"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Kandidatprogrammet i Life Science

  • Antal högskolepoäng 180 hp
  • Studietid 3 år (heltid)
  • Starttid Hösttermin 2024

Kandidatprogrammet i Life Science ger dig bred kompetens inom kemi och molekylärbiologi och det finns ett stort behov på arbetsmarknaden. Våra lärare har nära kopplingar till framstående forskning inom områden som mikrobiologi, läkemedelskemi, biokemi, infektionsmedicin samt växt- och skogsbioteknik. Efter att du läst programmet kan du kalla dig kemist, molekylärbiolog eller både och, eftersom du har möjlighet att avsluta din utbildning med en dubbel kandidatexamen inom båda dessa ämnesområden.

Läs både kemi och molekylärbiologi

Kandidatprogrammet i Life Science ger dig bredden och du fördjupar dig sista året i kemi eller molekylärbiologi.

Under utbildningen

Vad är Life Science?

På svenska betyder det livsvetenskap och handlar om studier av biologiskt liv, levande organismer, samt förutsättningar för fortsatt liv. Life Science innefattar allt från diagnos och behandling av sjukdom till näringslära och hur vi fungerar, men inkluderar också samspelet i naturen och läran om djurlivet.

Life Scienceområdet är alltså väldigt brett, men bygger i grunden på kemi och biologi. För att kunna ge ett utbildningsprogram inom Life Science har vi därför valt att lägga utbildningen vid två institutioner på universitetet, kemi och molekylärbiologi. På det viset kan vi ha experter som undervisar inom alla områden och eftersom alla lärare också är forskare har vi en stark forskningsanknytning till viktiga tillämpningar i samhället.

Ett exempel på vår starka forskning är att Nobelpriset i kemi 2020 tilldelades Emmanuelle Charpentier som var verksam vid Umeå universitet när CRISPR-Cas9-metoden som hon prisades för utvecklades.

Läs mer om Nobelpriset och CRISPR-Cas9

Möt en av dina lärare – Teresa Frisan

Ta dubbel kandidatexamen

Efter att du läst Life Scienceprogrammet kan du kalla dig kemist, molekylärbiolog eller både och. Du har möjlighet att avsluta din utbildning med en dubbel kandidatexamen inom båda dessa studieområden, en dubbel kandidatexamen kräver endast en halv termins extra studier.

Under första och andra året på programmet får du grundläggande kunskaper inom kemi och molekylärbiologi. Du läser kurser som organisk kemi, biokemi, cellbiologi och molekylär genetik.

Under det tredje året får du själv välja att specialisera dig inom det område som du tycker är mest intressant genom mer avancerade kurser – eller bredda din kunskap inom andra ämnen. Programmet avslutas med ett examensarbete där du får möjlighet att tillämpa dina kunskaper i laboratoriet.

All undervisning på engelska

Undervisningen omfattar en varierad mix av föreläsningar, lektioner, grupparbeten, seminarier och praktiskt laborativt arbete med särskilt fokus på problemlösning. I laborationerna tillämpar du moderna tekniker för att undersöka kemiska och molekylärbiologiska processer. Eftersom samtliga kurser inkluderar praktiskt laborativt arbete får du möjlighet att stärka ditt självförtroende och förmåga att verka effektivt i ett laboratorium.

All kurslitteratur och undervisning är på engelska, vilket inte bara förbereder dig för att arbeta inom det högst internationella Life Scienceområdet, utan även förbereder dig för eventuella studier utomlands i en eller två terminer vid något av våra många partneruniversitet.

Läs mer om utlandsstudier i intervjun med Ida Bengtsson

"Oroa dig inte för engelskan" – Läs mer om att läsa ett program på engelska

Vi har även ett aktivt branschråd för att koppla företag och arbetsmarknad inom Life Science till programmet genom gästföreläsningar, informationspass, onlineevent och arbetsmarknadsmässor.

