"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ

Högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik

Hej! Du är antagen till Högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik, men det finns några saker du måste göra innan kursstart. Här får du veta vad du måste göra, hur och när. Du kan även läsa lite mer om programmet, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du behöver här så hör du bara av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan, så svarar vi. Vi ses i höst! Nils Lundgren, Programansvarig

Så här börjar du

 • 1. Tacka ja eller nej

  Om du har blivit antagen och vill ha din plats, eller vill stå kvar som reserv, behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet.

  Är du inte längre intresserad av din plats är det fint om du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud på Studentwebben (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Läs mer om vilket stöd du kan få och hur du ansöker på vår studentwebb.

  Fäll ihop
 • 2. Registrera dig på programmet

  VIKTIGT! För att behålla din plats på programmet MÅSTE du göra två saker:

  1) Du måste svara JA på det slutliga antagningsbeskedet.
  2) Senast 14 augusti anmäla dig via det anmälningsformulär som finns på www.elkraft.nu att du tänker komma till samlingen i Skellefteå. Avresa måndag 29/aug från MIUN och UMU.
  Uppropet för utbildningen sker på plats i Skellefteå måndag em.
  Se vidare under rubriken Börja programmet, sektionen Startveckan

  Fäll ihop
 • 3. Börja programmet

  Måndag 29 augusti 2022

  Tid: 13.15

  Plats: Forumsalen, Laboratoriegränd 13, Skellefteå Campus

  Jag heter Nils Lundgren och är ansvarig för Elkraftutbildningen vid Umeå universitet. Jag vet att du får massor av skriftlig information i samband med studiestarten, men detta brev handlar om den utbildning du har valt – Högskoleingenjör i Elkraftteknik och rör samtliga studenter som är antagna till programmet.

  Den första kursen för studenter antagna till Umeå universitet är Introduktion till högskolestudier för högskoleprogram, 1,5 hp. Mer detaljer om denna kurs kommer under samlingsveckan i Skellefteå.

  De första gemensamma kurserna i årskurs 1

  De första två gemensamma kurserna är:

  Elkraftteknik, Introduktion 7,5 poäng (W0013T) som arrangeras av Luleå tekniska universitet och i huvudsak bedrivs via lärplattformen Canvas. Under första veckan, v 35, är det samling i Skellefteå för alla elkraftstudenter med obligatoriskt upprop. Där kommer också flera examinerande moment att genomföras vilka är poänggivande och du har möjlighet att träffa dina blivande kurskamrater.

  Algebra för ingenjörer 7,5 poäng (MA117G) som ges av Mittuniversitetet via deras lärplattform Moodle.

  Du är även inbjuden att ta del av en preparationskurs i matematik där vi repeterar matematiken från gymnasiet. Kursen, som är på en vecka, ges av Mittuniversitetet och mer information, anmälan mm kommer att finnas på www.elkraft.nu. Se nedan under “Programhemsida”.

  Resebidrag och konstnadsfritt boende till samlingar

  De företag som medverkar i utbildningen ordnar kostnadsfri resa och boende för samlingarna från det campus (det område där universitetet är beläget) där du är antagen. Du har dock själv ansvar för att ta dig till det campus där du är antagen eller om du hellre vill direkt till campus där samling sker.

  Startveckan i Skellefteå

  Vi startar programmet med en samlingsvecka i Skellefteå. Uppropet för elkraftutbildningen sker i Skellefteå måndag den 29 aug kl 13.15 i Forumsalen, Laboratoriegränd 13, Skellefteå Campus. Där behöver du även en giltig legitimation. OBS! Om du inte kan närvara i Skellefteå på uppropet men ändå vill behålla er plats måste du ansöka om dispens.

  Notera att programmet har en senare studiestart än många övriga program. Företagen som är med och sponsrar utbildningen anordnar en bussresa från Sundsvall till Skellefteå och boende under veckan.

  Senast den 14 augusti måste du anmäla dig via det anmälningsformulär som finns på vår programgemensamma websida www.elkraft.nu att du tänker komma till samlingen i Skellefteå.

  Dessutom måste du anmäla om du tänker utnyttja erbjudandet om resa och boende. På www.elkraft.nu finns även detaljer om avgångstider, påstigningsplatser mm, så håll noggrann koll på den sidan inför studiestart eftersom justeringar kan ske.

