Doktorandprojekt
Syftet med projektet är att studera hur svenska elitidrottselever på gymnasiet hanterar de ökade energi- och näringsbehov som deras höga fysiska aktivitetsnivå orsakar och hur elitidrottsskolor och lärare i ämnet specialidrott stödjer eleverna.
Att äta tillräckligt och näringsriktig mat är centralt i idrottssammanhang för att upprätthålla hälsa och förbättra prestation i relation till träning och tävling. För unga elitidrottare som samtidigt växer är kosten extra viktig.
För att kunna göra goda val och möta energi- och näringsbehov krävs "food literacy" (matkunnighet). Konceptet kan beskrivas som en komplex blandning av matrelaterade kunskaper, färdigheter och beteenden. För elitidrottsungdomarna, som ofta flyttar till eget boende, kan mat och matlagning bli en extra stor utmaning att hantera.
Det finns i dag mycket begränsad kunskap om elitidrottselevers matvardag, deras matkunnighet samt potentiella problemområden kopplade till matsituationen. Utbildningen relaterad till kost och näring sker för elitidrottselever inom gymnasieämnet Specialidrott. Kunskapen om hur undervisningen i ämnet sker är dock begränsad.
Studien baseras på en mixad metodansats. Två nationella enkäter har samlats in; en med elever (n=7 993) under 2023 och en med lärare i specialidrott (n=216) under 2024. I ett senare skede planeras intervjuer med elever.