"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ

Programmet i statistik och data science

Välkommen till Programmet i statistik och data science vid Handelshögskolan, Enheten för statistik. Innan du kan påbörja den inledande kursen Statistik A1 är det några saker du måste göra, här får du veta vad, hur och när. Du kan även läsa lite mer om programmet, universitetet och livet som student. Vi ses i höst!

Så här börjar du

 • 1. Tacka ja till din studieplats

  Om du har blivit antagen till en utbildning eller fått en reservplats måste du tacka ja för att behålla din plats. Vill du inte ha din plats, kan du låta en reserv få den genom att lämna återbud. Tacka ja eller nej gör du på Mina sidor på Antagning.se senast den 19 juli 2024.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Se vilket stöd du kan få och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • 2. Registrera dig på programmet

  När du tackat ja till din plats, måste du registrera dig på programmets inledande kurs Statistik A1.

  På kursen Statistik A1 är det självregistrering och du registrerar dig via Ladokportalen innan kursstart. Det kan du göra från och med den 26 augusti till och med den 2 september.

  Vet du i förväg om att du inte har möjlighet att registrera dig under denna period måste du anmäla det till oss innan kursstart för att inte förlora din studieplats.

  För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt användarkonto (Umu-id).

  Kursregistrering i Ladok

  Fäll ihop
 • 3. Börja programmet

  Måndag den 2 september

  Tid: Se schema

  Plats: Se schema

  Schemalänk publiceras här senast 30 dagar innan kursstart.

  Veckan innan terminsstarten, den 23-26 augusti, erbjuds digitala föreläsningar som guidar dig igenom studiestarten. Om du har frågor innan terminsstarten så går det bra att mejla (se Kontakta oss).

  Terminen och kursen Statistik A startar med en introduktionsföreläsning måndag den 29 augusti 2022. Tisdag den 30 augusti har ni er första lektion i mindre grupp. Senare samma dag har vi också en välkomstträff för er studenter på programmet. Då bjuder vi på fika och du får träffa övriga studenter på programmet och några av oss som jobbar på Handelshögskolan, Enheten för statistik. Välkomstträffen är på tisdag kl 15.15 i sal SAM.A.233 (S209) i Samhällsvetarhuset

  Torsdag den 1 september anordnas en välkomstmässa för alla nya studenter på Umeå universitet.

  Kårföreningen Nordpol
  Kårföreningen Nordpol arrangerar mottagning (inspark) som ni på programmet kommer att bjudas in till. Ni kommer under augusti att bli kontaktad av era faddrar och generaler som är ansvariga för mottagningen. Om det ringer någon från ett okänt nummer kan det vara någon av dem, så var inte rädd att svara. Du kan du läsa mer om mottagningen på Nordpols hemsida.

  Fäll ihop

Om programmet

 • Programmets upplägg

  Programmet i statistik och data science har 20 platser. Den första terminen på programmet läser ni kursen Statistik A, 30 hp. Första halvan av kursen kommer ni att läsa tillsammans med studenter från Civilekonomprogrammen med inriktning mot handel och logistik respektive service management. Även studenter från Politices kandidatprogrammet och fristående kursare kommer att läsa kursen. Totalt är det ca 150 studenter som kommer att läsa de första 15 hp av kursen (Statistik A1). De avslutande 15 hp läses av ca 30-40 studenter (Statistik A2).

  Inledande kurs - Statistik A1
  Information om kursens innehåll, undervisningens upplägg och examination hittar du i kursplanen.

  Lärplattformen Canvas
  För den här kursen använder vi lärplattformen Canvas. Där hittar du allt du behöver för kursen, som till exempel schema, instruktioner för övningar, lista över kursdeltagare och meddelanden från läraren. Det är också på lärplattformen du lämnar in dina uppgifter.

  För att logga in på Canvas måste du ha ett aktiverat användarkonto (Umu-id).

  Logga in på Canvas

  Fäll ihop
 • Kontakta oss

  På Umeå universitets studentwebb hittar du viktig information och länkar som rör dina studier.

  Har du generella frågor om dina studier på Umeå universitet är du välkommen att använda kontaktformuläret längst ner på den här sidan.

  I samband med att ni får era antagningsbesked (Urval 1) kommer en av våra tidigare studenter att kontakta er för att se om ni har några frågor eller funderingar.  Om det ringer någon från ett okänt nummer kan det vara han, så var inte rädd att svara. 

  Har du specifika frågor och funderingar som rör programmet eller den inledande kursen är du också välkommen att höra av dig till oss på Enheten för statistik via epost, se länkar nedan. 

  Programsamordnare
  Maria Karlsson

  Studieadministratör
  Katarina Kempe

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Aktivera ditt Umu-id

  Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Umu-id kommer du behöva när du ska:
  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
  • kolla din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

  För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id.

  Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

  Fäll ihop
 • Beställ ditt Umu-kort

  När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

  Jag ansöker om Umu-kortet på en gång

  Fäll ihop
 • Sök stöd vid funktionsnedsättning

  Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

  Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

  Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

  Fäll ihop
 • Fråga Infocenter om det krånglar

  Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

  Hitta till Infocenter (Mazemap)

  Infocenter ger hjälp och stöd

  Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)