"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Forskningsprojekt vid geriatrik

Majoriteten av projekten vid enheten är kliniskt patientinriktade. Forskningen är multidisciplinär och de flesta yrkesgrupper inom vården finns representerade inom forskargruppen. Flera projekt är samarbetsprojekt mellan kliniker, institutioner och också primärkommun.

GERDA-projektet

GERDA-projektet är ett tvärvetenskapligt samarbetsprojekt med fokus på äldres livsvillkor. Projektparter är Yrkeshögskolan Novia, Åbo Akademi och Umeå Universitet. Huvudsyftet är att genom forskning och utveckling fördjupa den medicinska, vård- och omsorgsinriktade samt samhällsvetenskapliga kunskapen om vad ett gott åldrande och gott liv för äldre människor innebär. Det ska även etableras ett regionalt Resurscentrum GERDA. Avsikten är att skapa trygga förutsättningar för utveckling av Kvarkenregionens diversifierade äldrepolitiska strategier och i ett längre perspektiv att skapa förutsättningar för att bidra till förbättring av äldres livsvillkor, samt till en utveckling av äldrevård och omsorg i Kvarkenregionen. GERDA-projektet finansieras av Interreg, Österbottens förbund, Umeå kommun och deltagande högskolor/universitet.
Kontaktperson: Yngve Gustafson, yngve.gustafson@umu.se.
Projektets hemsida
FOPANU
FOPANU studien ("the Frail Older People – Activity and Nutrition Study in Umeå") är en stor interventionsstudie som har genomförts i Umeå på 9 särskilda boenden. Studien utvärderade både en träningsintervention jämfört med en kontrollaktivitet samt en nutritionsintervention jämfört med placebo.
Mer information om projektet
Mer information om träningsprogrammet inklusive beställning
Ortoger
År 2000 startade ett samarbetsprojekt mellan geriatrik och ortopedi, där ett postoperativt vårdprogram för höftfrakturdrabbade utvärderades i form av en randomiserad kontrollerad studie. Projektet visade på stora vinster för samhället och de drabbade i form av kortare vårdtider, färre postoperativa komplikationer och bättre fysisk förmåga på lång sikt. Projektet har resulterat i flera avhandlingar och publikationer i välrenommerade tidskrifter och några delarbeten är ännu inte publicerade.
Kontaktperson: Michael Stenvall, michael.stenvall@umu.se.
Hemrehab
Sedan 2008 pågår en randomiserad kontrollerad studie på enheten som är en direkt fortsättning av ovanstående projekt där hemrehabilitering, efter en tids rehabilitering på sjukhus, ska utvärderas. Inkludering till projektet planeras att pågå tom 2010.
Kontaktperson: Michael Stenvall, michael.stenvall@umu.se.
Betydelsen av Herpesinfektion för utvecklandet av Alzheimers sjukdom
I projektet kommer blodprover från personer med diagnosticerad Alzheimers sjukdom och friska kontroller att analyseras. Blodproverna kommer att hämtas från Medicinska Biobanken.
Betydelsen av Herpesinfektion för utvecklandet av Alzheimers sjukdom (film)

Kontaktperson: Hugo Lövheim, hugo.lovheim@umu.se.
Bedömningsinstrument för personer med pares efter stroke
Syfte: Utveckling av ett nytt bedömningsinstrument för bedömning av hur personer med stroke använder sin paretiska arm i bimanuella (tvåhänta) vardagliga uppgifter.
Ett vanligt kliniskt fenomen hos personer med stroke är att de vid utförandet av vardagliga uppgifter framför allt använder den starka handen och armen trots att de skulle kunna klara av att lösa uppgifterna med hjälp av den svaga. Instrumentet kommer att vara användbart för att identifiera personer med stroke som inte använder all förmåga i den svaga armen i vardagliga uppgifter, som grund för beslut om lämpliga åtgärder och för att kunna utvärdera åtgärderna. Instrumentet skall vara användbart i kliniskt arbete för sjukgymnaster och arbetsterapeuter i sluten och öppen vård och även i forskning inom strokerehabilitering.
Kontaktperson: Marie Omgren, marie.omgren@umu.se.
Femoralisblockad
Våren 2009 startade ett projekt för att förbättra den preoperativa vården för patienter med höftfraktur. Patienterna som kommer in med höftfraktur har ont. Sedvanlig smärtlindring för dessa patienter sker med opioider. Ett annat alternativ är att bedöva femoralisnerven vid ljumsken (femoralisblockad) som förbättrad analgesi med minskat behov av morfin och andra smärtstillande och således kanske också minska risken för delirium. Inkludering till projektet planeras att pågå tom 2010.
Kontaktperson: Birgitta Olofsson, birgitta.olofsson@umu.se.

The Umeå Dementia and Exercise (UMDEX) Study
Tid 1 augusti 2011 till 31 december 2017
Typ av projekt Forskningsprojekt
Senast uppdaterad: 2022-11-03