Vill du förstå hur bilder påverkar oss, hur konst speglar samhället och hur visuell kultur formar vår samtid? Genom att läsa konst- och bildvetenskap vid Umeå universitet får du verktyg att analysera, tolka och förstå bildens roll i historien och i dagens medielandskap. Våra kurser ges på distans och ger dig flexibilitet att fördjupa dig i ämnet – var du än är.
BildPIxabay.com
Varför ska du läsa konst- och bildvetenskap?
Hos oss får du verktyg att förstå och analysera den visuella världen – från konsthistoria till dagens digitala bildflöden. Du utvecklar kompetenser som är eftertraktade inom allt från museer och kulturjournalistik till marknadsföring och digitala medier.
Vad får du lära dig?
Du tränar din förmåga att se, tolka och sätta bilder i ett sammanhang. Våra kurser ger både historiska och samtida perspektiv på konst och visuell kultur – med fokus på genus, etnicitet, hållbarhet och digitala miljöer. Vi samarbetar även med Bildmuseet i Umeå, där du får möta konst i praktiken.
Hur kan du använda kunskaperna?
Kurserna kan ingå i en examen eller kombineras med andra studier. Din förmåga att analysera visuellt material är värdefull i många yrken – inom kultursektorn, skolan, mediebranschen och även inom naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga områden.
Vilka läser våra kurser?
Våra studenter har olika bakgrund – många läser mot examen, andra är redan yrkesverksamma inom kultur. Tack vare distansupplägget har vi studenter från hela landet – och världen.
Höstens kursutbud
Design och modernitet, 7.5hp
Design som formade det moderna samhället. I den här kursen utforskar du designens roll i skapandet av det moderna samhället. Du får kunskap om hur design utvecklats från 1800-talet till idag – i relation till industrialisering, konsumtion, politik och vardagsliv. Kursen ger dig verktyg att analysera design ur historiska, kulturella och samhälleliga perspektiv.
Bildernas betydelse genom historien och idag. Den här kursen ger dig en grundläggande förståelse för konst och visuell kultur – från konsthistoriska epoker till samtida bildflöden. Du får verktyg för att tolka och analysera bilder i olika sammanhang och lär dig om bildens roll i samhället, både historiskt och i dagens digitala värld.
Konst i en digital samtid. Kursen ger dig verktyg att förstå och analysera hur konst skapas, sprids och upplevs i digitala miljöer. Du får fördjupa dig i samtida konstnärliga uttryck på nätet och i sociala medier, och reflektera kring frågor om interaktivitet, identitet, deltagande och estetik i en digital kontext.
När konsten möter klimatkrisen. Den här kursen utforskar hur konstnärer gestaltar och problematiserar klimatförändringar och ekologiska frågor. Du får verktyg för att analysera konst i relation till miljö, hållbarhet och samhällsdebatt – och reflektera kring bildens roll i klimatkrisens berättelser.
Konst och bildvärldar i en omvälvande tid. Kursen tar dig med genom konstens och den visuella kulturens utveckling från 1870 till 1950 – en period präglad av modernisering, massmedier och samhällsförändringar. Du får verktyg att analysera konstnärliga uttryck i relation till politik, teknik, identitet och nya sätt att se på världen.
Konst i en föränderlig värld. Kursen ger dig inblick i hur konst och visuell kultur har utvecklats från 1950-talet till idag – i takt med samhällsförändringar, nya medier och globala perspektiv. Du får verktyg att analysera samtida konst i relation till frågor om identitet, makt, aktivism och digital kultur.
Bredda blicken – förstå bildens roll i samhället. Kursen ger en bred introduktion till konst- och bildvetenskap. Du får studera konsthistoria, visuell kultur och bildanalys – från äldre konst till samtida digitala bildmiljöer. Kursen utvecklar din förmåga att tolka visuella uttryck och ger en stabil grund för vidare studier inom ämnet.
Fördjupa din förståelse för konst och bild. Kursen fördjupar dina kunskaper inom konst- och bildvetenskap. Du kommer att analysera konst och visuell kultur genom olika teoretiska perspektiv och metoder, med fokus på både historiska och samtida uttryck. Kursen förbereder dig för avancerade studier och ger ett starkt teoretiskt och metodiskt fundament.
Visuell kultur och postkoloniala perspektiv i Sápmi. Denna kurs undersöker hur konst och visuell kultur har använts för att både stödja och kritisera den svenska koloniseringen av Sápmi. Genom att analysera historiska och samtida samiska uttryck inom konst och visuell kultur får du en djupare förståelse för koloniala processer och deras påverkan på samisk identitet och representation.
Utforska samtida arkitektur i norra Sverige. Kursen ger en introduktion till samtida arkitektur i norra Sverige med fokus på arkitekturens förutsättningar, formspråk och materialval i relation till plats, klimat och samhällsutveckling. Du får verktyg för att analysera arkitektur i både text och bild samt träna på att diskutera och värdera samtida arkitektoniska uttryck med koppling till hållbarhet, identitet och livsmiljö.