Hoppa direkt till innehållet

Kakor

För att kunna chatta behöver du tillåta att Microsoft Dynamics använder kakor.

printicon
Huvudmenyn dold.

Arkeogenetik och genetisk genealogi

För första gången anordnar Kungliga Skytteanska Samfundet i Umeå en internationell konferens om arkeogenetik. Konferensen hålls 13-14 november i Aula Nordica i Umeå. Temat är ”DNA berättar människans och släktens historia”. Konferensen är öppen för alla som är intresserade av arkeogenetik och släktforskning för att under två halvdagar få ta del av ny forskning, byta idéer, bygga nätverk och diskutera.

Varifrån kommer vi, hur levde vi, hur har språken utvecklats i förhållande till hur människor flyttat? Hur används DNA-information idag? Hur säker är tekniken? Vem får tillgång till informationen?

Välkommen till en konferens där du får svar på många av frågorna som den nya DNA-tekniken ger upphov till. Här kommer du att få ny kunskap från framstående forskare och andra som dagligen sysslar med människans DNA och försöker tyda dess hemligheter.

En två-dagars konferens som är öppen för alla och där första dagen ägnas åt att besvara frågor i ett större historiskt perspektiv; människans ursprung, förhistoriska spår i form av ben och tänder och hur vi tolkar fynden, medan andra dagen kommer att fokusera mer på nutida frågor, som genealogisk och forensisk användning av DNA.

Människans ursprung, förhistoriska spår i form av ben och tänder och hur vi tolkar fynden. Även nutida frågor om genealogisk och forensisk användning av DNA

Första dagens föreläsningar kommer att vara på engelska med inbjudna föreläsare från framstående forskningsgrupper i Europa. Moderator är fastighetsdirektör inom Statens fastighetsverk Jan Olov Westerberg, tidigare chef för Naturhistoriska riksmuseet.

Vid en paneldebatt kommer olika etiska frågor att belysas, som sedan kan diskuteras vid en gemensam middag där den välkända författaren och vetenskapsjournalisten Karin Bojs kommer bland annat att berätta om sin bok Min europeiska familj.

Andra dagen ägnas åt föredrag av den internationellt kända bloggaren Roberta Estes som ger sin syn på släktforskning. Olika exempel från Norden rörande sökandet efter gemensamma rötter kommer att presenteras, liksom hur polisen utnyttjar DNA i sin verksamhet. 

Frågorna är många, informationsmängden är enorm och allt kommer inte att rymmas på två halvdagar, men vi hoppas att vi kan få svar på några frågor om den explosionsartade utvecklingen av DNA-analyser, som kan användas till så mycket.

Varmt välkomna till Umeå!