Hoppa direkt till innehållet
printicon

Forskningsstöd

Vi kan hjälpa dig med olika typer av IT-stöd i forskningssammanhang.Det kan handla om hur du samlar in data, hur ni kommunicerar på ett säkert sätt inom forskningsgruppen, säkerställa att informationen är säker och har backup.

Vi har många IT-tjänster som kan hjälpa dig, men vi utvecklar gärna också nya tillsammans med dig beroende på dina behov.

Vi har utvecklat appar och webbplatser tillsammans med forskare, vi utvecklar och förvaltar olika typer av forskningsregister. I vår drifthall erbjuder vi även både möjlighet för en egen server med höga krav på både tillgänglighet och IT-säkerhet, men också tjänster som fillagring med backup.

Många av våra tjänster finns att läsa om i vår tjänstekatalog på Umeå universitets intranät Aurora (kräver inloggning).

Tjänster till dig som vill ha forskningsstöd 

IT- och informationssäkerhet

IT- och informationssäkerhet handlar om hur du är skyddad mot intrång på din personliga dator och dina konton, men även hur ditt forskningsdata och annan information är skyddad. Oavsett vad du behöver har ITS IT-säkerhetsexperter som kan ge konsultstöd eller kan sätta ihop ett antal tjänster som skulle kunna lösa dina utmaningar.

Enkätstöd för insamling av forskningsdata

Vi kan hjälpa dig med systemstöd när du behöver samla in forskningsdata. Lösningarna är oftast digitala, men vi har även möjlighet att optiskt scanna in och tolka enkäter i pappersform.

Optisk scanning har vi gjort i över 20 år och har återkommande uppdrag att tolka, scanna och rätta exempelvis Högskoleprovet och Vi i femman, men också uppdrag som att scanna in olika typer av forskningsenkäter. 

Insamling, analys och lagring av forskningsinformation

Forskning kräver stora mängder forskningsdata som behöver samlas in, bearbetas, lagras och analyseras på ett säkert sätt. Vi har en datainsamlingsplattform som stödjer dig i alla dessa delar. Vi ser dessutom till att det finns en behörighetsstruktur som gör att du har full koll på vem som kommer åt din forskningsinformation. 

Tjänsten erbjuder hög IT-säkerhet, möjlighet att säkerställa behörighetsåtkomst samt hjälp att följa GDPR. Din information lagras i Umeå universitets serverhallar.

App, app, app

Kanske är det bästa sättet att samla in din forskningsinformation en app som är enkelt tillgänglig för dina respondenter? Vi har erfarenhet av att utveckla appar i nära samarbete med olika forskningsprojekt. Bland annat har vi utvecklat appen TÄT tillsammans med forskaren Eva Samuelsson

Webbplats med egna lösningar

Ibland behöver du en speciallösning där exempelvis Umeå universitets basutbud av webbsystem inte når hela vägen fram. Eller du har forskning som bedrivs till stor del tillsammans med andra universitet, landsting eller andra samarbetspartner och Umeå universitet inte passar som avsändare. 

Då finns det möjlighet ta fram andra lösningar tillsammans med oss på ITS. Vi har erfarenhet av flera webbpubliceringssystem och kan guida dig till det som passar bäst för dig.

Vi kan hjälpa dig på många sätt - kontakta oss!

Ibland passar inte våra bastjänster i din situation. Då kan vi behöva prata om vad du behöver hjälp med och på vilket sätt. Vi har en bred kompetens i allt från hur du startar upp ett IT-projekt till hur du förvaltar det som blev slutresultatet.

Kontakta oss

Har du frågor och funderingar kring hur ITS kan hjälpa dig?

Kontakta oss via 090-786 63 00 eller info@its.umu.se.

En av våra kundansvariga kommer att kontakta dig för att hitta en lösning som passar dig.