"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Porträtt M.E

#frAIday: Prognosmodeller och AI för prostatacancerdiagnostik

fre
3
maj
Tid Fredag 3 maj, 2024 kl. 12:15 - 13:00
Plats Betula / Zoom

#frAIday hybrid
Denna föreläsning kommer hållas både på Zoom och i Betula på NUS. Anmäl dig via följande formulär om du vill ha fika. Välkomna!

Abstract
Både diagnostik och behandling av prostatacancer lider av ineffektiv användning av information för kliniskt beslutsfattande, vilket leder till hög grad av överdiagnostik och överbehandling av indolent sjukdom samtidigt som prostatacancer är den ledande orsaken till cancerdöd bland män. I vår presentation kommer vi att diskutera hur vi systematiskt försöker utveckla och kliniskt implementera prediktionsmodeller och AI-system (artificiell intelligens) för att åtgärda dessa ineffektiviteter. Vi kommer till exempel att diskutera kombinationen av Stockholm3-testet med MR för att förbättra diagnostiken av prostatacancer (Eklund et al. NEJM, 2021; Nordström et al. Lancet Oncology, 2021), och visa resultat från utvecklingen av ett AI-system för diagnos och gradering av prostatacancer i biopsier (Ström et al. Lancet Oncology, 2020; Bulten et al. Nature Medicine, 2022; Olsson et al. Nature Communications 2022), som vi har visat kan prestera i nivå med internationellt ledande uro-patologer. Vi kommer också att diskutera kopplingen mellan AI och kliniska prövningar och hur kliniska prövningar kan omvandlas till system för kontinuerligt lärande, vilket vi kommer att exemplifiera med den pågående ProBio-prövningen för att förbättra behandlingen för män med metastaserad prostatacancer (De Laere et al. Nature Medicine, 2024).

Om du inte redan är registrerad hos #frAIday kan du göra det här för att få Zoom-länken

Evenemangstyp: Föreläsning

Martin Eklund är professor i epidemiologi vid Karolinska Institutet. Han har arbetat vid AstraZeneca, KI och UCSF, och hans nuvarande forskning vid KI fokuserar på att minska dödligheten i bröst- och prostatacancer och förbättra precisionen i diagnostik och behandlingsval med hjälp av biomarkörutveckling, prediktionsmodellering och kliniska prövningar.

Kontaktperson
Anna Lundberg
Läs om Anna Lundberg