"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Introduktion av MoTO för fotbollsproblemets lösning, matematik för att studera psykologisk närhet och social andning

Forskningsprojekt

Kan vi objektivt undersöka om två personer är i psykologisk kontakt med varandra? Teoretiskt är det inte långsökt om vi använder de senaste konceptuella framstegen in social neurovetenskap och interdisciplinära koncept som Social Breathing. Men än då länge finns ingen matematisk metod som klarat utmaningen. I samarbete mellan flera institutioner på Umeå universitet och University of Arizona fokuserar vi främst på de matematiska utmaningarna inom relationella studier och introducerar Mathematics of Two becoming One (MoTO).

Projektansvarig

Niclas Kaiser
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 64 06

Projektöversikt

Projektperiod:

2021-01-01 2025-12-31

Finansiering

Umeå universitet

Forskningsområde

Psykologi

Projektbeskrivning

Föreställ dig en fotbollsplan. Elva spelare i varje lag. Om du har data på var och en av de 22 spelarnas energinivå på en skala från 1-10, med datapunkter var tionde sekund. Kommer du att kunna identifiera om det är ett eller två system? Kan du skilja på om det är två lag som gör liknande övningar, eller om det är match?

Att lösa den gåtan är uppgiften för ny forskning om den ultrasociala människan. Social neurovetenskap är på väg att lämna återvändsgränden "synkronicitet mellan hjärnor", "specifika hjärnregioner" och "hjärnor studerade i icke-interaktion" till förmån för mer giltiga modeller av dynamiska system och hjärnors sammanvävning.

Ja, i fotbollsmetaforen representerar varje spelare i ett lag ett område i ena personens hjärna. Vi har teorin (Social Breathing) och data, men kommer ny matematik att kunna leverera? Om detta fungerar kommer effekterna att vara stora på flera områden.

Medverkande institutioner och enheter
IceLab, Institutionen för matematik och matematisk statistik, Institutionen för fysik

Senast uppdaterad: 2024-04-02