Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Forskare

Det är svårt att på förhand veta vilken forskning som blir framgångsrik – ibland beror det på tidsperspektivet, ibland tajming och ibland en ren slump, såsom upptäckten av penicillin. Därför vill vi ge alla våra forskare de bästa förutsättningarna för att kunna - och våga – utmana gränser och testa teorier. Den viktigaste förutsättningen för det är långsiktighet.

Närhet

Arbetet som forskare kan vara sig likt hos de flesta svenska universitet, och det är de små skillnaderna som gör det. En av de saker vi får höra gör vår miljö speciell är närheten. Det finns stort utrymme att samarbeta över vetenskapliga gränser och det uppmuntras. En annan är att det faktum att vi befinner oss lite i en geografisk utkant gör det lite lättare att tänka stort och att tänka annorlunda, eftersom vardagen, omgivningen, kulturen och befolkningen ger andra perspektiv, idéer och intryck.

Långsiktighet

För att underlätta forskning har universitetet satsat på långsiktighet. Tydliga karriärvägar och tilldelning av forskningsresurser skapar förutsättningar för att våga utmana gränser och söka sig mot det ännu okända. Under de senaste åren har vi även drivit ett forskningsledarskapsprogram i tre steg för att stödja forskares kompetens- och karriärutveckling.

Forskningshandledare kan gå vår utbildning Forskarhandledning i praktiken, och det finns även ett nätverk för forskarhandledare vid Umeå universitet som ger ett sammanhang och tillfälle att utbyta erfarenheter och kunskaper.

Vad är det bästa som forskare vid Umeå universitet?

Sju forskare delar med sig av sina goda erfarenheter av det öppna, interdisciplinära och samarbetsvilliga klimatet i Umeå.

"Inga murar" om forskningen vid Umeå universitet