"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Gudtsan - samisk och arktisk gastronomi

tor
4
nov
Tid Torsdag 4 november, 2021 kl. 10:00 - 15:00
Plats Ljusgården, Lärarutbildningshuset

Gudtsan - samisk och arktisk gastronomi

Tema: Fiske, fritid och framtid
 
Torsdag den 4/11, 2021, Ljusgården,
Lärarutbildningshuset Umeå universitet
Föranmälan (för smakprov): se nedan

10.00 – 10.15 Välkommen/ Buerestbåhtieme​
Dieter Müller – Professor och vicerektor, Umeå universitet
Nicklas Danielsen – Projektledare för Ubmejen Biejvieh-Samiska veckan. Såhkie - Umeå sameförening
Carita Bengs – Professor, Kost- och måltidsvetenskap, Umeå universitet
 
10.20 – 10.45 Projektet Golleguolli – Fiskens guld
Ellacarin Blind – Projektledare SSR. Ett samarbete med Slow Food Sápmi.
 
10.45 – 10.55 Insjöfiske/ Guollebivdu – jávrebivdu
Lena Maria Nilsson forskningssamordnare vid Várdduo visar film från projektet – Dialogs and Encounters in the Arctic (DEA). 
 
11.00–11.20   Den vilda fjällrödingens väg från jokk till kock
Julia Carillo – doktorand, Kost- och måltidsvetenskap, Umeå universitet (deltar via länk)
 
11.25–11.45   Gastronomi på vandring och i väglöst land
Joachim Sundqvist, postdoktor, Kost- och måltidsvetenskap, Umeå universitet
 
11.45–12.00   Tillagning av traditionell fisksoppa/ Guollebivdu – guollebohtásat
Lena Maria Nilsson forskningssamordnare vid Várdduo visar film från projektet – Dialogs and Encounters in the Arctic (DEA).
 
12.00 – 12.45 Lunch
 
12.45 – 13.05 Food futures in the Arctic?
Michael Hall – Professor, Department of Management, Marketing and Entrepreneurship, University of Canterbury, Christchurch, New Zealand (deltar via länk)
 
13.10 – 13.30 Samisk och arktisk mat ur ett näringsperspektiv
Lena Maria Nilsson – Dr. i folkhälsovetenskap, Epidemiologi och global hälsa, Umeå universitet
 
13.30 – 13.50 Gastronomiprogrammets studenter bjuder på smakprov från det samiska köket
 
13.50 – 14.10 Måltidsturismens platser
Kajsa Åberg, Fil dr. och Strateg för hållbar regional utveckling, Region Västerbotten
 
14.15 – 14.45 Avslutande panel – Värdet av arktisk mat
Moderator – Carita Bengs, Professor, Kost- och måltidsvetenskap, Umeå universitet

Dagen är ett samarbete mellan: Kost- och Måltidsvetenskap, Várdduo – centrum för samisk forskning, Arcum – arktiskt centrum, Slow Food Sápmi, Sámiid Riikkasearvi (SSR), Såhkie – Umeå sameförening.

Evenemangstyp: Seminarium
Kontaktperson
Lena Maria Nilsson
Läs om Lena Maria Nilsson
Anmäl dig här

Anmälan

Här kan du kan anmäla dig till evenemanget.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Kontaktformuläret ska ej användas för känslig eller personlig information (känsliga eller integritetskänsliga personuppgifter). Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR).