"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

GRADE

Digitala teknologier utgör idag en självklar och integrerad del av människors vardag. Inte minst påverkar det dagens skola och dess pedagogik. GRADE fokuserar just den digitalisering som sker inom för-, grund- och gymnasieskolan samt fritidshemmet, där det finns stora behov av ny kunskap och kompetens.

Våren 2017 gjorde Vetenskapsrådet en utlysning riktad mot att organisera nationella forskarskolor inom fyra prioriterade utbildningsvetenskapliga områden. Inom området Digitala Teknologier i Utbildning gick sex lärosäten – Umeå universitet (värduniversitet), Göteborgs universitet, Högskolan i Gävle, Högskolan Väst, KTH Kungliga Tekniska Högskolan, och Mittuniversitetet – tillsammans in med en ansökan som hösten 2018 beviljades av Vetenskapsrådet. GRADE utgör idag en kompletterande nätverksorganisering för forskarutbildning vid ingående lärosäten och ämnesområden. Genom ett tydligt samarbete i syfte att ge stöd och struktur för doktorandernas projekt koordinerar GRADE sitt kursutbud, bedriver högre seminarieverksamhet, och ger workshops. De lärosäten som är del av GRADE samarbetar för att ge kurser som nyttjar den gemensamma expertisen inom områden som forskningsmetoder, forskningsetik, teoretiska perspektiv, analysverktyg, och designfrågor. Lärosätena samarbetar även vad gäller handledning av doktoranderna och övriga aktiviteter.

En grundläggande utgångspunkt för GRADE är ett tvärvetenskapligt angreppssätt. Didaktik, Informatik, Pedagogik, Pedagogiskt arbete, Medieteknik samt Tillämpad IT är de sex ämnesområden som finns representerade i forskarskolan och som alla bidrar med olika perspektiv i forskning riktad mot skolans digitalisering. En ambition är också att den kunskap som springer ur GRADE:s verksamhet ska vara relevant för svensk lärarutbildning.

Doktorander har antagits till forskarnivå inom de ämnesområden som finns vid de ingående lärosätena och GRADE ger minst fyra kurser på årsbasis. Kurser, seminarier, konferenser, och handledning sker både på olika campus och på distans inom nätverket. GRADE är en kollektiv, dynamisk och intellektuellt stimulerande utbildningsmiljö till vilken doktorander, postdoktorer, och seniora forskare på lärosätena är välkomna.

För ytterligare information om forskarskolan GRADE kontakta professor Anders D. Olofsson, Umeå universitet, koordinator för forskarskolan

Senast uppdaterad: 2023-10-24