Doktorandprojekt
I detta projekt utforskas processer för att transformera kommuner genom dialog mellan samer, tjänstepersoner och politiker. Projektet är en etnografi av språkpolicy och genomförs i olika kommuner som ingår i förvaltningsområdet för samiska språk i Sverige.
Implementering av policy är en process med många steg och flera aktörer påverkar språkpolicyprocesser och -praktiker på olika sätt. Projektet syftar till att få en bild av transformationsprocesser och förhållanden där transformation sker. Data skapas genom samtal med olika lokala aktörer, observationer från olika arenor för dialog, och foton från offentliga utrymmen.
Det allmänna är enligt språklagen ansvarig för att skydda och främja samiska språken. Flera myndigheter i Sverige har en roll i detta ansvar. Projektet fokuserar på några av de 27 kommuner som ingår i förvaltningsområdet för samiska språk. I dessa kommuner har urfolket samer enligt minoritetslagen bl.a. rätt till äldreomsorg och förskoleverksamhet på samiska språk. Barns rättigheter till modersmålsundervisning i skolan gäller i dessa områden som överallt annars i Sverige.
Enligt minoritetslagen måste kommuner ge samer möjlighet till inflytande och delaktighet i frågor som beror dem, genom en strukturerad dialog. Kommuner initierar olika arenor för dialog. Observationer av flera arenor för dialog informerar projektet om transformationsprocesser, medan samtal med olika lokala aktörer informerar projektet om deras förståelser och erfarenheter av (historier av) förhållanden där transformation sker.
Projektet knyter an till FN:s globala mål för hållbar utveckling nr.10 (minskad ojämlikhet) och nr.11 (hållbara städer och samhällen) där projektet tar ett kritiskt perspektiv i sitt fokus på social rättvisa avseende samiska språken.