Programöversikt

Efter utbildningen

Programmet ger dig de teoretiska och praktiska färdigheter du behöver för ditt framtida arbetsliv, och arbetsutsikterna är goda. Som kemist eller molekylärbiolog kan du till exempel arbeta inom läkemedels- och bioteknikföretag, ofta med forskning, utveckling och kommunikation.

Du kan också arbeta som miljörådgivare, företagsledare, försäljare, utredare eller vetenskapsreporter. Utbildningen ger en utmärkt grund för att fortsätta din utbildning med till exempel en masterutbildning vid Umeå universitet eller någon annanstans i Sverige eller världen. Dessutom öppnar programmet möjligheter att fortsätta som forskare på universitet.

Med målet bli en ledande life-science nation

Sverige har en nationell strategi för life science med ett uttalat mål om att vara en ledande life sciencenation. Bara i Sverige finns i dag tusentals företag och sektorn växer snabbt båda internationellt, i Sverige och i Umeå. Det finns ett stort och starkt växande behov av personer med utbildning inom Life Science!

Några av företagen i Umeå regionen kan du läsa mer om här: 
https://www.ubi.se/lifesciencecompanies-umea/

Vanliga yrken

Life Science-programmet ger en bred grund med utmärkta möjligheter att få jobb, exempelvis:

• Inom utveckling av nya läkemedel och vaccin vid läkemedelsföretag
• Inom medicinsk teknik
• Vid diagnostikföretag, kunna ställa diagnos
• Koppling till kriminologi, till exempel statens kriminaltekniska laboratorium/nationellt forensiskt centrum
• Produktion och utveckling av till exempel mat och smink
• Inom projektledning och som konsult inom hela life science-sektorn
• Utöver detta finns möjlighet att fortsätta inom forskning!



Läsa vidare?

Som tidigare nämnt kvalificerar kandidatprogrammet i Life Science för vidare studier på avancerad nivå. Umeå universitet erbjuder masterprogram inom kemi, molekylärbiologi och växt- och skogsbioteknik. En masterexamen ger en god grund för doktorandstudier, samtidigt som den ökar din övergripande konkurrenskraft på arbetsmarknaden.

Examen

Kandidatexamen.

Anmälan och behörighet

Kandidatprogrammet i Life Science, 180 hp

Visa tillfällen för föregående termin Hösttermin 2024 Det finns inga senare terminer för kursen
  • Kandidatprogrammet i Life Science

    Första och andra året läser alla studenter på programmet samma kurser. Tredje året specialiserar du dig inom antingen kemi eller molekylärbiologi. Anmäl dig här om du ännu inte vet vilken inriktning du vill välja.

    Startar

    Hösttermin 2024

    Studieort

    Umeå

    Undervisningsspråk

    Engelska

    Studieform

    100%, Normal

    Behörighet

    Grundläggande behörighet och Biologi 2, Fysik 1a eller 1b1+1b2, Kemi 2, Matematik 4 eller Matematik D

    Urval

    Betyg-Högskoleprov 66/34 procent

    Studieavgift

    Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 71 400 kr. Total studieavgift: 428 400 kr. Anmälnings- och studieavgifter

    Anmälningskod

    UMU-P1506

    Anmälan

    Nu kan du anmäla dig. Du flyttas till Antagning.se. Sista anmälningsdag är den 15 april 2024.

    Startar

    Hösttermin 2024

    Studieort

    Umeå

    Undervisningsspråk

    Engelska

    Studieform

    100%, Normal

    Behörighet

    Grundläggande behörighet och Biologi 2, Fysik 1a eller 1b1+1b2, Kemi 2, Matematik 4 eller Matematik D

    Urval

    Betyg-Högskoleprov 66/34 procent

    Studieavgift

    Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 71 400 kr. Total studieavgift: 428 400 kr. Anmälnings- och studieavgifter

    Anmälningskod

    UMU-G1506

    Anmälan

    Sista anmälningsdag var den 15 januari 2024. Du kan inte längre anmäla dig.

Byta till Umeå - senare del av program

Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.

Sök senare del av det här programmet

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
Kontaktpersoner för programmet är:
Erik Chorell och Teresa Frisan, programansvariga