"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Välkommen till Forskningsstudien Dietist på Distans (DiOn)

Gör en skillnad i framtidens dietistbehandling i Sverige! Nu söker vi dietister i Sverige för att delta i vår studie Dietist på Distans (DiOn). Här hittar du information om studien, din roll och hur du kan anmäla dig.

DiOn: Forma framtidens dietistbehandling

DiOn (Dietist på Distans) är en studie som syftar till att undersöka om det blir någon skillnad om dietister träffar patienter via internet (videosamtal) i stället för i fysiska möten på hälsocentral eller sjukhus. Videomöten har snabbt blivit vanliga inom hälso- och sjukvården. Det sparar tid och är bekvämt att slippa ta sig till och från en mottagning. Vi vet dock mycket lite om effekten av att patienter och vårdgivare träffas via video i stället för i fysiska möten. Därför genomför vi DiOn-studien.

Varför är ditt deltagande viktigt?

Som dietist i Sverige är du en oumbärlig del av vårt sjukvårdssystem. Ditt arbete har en direkt inverkan på hälsan och välmåendet hos dina patienter. Nu har du möjligheten att vara en del av en innovativ studie som kan forma framtiden för vården samt öka kunskapen om hur mötesformen påverkar patienter och miljön.

Vad skulle mitt deltagande i DiOn innebära?

Som deltagande dietist kommer du att:

  1. Hålla utkik efter patienter som remitteras/söker till dig för behandling av övervikt, alternativt diabetes typ 2/höga blodfetter/högt blodtryck i kombination med övervikt, och informera dem om studien. Både patienter som behandlas individuellt eller i gruppbehandling får delta.
  2. Skicka via e-post en länk till intresserade patienter där de kan läsa mer om studien samt meddela huruvida de vill medverka.
  3. Genomföra behandlingen som vanligt, dock i den mötesform som patienten lottas till. Eventuella uppföljningssamtal bör helst ske med samma mötesform, men kan ske via vilken form som helst.
  4. Rapportera digitalt vid varje behandlingstillfälle in tre uppgifter:
    - Datum för mötet
    - Form för mötet (digitalt/fysiskt/telefon)
    - Om mötet var individuellt eller i grupp

Vilka krav finns det för att kunna delta i studien?

Du måste kunna träffa patienterna både fysiskt och digitalt, så du behöver ha tillgång till webbkamera och headset. Ingen tidigare erfarenhet av digitala behandling krävs. Vi hjälper dig att komma igång samt är tillgängliga som stöd och hjälp under hela studietiden.

Hur länge kommer studien att pågå?

Studien beräknas starta under 2023 och pågå under cirka två år. Du får ansluta dig till studien även efter studiestart och avbryta medverkan under studietiden. All medverkan är frivillig.

Hur kan man anmäla sig?

Skicka ett mejl till dion.kostvetenskap@umu.se för att anmäla ditt intresse och få mer information om hur du kan vara en del av DiOn.

Om du har flera frågor om studien, tveka inte att höra av dig (se kontaktuppgifter nedan). Vi kan dessutom gärna berätta om studien för dig, din arbetsgrupp eller vilka du finner lämpligt i ett digitalt eller fysiskt möte som passar för er.

Kontaktuppgifter projektansvarig

Petra Ryden
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 95 57
Senast uppdaterad: 2023-10-12