"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ

Civilingenjörsprogrammet i teknisk kemi

Grattis till dig som är antagen till Civilingenjörsprogrammet i Teknisk kemi vid Umeå universitet! Vi hälsar dig varmt välkommen till vårt program och hoppas att du skall få en mycket givande studietid.

Så här börjar du

 • 1. Tacka ja till din studieplats

  Om du har blivit antagen till en utbildning eller fått en reservplats måste du tacka ja för att behålla din plats. Vill du inte ha din plats, kan du låta en reserv få den genom att lämna återbud. Tacka ja eller nej gör du på Mina sidor på Antagning.se senast den 19 juli 2024.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Se vilket stöd du kan få och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • 2. Aktivera ditt Umu-id

  Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Ditt Umu-id behöver du när du ska:

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • 3. Registrera dig på programmet

  Du måste webbregistrera dig via Ladok för studenter Studentwebb (ladok.se) på varje kurs som du läser på programmet.

  Du behöver mellan 20240826–20240901 webbregistrera dig på första kursen på programmet (Inledande ingenjörskurs för teknisk kemi) och får på så sätt påbörjade programstudier, du kommer med på kurslistor, får tillgång till kurssajter, du är försäkrad under kursens gång, dina betyg kan registreras och CSN kan se att du studerar.

  Som student vid Umeå universitet får du tillgång till Studentwebben, i Meny högst upp till höger hittar du bland annat välkomstbrev, schemahänvisning för kurser, får information om tillgodoräknande för dig som tidigare läst kurser, du når vår lärplattform, Canvas. I Canvas hittar du bland annat allt kursmaterial, lista över kursdeltagare, meddelande från lärare och information om programmet. Tillgång till ”Mina sidor” får du genom att aktivera ditt UmU-id.

  Behålla din plats på programmet

  För att behålla din plats på programmet behöver du:

  1)     Delta på uppropet på plats i Umeå den 2 september.

  2)    Webbregistrera dig på programmets första kurs Inledande ingenjörskurs i Teknisk kemi innan den 1/9 kl 24:00.

  3)    Logga in i lärplattformen Canvas senast under vecka 36.

  Det är viktigt att du uppfyller ovanstående krav, annars kommer du att förlora din studieplats.

  OBS! Om du av någon anledning inte kan närvara vid programstart måste du kontakta studievägledare Maria Svensson på Kemiska institutionen senast måndag 2/9 klockan 10.00 för att behålla din plats på programmet. Efter denna tidpunkt börjar vi anta studenter som står på reservlistan och du förlorar din studieplats. Om du av någon anledning har ångrat dig och inte vill gå programmet måste du meddela detta till Maria eller själv lägga ett återbud på antagning.se.

  Fäll ihop
 • 4. Börja programmet

  https://www.umu.se/student/kemiska-institutionen/program/ under Civilingenjörsprogrammet i teknisk kemi välj Du som antagen student hittar du information om Civilingenjörsprogrammet i teknisk kemi, tryck på Programinformation!

  Där hittar du:

  • Utökat välkomstbrev

  • Preliminärt schema för kursen Inledande ingenjörskurs för teknisk kemi

  • Studiehandledning för kursen Inledande ingenjörskurs för teknisk kemi

  • Tekniska krav

  • Vanliga frågor och svar

  Du kan läsa mer om hur det är att vara ny student vid Umeå universitet på http://www.student.umu.se/ny-student/

  Fäll ihop

Om programmet

 • Nätbaserad utbildning

  Civilingenjörsprogrammet i Teknisk kemi ges som en distansutbildning med träffar i Umeå 2–3 gånger per termin. Ni kommer att läsa några kurser tillsammans med studenter på andra civilingenjörsprogram vid Umeå universitet under de första tre åren vilket innebär att några kurser kommer att ges som hybridkurser där studenter på Teknisk kemi kommer att finnas online och studenter från andra program på campus i Umeå. 

  Utbildningen förutsätter att du studerar på heltid. Den övervägande delen av utbildningen är nätbaserad. Det innebär att du kommer att bedriva merparten av studierna på hemorten och undervisningsmaterialet kommer att finnas på en lärplattform.

  Undervisningen (föreläsningar, seminarier, frågestunder mm) sker till på både svenska och på engelska. En stor del av kurslitteraturen är på engelska. Alla studenter träffar lärare för till exempel lektioner och frågestunder allt från en till fem gånger per vecka via e-mötesprogrammet Zoom. En del av dessa träffar innehåller obligatoriska undervisningsmoment. Alla studenter har dessutom tillgång till lärare via internet under hela utbildningen.

  Det krävs ingen större datorvana för att använda det nätburna undervisningsmaterialet. Vi använder oss av lärplattformen Canvas och e-mötesprogrammet Zoom på utbildningen. Din dator kan vara antingen en PC eller en Mac, och du behöver tillgång till fast internetuppkoppling. Mer information om tekniska krav hittar du på:

  www.umu.se/student/kemiska-institutionen/program/

  Information om mötesverktyget Zoom:

  www.umu.se/student/vi-hjalper-dig/it-tjanster/zoom/

  Digitalt klassrum

  För studenter på programmet finns ett digitalt klassrum för varje årskull. Tanken med det digitala klassrummet är att du ges möjlighet att på ett enkelt sätt möta andra studenter på programmet för att studera ihop och vid valda tillfällen få möjlighet att möta era lärare på kurs. Länk till det digitala klassrummet kommer att skickas ut till dig när du har registrerat dig på den första kursen.

  Fäll ihop
 • Litteratur/Inte bara böcker på Umeå universitetsbibliotek

  Kurslitteratur för terminens första kurs är följande:

  • Inledande ingenjörskurs för teknisk kemi: Introduktion till högre studier i matematik, Johansson R, Öhman L-D., 2017 upplaga 2, ISBN 9789147113361

  • Programerngsteknik; Python och Matlab: Ingenjörens guide till python, Jonas Lindemann, 2019, ISBN 9789144126739

  • Envariabelanalys 1 och 2: Calculus: a complete course Adams Robert A., Essex Christopher, 2021, upplaga 10, ISBN 9780135732588

  Litteratur för följande kurser i programmet finns i Canvas programsajten, kurslitteratur publiceras även i studentwebben där du innan kursstart kan läsa kursens välkomstbrev. Som student har du tillgång till Universitetsbibliotekets alla resurser såsom kurslitteratur, tidskrifter, grupprum och en presentationsstudio för övning och inspelning av egna föreläsningar.

  Fäll ihop
 • Kontakta oss

  Hör gärna av dig till oss om du har funderingar kring något som rör programmet.

  Programansvarig:

  Lisa Lundin
  Kemiska institutionen
  Umeå universitet
  901 87 Umeå
  lisa.Lundin@umu.se
  Tel: 072-201 64 27

  Studievägledare:

  Maria Svensson
  Kemiska institutionen
  Umeå universitet
  901 87 Umeå
  svl.chem@umu.se
  Tel: 090–786 64 37

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Beställ ditt UMU-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om UMU-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Se på digitala studiestartsföreläsningar

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar via Zoom den 27–30 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans

  Här ser du datum och tid för varje föreläsning

   

  Fäll ihop
 • Ta hjälp av en studievägledare

  Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.

  Studievägledningen hjälper dig hitta rätt

  Fäll ihop
 • Bibliotekets tjänster

  Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.

  Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om något krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)