Miljöekonomiska tillämpningar inom energieffektivitet, avfallshantering och fjärrvärme

Doktorandprojekt Alejandro Egüezs forskning handlar om resurseffektivitet ur en institutionell och miljöekonomisk synvinkel. Hans fokusområden är energieffektivitet inom bostadsområden, EU: s avfallshierarki och fjärrvärme.

Alejandro Egüez är doktorand på Centrum för miljö- och naturresursekonomi, CERE, och Företagsforskarskolan vid Umeå universitet.

Doktorand

Alejandro Egüez
Forskningsassistent, doktorand

Projektöversikt

Projektperiod

2014-10-01 2019-10-01

Företagsforskarskolan vid Umeå universitet 50% / Umeå Energi 50%

Forskningsämne

Nationalekonomi

Projektbeskrivning

I den första studien kopplas äganderätt och energiprestanda i en konceptuell ram och Alejandro Egüez tillsammans med Thomas Broberg har funnit bevis för att ägandeformen påverkar energiprestandan för flerbostadshus. I den andra delstudien utvärderar han tillsammans med Thomas Broberg and Andrius Kažukauskas effekten av energiprestationscertifikat (EPC) i investeringar som kan förbättra energieffektiviteten hos enfamiljshus.

I den tredje studien undersöker Alejandro Egüez vilka landskarakteristika som kan förklara efterlevnaden av EU:s avfallshierarki, vilken fastställer en prioriterad ordning för hantering av avfall. Enligt EU:s avfallshierarki har avfallsreducering och återanvändning högsta prioritet, följt av återvinning och avfallsbränning för energiproduktion, medan avfallsdeponi har den lägsta hierarkin.

Slutligen undersöker Alejandro Egüez i den fjärde delstudien vad som kan förklara skillnaderna i pris mellan olika fjärrvärmenät. Han har ett särskilt fokus på ägande, självrättelse och konkurrensen om värmepumpar.