"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Att utbilda barn till att bli livslångt fysiskt aktiva individer: Ett rörelsebildningsperspektiv på rörelseundervisning i svenska grundskolor

A Physical Literacy Approach

Forskningsprojekt Hur får vi barn att vilja röra sig? Det är en global utmaning att många barns fysiska aktivitetsnivåer minskar, vilket också gäller i Sverige. Kunskapen om vad barn behöver för rörelsebildning i skolan för att vända denna inaktivitetstrend är fortfarande begränsad.

Syftet med detta forskningsprojekt är att undersöka erfarenheter, effekter och utveckling av aktuella rörelsefrämjande insatser i grundskolan, förmedlade genom ämnet Idrott och hälsa, fritidshemmen och externa aktörer såsom Riksidrottsförbundets (RF) genom regeringsinitiativet "Rörelsesatsning i skolan", och vad dessa innebär för att möta beteendemässiga utmaningar kopplade till barns fysiska inaktivitet.

Projektansvarig

Inger Eliasson
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 79 12

Projektöversikt

Projektperiod:

2025-01-01 2027-12-31

Finansiering

Lärarhögskolan, Umeå universitet

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Pedagogiska institutionen

Forskningsområde

Pedagogik

Projektbeskrivning

Denna studie undersöker hur olika rörelseinslag i skolan – såsom undervisning i Idrott och hälsa, fritidshemmens rörelseverksamhet och den rörelsesatsning i skolan som genomförs av idrottsrörelsen – bidrar till barns rörelsebildning (physical literacy) för att kunna och vilja vara fysiskt aktiva hela livet.

Dessa är några frågor som ställs i detta forskningsprojekt.

  • Hur kompletterar dessa verksamheter varandra för bästa möjliga rörelsebildning med tanke på att de utgörs av olika organiseringsformer och har skilda förutsättningar för verksamhet i skolan?
  • Vad innebär dessa för barnens rörelsebildning enligt barnen själva och de ansvariga?
  • Kan ökad samverkan mellan de tre verksamheterna stärka flickors och pojkars rörelsebildning i grundskolan?

Såväl forskare som praktiker söker efter arbetssätt och metoder som långsiktigt stödjer barns utveckling mot en fysiskt aktiv livsstil (Eliasson, 2024; Godbout, 2023; Johannes m.fl., 2023). År 2018 tog Världshälsoorganisationen (WHO) fram en global handlingsplan för fysisk aktivitet och lyfte fram rörelsebildning eller fysisk litteracitet (physical literacy, PL) som ett centralt mål i arbetet med att skapa aktiva samhällen och motverka den ökande fysiska inaktiviteten bland barn (WHO, 2018).

Durden-Myers och Keegan (2019) framhåller att initiativ för att främja rörelsebildningen behöver integreras i ett helhetsperspektiv inom skolan. Mot bakgrund av detta syftar föreliggande studie till att genomföra en analys av det rörelsepedagogiska utbudet för barn i grundskolans tidigare år, så som det förmedlas genom undervisningen i Idrott och hälsa, inom fritidshemmet samt via RF:s verksamhet i anslutning till skolmiljön för att möta de utmaningar som beskrivs.

Begreppet rörelsebildning (physical literacy) bygger på ett holistiskt perspektiv på rörelseutbildning och innefattar centrala komponenter såsom rörelsekompetens, motivation, tilltro till den egna förmågan samt kunskap och förståelse – faktorer som tillsammans gör det möjligt att värdesätta och ta ansvar för ett aktivt deltagande i fysisk aktivitet genom livet (Edwards m.fl., 2017; Whitehead, 2010). Trots detta är Physical literacy begreppet fortfarande relativt obekant inom svensk utbildnings- och forskningskontext, och Sverige förefaller ligga efter i detta avseende.

Projektet kommer att generera ny, kvalitativ kunskap i linje med WHO:s (2022) uppmaning om att implementera ett "hela-skolan-perspektiv" för att säkerställa högkvalitativ undervisning i fysisk aktivitet och idrott (s. 19). Resultaten förväntas bidra med vetenskapligt underbyggda implikationer för verksamheten inom Idrott och hälsa, fritidshemmet och RF:s arbete i skolan, och därigenom bidra till barns lärande och utveckling mot ökade rörelsebildningsmöjligheter under grundskolans tidigare år.

Senast uppdaterad: 2025-04-18