Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Kost- och måltidsvetenskap

Forskningsämnet kost- och måltidsvetenskap är unikt med sin breda kompetens inom området mat och måltider. Vår kompetens inkluderar alltifrån biologiska perspektiv på mikroskopnivå och kost- och nutritionsbehandling, till didaktiska, historiska och sociologiska perspektiv på mat och måltider. Institutionen är därmed en glödbädd för den typ av tvär- och mångvetenskapliga samarbeten som krävs för att lösa framtidens mat- och nutritionsrelaterade utmaningar med att skapa ett hållbart samhälle.

Infrastrukturer

Forskningsrestaurangen
Institutionen för kost- och måltidsvetenskap har idag Sveriges tekniskt mest avancerade kök och matsal, vilket innebär att Umeå flyttar fram sina...
Forskningsområde: Kost- och måltidsvetenskap

Nyheter

Fem snabba frågor till Ulrica Söderlind

Ulrica Söderlind är doktor i ekonomisk-historia, lektor i måltids- och restaurangvetenskap.

Fem snabba frågor till Petra Rydén

Petra Rydén är legitimerad dietist och arbetar som lektor vid institutionen för kost- och måltidsvetenskap.

Nu presenteras forskning inom nytt unikt forskarämne för första gången

Joachim Sundqvist är först ut att disputera i det nya forskarämnet kost- och måltidsvetenskap.

Profilområden och forskargrupper

Måltider inom skola, vård och omsorg
Hur får vi en måltid som är närings-, hälso-, miljömässigt och ekonomiskt hållbar?
Forskningsområde: Kost- och måltidsvetenskap
Skolmåltiden ur ett kost- och måltidsvetenskapligt perspektiv
Studier av skolmåltiden utifrån sociala, utbildningsvetenskapliga och hälsomässiga perspektiv.
Forskningsområde: Kost- och måltidsvetenskap

Reportage och porträtt

Sociala och kulturella perspektiv på kropp och hälsa

Carita Bengs har uppmärksammat hur individuellt ansvar för kropp och hälsa kommer till uttryck.