompendium
Lindström G, Pennlert L-Å
Fundo förlag : 2006 :
Läsanvisning: Läsanvisning: OBS! 5:e uppl 2012, 73s
Hammarberg Thomas
Mänskliga rättigheter : konventionen om barnets rättigheter
Ny, rev. uppl. : Stockholm : Utrikesdepartementet : 2006 : 80 s. :
http://www.regeringen.se/sb/d/5344/a/40998
Kursplan i Samhällskunskap. Ur Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet
Skolverket :
Läsanvisning: Läsanvisning: (Lgr 11)
Kommentarmaterial till kursplanen i samhällskunskap
Skolverket :
Läsanvisning: (39s)
Franck Olof
Samhällsämnenas didaktik : årskurs 4-6
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 152 s. :
ISBN: 978-91-44-07950-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Läsanvisning: (urval)
Lagtexter. Utdrag ur: Föräldrabalken (1949:381), Socialtjänstlagen (2001:453), Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Artiklar och annat material enligt lärarens anvisningar kan tillkomma, ca 200s. E-böcker och paperback kan finnas tillgängliga.
E-böcker och paperback kan finnas tillgängliga.