Hoppa direkt till innehållet
printicon

Anna undersöker läkemedels effekter i miljön

Anna Sundelin är 27 år och flyttade från Jakobstad, Finland, till Umeå för att läsa Kandidatprogrammet i biologi och geovetenskap. Efter examen i båda inriktningarna gick hon vidare och läste Masterprogrammet i ekologi och examinerade vårterminen 2015. För tillfället är hon projektanställd på Kemiska institutionen och Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet.

Hur var det att flytta till ett nytt land?
– Vi ligger på samma breddgrad så jag tycker att det var ganska enkelt att anpassa sig. Det är ingen större skillnad på människorna i Umeå i jämförelse med hemma. Umeå är en mycket större stad än där jag kommer ifrån, så för mig var det som att komma till en storstad.
Språket har inte varit något problem, berättar Anna.
– Jag är finlandssvensk och har svenskan som modersmål – hemma pratar vi en typ av dialekt som är lite annorlunda. Den liknar dialekten i Norrbotten, blandat med finska ord, så jag fick anpassa språket en aning för att göra mig förstådd.

Varför valde du Kandidatprogrammet i biologi och geovetenskap?
– Efter gymnasiet arbetade jag i två år på ett miljö- och livsmedelslaboratorium i Jakobstad. Det var egentligen där jag blev intresserad av att läsa något inom biologi. Vi arbetade mycket med mikrobiologi och då började jag tänka på vilka processer som låg till grund för de resultat vi fick i analyserna. När jag sedan läste om programmet här i Umeå och den förändringen de gjort med mer praktiska projekt blandat med lärarledda timmar – kände jag att det var en perfekt mix – och det gjorde att jag drogs till Umeå.

Vad är det bästa med utbildningen?
– Möjligheten att läsa båda inriktningarna eller bara ena tycker jag är riktigt bra. Vi har haft stor valfrihet att själva kunna bygga upp programmet. Jag var mer intresserad av akvatiska kurser, som är inriktade mot vatten, och kunde lägga in fler sådana kurser i min utbildning.

"Mycket ute i naturen"
Lärarna i utbildningen är oerhört kompetenta och har ett bra driv med inspirerande lektioner och i majoriteten av kurserna utförs fältstudier i olika miljöer, berättar Anna.

– Vi har varit väldigt mycket ute i naturen på fältarbete och har till exempel utövat elfiske, fågelskådning och olika provtagningsmetoder. Vi har verkligen fått tillämpa det vi har lärt oss teoretiskt under exkursionerna – jag har säkert åkt på 20 stycken under mina sex år på universitetet.

Vad har du för planer för framtiden?
– Mina examensarbeten har varit relaterat till hur miljögifter påverkar akvatiska organismer. Tanken är att hitta en doktorandtjänst som passar bra in på det ämnet, men miljögifter är ett stort område och för tillfället arbetar jag med hur läkemedel – som kommer ut i våra vatten från bland annat reningsverk – påverkar fiskar och insekter. Men samtidigt håller jag ögonen öppna för alla framtida möjligheter inom branschen!

På vilket sätt är ditt jobb viktigt?
– Jag vill att vårt arbete skall vara till hjälp för att få till en förändring inom reningsverken. Det saknas reningsteknik för att få bort organiska miljögifter. De projekten som jag varit involverad i nu, jobbar för att komma dit, för att kunna hjälpa reningsverk och ingenjörer att utveckla tekniker som renar de här miljögifterna.
– Nu tittar vi mycket på vilka effekter det har på akvatiska organismer, eftersom de tar upp resterna av de miljögifter som når våra vatten. Och vi ser att det påverkar dem. Vi vill att det ska minska, men samtidigt vill vi inte att folk ska sluta ta läkemedel – lösningen är att förbättra reningstekniken.

Har du något tips till den som funderar på utbildningarna?
– Att så tidigt som möjligt tänka på vad du vill göra i arbetslivet.

Tre snabba

Vad gör du en ledig dag?
– Ringmärker fåglar, tränar eller stickar.

Vad är den bästa träningsformen?
– Jag gillar att variera olika träningspass på Iksu. Och vintertid är det längdskidåkning.

Om du får beskriva Umeå med ett ord, vad blir det då?
– Mångsidigt!

Text: Niyazi Yegen
Foto: Ulrika Bergfors Kriström

Namn
Anna Sundelin
Varifrån kommer du?
Jakobstad, Finland

Rekommenderad läsning