TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ
Varmt välkommen till programstudier hos Handelshögskolan vid Umeå universitet! I det här välkomstbrevet hittar du viktig information som du behöver inför programstarten.
Om du har blivit antagen och vill ha din plats eller vill stå kvar som reserv behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet.
Är du inte längre intresserad av din plats är det fint om du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud via Ladok (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.
Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Se vilket stöd du kan få och hur du ansöker.
Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.
Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Ditt Umu-id behöver du när du ska:
För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.
MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.
Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA
Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.
Registrering och studieplanering
I mitten av agusti kommer vi att ta kontakt med dig som blivit antagen till senare del för att planera din studieplan, och lägga till de kurser som du ska börja läsa inom programmet.
Därefter kan du själv registrera dig till programmet genom att registrera dig till din första kurs i Ladok för studenter. Registrering för kurser som startar vid terminsstart kan ske mellan 26 augusti till 2 september.
För att registrera dig krävs att du först har aktiverat ditt Umu-id, se informationen tidigare i välkomstbrevet.
Programvägledare för Civilekonomprogrammet med inriktning mot Handel och Logistik är Rickard Lindberg.
När du har blivit tillagd på de kurser du ska läsa under terminen hittar du schemat via Studentwebben, se länk ovan. Schema publiceras senast en månad innan kursstart. I kurser med mer än en modul publiceras schemat för modulen senast en månad innan modulen startar.
Här börjar din resa mot att bli civilekonom med särskild kompetens inom handel och logistik. Vårt program har utvecklats i samarbete med branschorganisationer och har fördjupade kurser inriktade mot handel- och logistikområdet. Du kan göra praktik och/eller plugga utomlands, båda ger dig goda erfarenheter. Efter examen kommer du ha kompetens för att delta i planering och genomförande av projekt inom logistik, försäljning och inköp. Du får dina färdigheter och kvalifikationer erkända i flera europeiska länder eftersom programmet är ackrediterat enligt en internationell standard.
Under din utbildning har du chansen att studera utomlands, vilket ger dig värdefulla erfarenheter och en möjlig konkurrensfördel på arbetsmarknaden. Umeå Universitet erbjuder över 300 utbytesplatser i 40 olika länder, så världen ligger öppen för dig.
Våra utbildningar har en nära koppling till forskning och näringsliv och vi sätter ditt lärande i centrum för undervisningen. Vi har en internationell kvalitetsackreditering och vi har fokus på hållbarhetsfrågor. Hos oss får du en bra grund som ekonom och kan välja specialisering inom olika fält. Du blir under din tid hos oss väl förberedd för framtiden och våra tidigare studenter är eftertraktade på arbetsmarknaden.
Umeå är en fantastisk plats att studera på! Med cirka 37 000 studenter är staden både ung och dynamisk, och full av kulturella och sociala möjligheter. Från stora sportanläggningar som IKSU till mysiga kaféer och ett brett utbud av studentföreningar – här finns allt du behöver.
Naturen är alltid nära, vilket ger dig chans att njuta av friluftsliv året runt. Stadens utmärkta kommunikationer med både flyg och tåg gör det enkelt för dig att ta dig till och från Umeå. Inom staden cyklar du snabbt mellan boende, campus och centrum, vilket ger dig mer tid att uppleva allt som Umeå har att erbjuda.
Behöver du komma i kontakt med universitetet under sommaren hör du i första hand av dig till Infocenter. Du kan skriva dina frågor direkt i kontaktformuläret längst ner i detta välkomstbrev, eller ringa under deras öppettider.
Klicka här för kontaktuppgifter och aktuella öppettider
Jag som är programvägledare för ditt program heter Rickard Lindberg. Under perioden 26 juni - 7 augusti är jag på semester och bevakar mejlen endast sporadiskt.
Från och med 8 augusti är jag åter på plats, och du är då välkommen med dina frågor direkt till mig!
Telefon: 090 786 68 04
Mejl: rickard.lindberg@umu.se
Sök alltid studiemedel för två terminer med start på en hösttermin! Sök därför för perioden 2024-09-02 till 2025-06-08.
Har du frågor rörande studiemedel, hör av dig direkt till CSN!
På studentwebben har Umeå universitet samlat viktig information som du har nytta av både inför och under hela din studietid. Här hittar du bland annat scheman, Ladok, där du bland annat registrerar dig till kurser och anmäler dig till salstentor, Canvas och tillgång till Microsoft 365.
Klicka här för att komma till studentwebben
Handelshögskolan har även en egen studentwebb, där vi har samlat information som är riktad till våra egna studenter. Här hittar du bland annat information om utlandsstudier, praktik och uppsatsarbeten, och även kontaktuppgifter till oss som jobbar med studentnära frågor.
Klicka här för att komma till Handelshögskolans studentwebb
Canvas är universitets lärplattform och den sidan du förmodligen kommer att använda dig mest av under studietiden. Här tar du bland annat del av kursinnehåll, kommunicerar med lärare och lämnar in uppgifter. I normalfallet har varje modul sin egen canvassida, som du får tillgång till senast dagen modulen startar.
Programmet har även en egen programsida i Canvas, som du kommer få tillgång till närmare terminsstart. Här hittar du information som är viktig under hela studietiden och här kommunicerar vi som jobbar med programmet sådant som inte är kopplat till en specifik kurs.
Klicka här för mer information om Canvas
Kursplanen beskriver bland annat vad en kurs handlar om, vad som krävs för att vara behörig, vad du förväntas kunna när du gått klart kursen (FSR) och hur du examineras. I kursplanen hittar du även kurslitteraturen.
Under utbildningen kommer du att läsa många kurser och enklaste sättet att hitta en kursplan är via verktyget Kursplanesök, genom att ange antingen kursens namn eller kurskod.
Klicka här för att komma till kursplanesök
Som ny på universitet är det inte alltid lätt att hitta vart du ska innan du lärt känna campus. Till din hjälp har du den digitala kartan MazeMap, där du enkelt kan söka efter en sal du inte hittar.
Sök stöd vid funktionsnedsättning
Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.
Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.
Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.
Beställ ditt UMU-kort
När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.
Ta hjälp av en studievägledare
Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.
Bibliotekets tjänster
Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.
Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans
Fråga Infocenter om något krånglar
Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.