Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 1 juli 2020)

Hoppa direkt till innehållet
printicon

Ytbeläggningar för nyckelkomponenter i koncentrerade solfångare

Doktorandprojekt Projektets fokus ligger på utveckling av ytbeläggningar för receiver och täckglas som används i koncentrerande solfångare för produktion av termisk energi till industriella processer.

Erik Zäll är doktorand inom Företagsforskarskolan vid Umeå universitet.

Doktorand

Erik Zäll
Doktorand
E-post
E-post
Telefon
090-786 65 02

Projektöversikt

Projektperiod:

2018-06-01 2022-12-31

Finansiering

Tjänsten finansieras av den externa parten (Absolicon) samt anslag från Företagsforskarskolan. Fördelningen mellan parterna är 50/50.

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för Fysik, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, UMIT Research Lab

Forskningsämne

Fysik

Projektbeskrivning

Min forskning fokuserar på ytbeläggningar för komponenter som används i solfångare för produktion av termisk energi. Komponenterna i fråga är i huvudsak receivern och täckglaset. Receivern i en solfångare har en beläggning som gör den selektiv, vilket gör att den har hög absorptans av solljus och låg emittans av termisk strålning.

Mitt projekt inom detta område fokuserar på att utveckla en ny typ av elektropläterad selektiv beläggning åt Absolicons receiverrör. Täckglasen är behandlade med en antireflex-beläggning för att maximera transmittansen av solljus. Inom detta område leder jag ett projekt där vi samarbetar med RISE för att ta fram en ny antireflex-beläggning för täckglasen.

Glasprojektet finansieras av anslag från Vinnova som vi erhållit genom en gemensam ansökan.