  OBS! Om du anmäler att du ska utnyttja erbjudandet om resan och boende och sedan inte dyker upp utan att avanmäla dig kommer de medverkande företagen att debitera de kostnader de har för att anordna resan och boendet, cirka 2 000 kr. Om du av någon anledning inte avser att påbörja utbildningen är det viktigt att du så snart som möjligt lämnar återbud.

  Fäll ihop

Om programmet

 • Programmets/kursens upplägg

  Tre universitet ger utbildningen tillsammans

  Utbildningen är på distans och ges gemensamt av tre universitet: Mittuniversitetet, Umeå universitet och Luleå tekniska universitet. Utbildningen är i stort sett densamma oavsett vilket universitet du har sökt in på. Under hela studietiden läser man halvfartskurser två och två som går parallellt under tio veckor. Under varje termin är det också två samlingar på mellan två och fem dagar. Dessa sker på det universitet som ger aktuell kurs under den perioden och de varierar mellan Sundsvall, Umeå, Skellefteå och Jokkmokk. Undervisningen består i huvudsak av filmer, föreläsningar, övningar och laborationer som distribueras och hanteras via internet samt laborationer under samlingsveckorna.

  Programhemsidan www.elkraft.nu

  Programmet har en portal på www.elkraft.nu där du som student hittar all information du kan tänkas behöva. Där finns examensbeskrivningar, datum, blockschema, länkar till kurser osv. och där möts studenter från alla årgångar och från alla tre lärosäten. Där finns också olika kanaler för att vi ska kunna kommunicera, tex forum och nyhetsbrev.

  För att komma åt alla delar av sidan måste du genomföra följande steg:
  Observera att registrering på programmets websida och registrering som student på programmet är två olika saker!

  Registrering på programmets webbsida

  1. Gå till www.elkraft.nu. Du skapar ett konto genom att klicka på (log in) uppe till höger och sedan följa instruktionerna på höger sida. Observera att detta inte är samma konto som du fått till universitets studentportal!
  2. Välj helst ditt riktiga för- och efternamn. Annars kommer vi inte att kunna särskilja er. Skriv in lite kort information om dig själv och infoga gärna ett foto. Det är betydligt trevligare att kommunicera om man har ett ansikte bakom kontonamnet.
  3. När du är inloggad kan du gå tillbaka till www.elkraft.nu och klicka på "Registrera mig på denna kurs." Använd "Volt" som registreringsnyckel.

  Fäll ihop
 • Utrustningskrav

  Det ställs krav på din tekniska utrustning för att du ska kunna tillgodogöra dig din utbildning på ett bra sätt. Nedan visas de minimikrav som din dator måste uppfylla för att klara detta:

  RAM: 4 GB
  Operativsystem: Windows 7 professional eller senare
  Kamera: USB-ansluten webbkamera eller inbyggd karmera
  Headset: Med hörlurar och mikrofon. Datorns inbyggda högtalare och mikrofon kan annars ge problem med dålig ljudkvalitet vid användning av vissa programvaror.
  Webbläsare: Windows Explorer/Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller annan webbläsare av nyare version.
  Internetuppkoppling: Fast uppkoppling minst 1 Mbit. Uppkoppling via mobilt bredband brukar inte alltid fungera så bra.

  Det går även att köra Windows virtuellt i en annan miljö, t ex Mac eller Linux. Dock har du då ett eget ansvar att olika programvaror och anslutna enheter fungerar. Bland annat kommer vi att använda oss av ett oscilloscope som ansluts via USB och där använder vi drivrutiner för Windows.
  Några veckor innan kursstart så kommer ni att få information om användarkonto vid umu. Det ger access till e-mail konto, studentportalen, biblioteket osv.

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Aktivera ditt Umu-id

  Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Umu-id kommer du behöva när du ska:
  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id.

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • Beställ ditt Umu-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om Umu-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Se på digitala studiestartsföreläsningar

  Om du inte har pluggat hos oss tidigare kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala föreläsningar 22-25 augusti då vi guidar dig genom studiestarten. Tittar gör du var du vill, föreläsningarna ges i Zoom. Det här får du vet mer om:

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans

  Se datum och tid för varje föreläsning via länken.

   

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om det krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)