Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 22 februari 2021)
TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ
Du är antagen till kandidatprogrammet i biologi och geovetenskap vid Umeå universitet. Grattis till Ditt val av utbildning! Med denna som grund har du mycket goda möjligheter att få ett jobb där du får arbeta med miljö och naturfrågor. Har du frågor om programmet kan du kontakta mig Ulla Carlsson-Granér som är programansvarig på mail ulla.carlsson-graner@umu.se eller telefon 070-274 3332. Du kommer träffa mig vid programstarten och som lärare under flera kurser under utbildningen. Välkommen!
Om du har blivit antagen och vill ha din plats eller vill stå kvar som reserv behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet. Men, är du inte längre intresserad av din studieplats är det viktigt att du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud på Studentwebben (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.
Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Läs mer om vilket stöd du kan få och hur du ansöker på vår studentwebb.
Fäll ihopNär du registrerar dig på programmets första kurs Naturens mångfald blir du automatiskt registrerad på programmet. Du registrerar dig på kursen via dina sidor på Studentwebben och registreringen är öppen från en vecka innan kursstart till en vecka efter kursstart.
Fäll ihopUnder det första året läser biologer och geovetare alla kurser gemensamt och höstterminen börjar med kurserna Naturens mångfald och Klimatförändringar. I dessa kurser integreras biologi och geovetenskap för att få en djupare förståelse för de utmaningar vi har med kring natur, miljö och klimat.
Andra och tredje året specialiserar du dig och blir antingen biolog eller geovetare. I biologi får du kunskaper om alltifrån hur arter utvecklas till hur djur och växter samverkar i olika miljöer och hur människan påverkar ekosystemen. Geovetenskap handlar om marken, luften och jorden på vår planet. Du lär dig till exempel om vattnets ständiga kretslopp, vad som styr vädret, om berggrundens mineral och hur jordlagret har bildats av inlandsisar, vatten och vind. Det tredje året kan du välja fritt ur ett stort kursutbud i biologi, geovetenskap eller miljövetenskap eller studera utomlands innan du gör ditt examensarbete, ofta i samarbete med en forskargrupp, inom ditt ämne. Läs mer om programmet på programhemsidan:
Kandidatprogrammet i biologi och geovetenskap
Fäll ihopDe flesta av programmets kurser ges av institutionen för Ekologi, miljö och geovetenskap som har en stor bredd av både utbildning och forskning. På EMG bedrivs studier inom områdena biologi, geovetenskap och miljö- och hälsoskydd, från grundläggande till magister- och masternivå. Vår forskning har ekologisk, paleolimnologisk eller biogeokemisk inriktning och vi erbjuder forskarutbildning inom ekologi, miljövetenskap och naturgeografi. Läs mer här:
https://www.umu.se/student/ekologi-miljo-geovetenskap/
Kandidatprogrammet i biologi och geovetenskap är en utbildning med många praktiska inslag, exkursioner i naturen. Vi är ute i många naturtyper och skiftande väder så se till att du har stövlar/ kängor och regnkläder när du kommer till Umeå. Till flera av våra exkursioner är också en cykel bra att ha.
Fäll ihopSå kul att du sökt till oss, och vi ser framemot att ses! Det är annorlunda tider och vi är mitt i en pandemi där vi håller avstånd och visar hänsyn till varandra. Det är fortfarande så att utbildningar som hålls på campus kan komma att påverkas på olika sätt. Till exempel kan vissa delar av undervisningen ske på distans, så att vi inte samlas alla på campus samtidigt.
Bästa stället att hålla sig uppdaterad om vad som händer och hur dina studier kan komma att påverkas är på Studentwebben. Där hittar du också råd, tips och verktyg för studier och samarbete på distans. Sidorna uppdateras löpande, så fort det kommer nya regler eller rekommendationer.
Förändringar på grund av Covid-19
Fäll ihopDet du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!
Ny student på Umeå universitet
Fäll ihopHar du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att hålla reda på. Välkommen till våra digitala introduktionsföreläsningar 13-15 januari, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?
Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel
Om du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Jag vill veta mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.
Det här funkar ju inte. Hjälp!
Om du får problem att aktivera ditt konto eller logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor.
Fäll ihopNär du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som
Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.
Fäll ihopSave the date! Digital välkomstmässa – ett perfekt tillfälle för dig att få koll på vad universitetet och Umeå kan erbjuda.
Mässan startar kl 12 med en rejäl kick-off på huvudscenen. Därefter tar mässan vid. Där i vimlet kan du läsa om de utställande organisationerna och besöka mässmontrar virtuellt. Under tiden kommer det att finns representanter från organisationerna på plats i den virtuella värld mässan befinner sig i.
När: Fredag 29 januari 2021
Tid: Klockan 12.00 - 16:00
Här håller du koll på Välkomstmässan. På sajten hittar du även studentföreningar, kårknutna föreningar och externa ideella föreningar. Föreningar som verkar i Umeå och på campus. Webben är ny och växer från vecka till vecka.
Fäll ihopStudielivet är mycket mer än bara studier! Studentkårerna arrangerar till studiestarten en mottagning för att välkomna alla nya studenter på Umeå universitet.
Du som väljer att vara med får vänner för livet, känna hur studentlivet fungerar och lära dig studentikosa ord och sånger. För visst vill du också få ut det mesta av din studietid i Umeå du med?
När: Mottagningen börjar den 13 januari och slutar den 29 januari.
Här håller du koll på och går med i mottagningen
Fäll ihopStudentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.
Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?
Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.
På Umeå universitet har vi tre studentkårer
Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.
Fäll ihop
Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Med anledning av Covid-19 är det viktigt att vi inte är för många personer i lokalen samtidigt. Därför vill vi helst att du i första hand mejlar, ringer eller chattar med oss.
Infocenter ger svar, hjälp och vägledning
Fäll ihop