"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Djurförsök på Umeå universitet

Vid Umeå universitet bedrivs forskning som handlar om att förstå hur sjukdomar uppkommer och utvecklas samt möjliga sätt att behandla dem. Även grundforskning vars avsikt är att studera och förstå biologiska fenomen bedrivs. Många projekt kan genomföras på mikrober, insekter och odlade celler, men för att fullt ut förstå hur sjukdomar drabbar hela organismen krävs studier på djur och framför allt däggdjur.

Djurmodeller

Djurmodeller har spelat en stor och viktig roll för den medicinska kunskapens utveckling i modern tid och för sjukvårdens förutsättningar att erbjuda effektiva behandlingar eller förebyggande insatser mot svåra sjukdomar.
Flera av de viktigaste rönen från forskare vid Umeå universitet bygger helt eller delvis på djurförsök. Det gäller bl.a. orsakerna till den dödliga nervsjukdomen ALS, förstå orsaker till diabetes typ 2, nya sätt att angripa barnlöshet, möjligheter att odla/inducera eller transplantera nervvävnad för att avhjälpa ryggmärgsskador, sjukdomsförlopp vid infektioner, ny kunskap om cancersjukdomar samt bildning av olika organsystem.

Vilka försöksdjur används?

Möss, råttor och zebrafiskar är de djurarter som används mest inom medicinskforskning inom Umeå universitet. Majoriteten av alla djurförsök genomförs på möss. Musens fullständiga genuppsättning är lika väl kartlagd som människans.
95 % av alla gener hos musen finns också hos människan. Detta gör det möjligt för forskare att spåra och studera de gener som orsakar sjukdomar och även förstå funktion av olika organ.

Etiskt tillstånd

Djurförsök är en verksamhet som är strikt reglerad och som lyder under svenska lagar och EU-lagar om djurskydd. För att få utföra ett djurförsök i Sverige måste man först ansöka om tillstånd hos en djurförsöksetisk nämnd, som gör en etisk prövning av försöket. I de djurförsöksetiska nämnderna sitter forskarrepresentanter och lekmän vars uppgift är att väga påverkan på djuren mot nyttan av forskningen.

Utförlig och aktuell information om regler och etik kring djurförsök och exempel på framgångsrik sådan forskning finner du på webbplatsen djurförsök.info som drivs av Vetenskapsrådet i samarbete med 8 av Sveriges universitet och högskolor, inklusive Umeå universitet.

Mer information om etiskt tillstånd och för att underlätta ansökningsprocessen läs våra tips om e-tjänsten och UCCB:s rutiner kring ansökningsförfarandet som finns på vår informationsyta (endast tillgänglig för anställda vid Umeå universitet).

Utbildningskrav

Vem får göra djurförsök? EU-direktivet 2010/63/EU om skydd av djur som används för vetenskapliga ändamål kräver att all personal (forskare, studenter och djurtekniker) som arbetar med försöksdjur måste ha genomgått adekvat utbildning, mer information under försöksdjursutbildning.

Senast uppdaterad: 2024-01-08