Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 22 februari 2021)

Rost i is: Geokemin av järn i vatten som fryser

Forskningsprojekt Detta projekt ska förklara hur små och mycket reaktiva nanopartiklar av järnoxid (rost) bildas och reagerar i is.

Projektet stöds av Vetenskapsrådet.

Projektansvarig

Projektöversikt

Projektperiod:

2021-01-01 2024-12-31

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Kemiska institutionen

Forskningsämne

Kemi

Externa finansiärer

Vetenskapsrådet

Projektbeskrivning

Järn som fångats i is är en outforskad del i kemin, men viktig i många frysta miljöer på jorden. Fältbaserade studier visar att isbildning producerar små och mycket reaktiva nanopartiklar av järnoxid (rost). Dessa nanopartiklar har stor betydelse i naturen och produceras i ispartiklar uppe i atmosfären, i isberget eller i frysta jordar. När de släppts ut i miljön genom smältning reagerar partiklarna kraftigt med organiskt material, näringsämnen och föroreningar. Detta projekt ska förklara hur dessa partiklar bildas och reagerar i is. Det kommer att hjälpa oss att förstå hur järnpartiklar påverkar naturliga processer. Det kan till och med hjälpa oss att förstå vattenkemin på månen och på planeten Mars, eller hur vi kan skapa nya material genom djupfrysning.

Externa finansiärer