Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Kost- och måltidsvetenskap

Forskningsämnet kost- och måltidsvetenskap är unikt med sin breda kompetens inom området mat och måltider. Vår kompetens inkluderar alltifrån biologiska perspektiv på mikroskopnivå och kost- och nutritionsbehandling, till didaktiska, historiska och sociologiska perspektiv på mat och måltider. Institutionen är därmed en glödbädd för den typ av tvär- och mångvetenskapliga samarbeten som krävs för att lösa framtidens mat- och nutritionsrelaterade utmaningar med att skapa ett hållbart samhälle.

Infrastrukturer

Forskningsrestaurangen
Institutionen för kost- och måltidsvetenskap har idag Sveriges tekniskt mest avancerade kök och matsal, vilket innebär att Umeå flyttar fram sina...
Forskningsområde: Kost- och måltidsvetenskap

Nyheter

Nytt forskningsprojekt ska fördjupa kunskapen om fermenterad mat

Man vet idag ganska lite om hur fermentering påverkar människors hälsa.

UR serie: Arktisk mat

Ur Play har flera avsnitt med medverkande från Umeå universitets i programserien Samisk och arktisk gastronomi

Kostvetarprogrammets lunchrestaurang öppnar i december

Restaurang Bamba och håller öppet under perioden 7-17 december.

Profilområden och forskargrupper

Måltider inom skola, vård och omsorg
Hur får vi en måltid som är närings-, hälso-, miljömässigt och ekonomiskt hållbar?
Forskningsområde: Kost- och måltidsvetenskap
Skolmåltiden ur ett kost- och måltidsvetenskapligt perspektiv
Studier av skolmåltiden utifrån sociala, utbildningsvetenskapliga och hälsomässiga perspektiv.
Forskningsområde: Kost- och måltidsvetenskap

Reportage och porträtt

"Om vi fortsätter att äta som vi gör i dag kommer vi att förstöra planeten"

För att hantera klimatförändringarna måste vi äta mindre kött. Men vad får människor att ändra sin kost?

Älskade Cajsa Warg

Trots att vi vet lite om Cajsa Wargs liv är hon välkänd än idag. Vad var nyckeln till hennes enorma framgång?