"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Pernilla vill jobba med att hjälpa människor

Pernilla Börjesson vill ha ett arbete där hon får hjälpa andra. Hon funderade på att bli logoped eller arbetsterapeut, men fastnade i stället för att läsa till receptarie och trivs bra med utbildningen.

– Det går jättebra att läsa på distans, men det kräver disciplin och man måste se det som en heltidsutbildning, inte något man gör vid sidan av, säger hon.

Det är en solig marsdag, Pernilla har precis kommit till Umeå universitet för en vecka med seminarier, föreläsningar och praktiska övningar. I ett grupparbete som nu ska redovisas har studenterna löst fiktiva patientfall. Vilken sjukdom tyder symptomen på? Vilka läkemedel kan komma i fråga? Under dagarna i Umeå ska de också ha rollspel, där de får öva olika situationer som kan dyka upp i jobbet på apotek.

– Förra gången vi var i Umeå fick vi göra salvor. Det var jätteroligt att få känna på hantverket. Lite senare i utbildningen kan man välja en kurs i extempore, tillverkning av individanpassade specialläkemedel.

Andra chansen

Det är andra gången i livet Pernilla Börjesson studerar vid Umeå universitet. Första gången var för 20 år sedan, då läste hon biologi, men gjorde studieuppehåll efter femte terminen när hon och hennes man flyttade till Dalarna. Sabbatsåret drog ut på tiden, fem barn och ett jobb som undersköterska i demensvård och handikappomsorg kom emellan.
– Sedan kände jag att jag verkligen ville skaffa mig en utbildning innan det blev för sent! Jag tycker att kemi är intressant, receptarier har en god arbetsmarknad och jag tycker om att arbeta med människor, så den här utbildningen blev ett bra val. Den är bra upplagd, skulle jag vilja läsa vidare till apotekare kan jag göra det senare.

Tycker du att du har nytta av din tidigare utbildning i biologi?
– Ja, det har jag, även om jag inte tycker att jag minns någonting har jag om inte annat studietänket med mig. Allt plugg är bra plugg. Det är roligt att se hur det förändrats. När jag läste för 20 år sedan fanns inte internet, det är ett helt annat sätt att studera och söka kunskap i dag.

Nätburen utbildning

På den utbildning Pernilla går används nätets möjligheter fullt ut. Hemifrån Gagnef loggar hon in och kan se inspelade föreläsningar, träffa sina kurskompisar för grupparbeten och diskussioner eller lösa uppgifter på egen hand.

– De lägger upp ett schema för oss, så att man tydligt ser vad man behöver hinna under en vecka. Jag känner att lärarna hjälper en väldigt mycket att få struktur i studierna, säger hon.

Pernillas studiekamrater är blandade i åldrar och finns spridda över hela landet. Två bor liksom hon i Dalarna.
– En tjej går apotekarprogrammet, henne har jag inte träffat så mycket, men jag och den andra tjejen som också läser till receptarie brukar träffas en gång i veckan på högskolan i Borlänge och plugga tillsammans. Det är väldigt värdefullt.

"Lyxigt"

Att få föreläsningarna inspelade är lyxigt, tycker Pernilla Börjesson. Hon stoppar ofta för att anteckna, slå upp något eller spolar tillbaka och hör samma avsnitt flera gånger. Att läsa på distans fungerar bra, tycker hon.

– Utbildningen börjar med de minsta beståndsdelarna, kemin, och sedan har vi byggt på med cellbiologi, fysiologi och så vidare. Det har varit en röd tråd som följts helt igenom.

Har du fått en bra inblick i det som ska bli ditt yrke?
– Ja, tycker jag. Det jag har insett under utbildningen är att de som jobbar på apotek har väldigt mycket kunskap, det tror jag inte riktigt att jag hade förstått innan jag började! Det ska bli intressant att göra praktik, det gör vi under tredje året. Då gör vi också ett examensarbete.

Namn
Pernilla Börjesson
Varifrån kommer du?
Partille, Göteborg
Var bor du?
På en gård i Djurmo, Gagnef
Fritidsintressen
Gillar stickning, att pyssla i trädgården och sköta om gårdens höns, umgås med familj och vänner.
Läsa på universitet – så funkar det

Hur är det att plugga? Vad är skillnaden mellan universitet och gymnasiet?

Publicerad: 2016-06-01