"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Funktionshindersforskare medverkar i Umeå European Film Festival

ons
27
nov
Tid Onsdag 27 november, 2019 kl. 17:00 - 19:00
Plats Väven, Umeå centrum

Genom filmens historia har karaktärer med funktionsnedsättningar varit ständigt närvarande. Men karaktärernas funktionalitet har främst använts i berättelser som metaforer eller stereotyper. Forskning om film och funktionalitet från de senaste 20 åren visar att karaktärer med funktionsnedsättningar i filmer ofta framställs som avvikare. Funktionshindersamhället har länge förespråkat och efterlyst mer mångsidiga, komplexa och nyanserade karaktärer, helst spelade av skådespelare med egna funktionsnedsättningar.

Catherine J. Kudlick är professor i historia vid Institutionen för historia, San Francisco State University, USA, där hon också är föreståndare för Paul K. Longmore Institute on Disability. Från 11 november till 10 december är hon gästprofessor vid Umeå universitet och kommer att medverka vid en filmvisning och i ett panelsamtal på temat film och funktionalitet tillsammans med Karin Ljuslinder, Institutionen för kultur- och medievetenskaper, och Josefine Wäälivara, Institutionen för idé- och samhällsstudier, Umeå universitet. 

Panelsamtal: Film och funktionalitet
(17:00-18:00)

Filmvisning av “Aerobics – A Love Story”, en svensk film på svenska. 
(18:15-19:30)

Se fullständgt program för Umeå European Film Festival: http://ueff.se/visning/

Läs mer om professor Catherine J. Kudlick i nyheten: Framstående historiker och funktionshinderforskare är gästforskare vid Umeå universitet 11 november till 10 december 2019

Evenemangstyp: Övrigt
Talare
Karin Ljuslinder
Universitetslektor
Läs om Karin Ljuslinder
Talare
Josefine Wälivaara
Övrig/annan befattning, staff scientist
Läs om Josefine Wälivaara
Kontaktperson
Lotta Vikström
Läs om Lotta Vikström