"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Detta p.g.a. skyddsåtgärder vid cyberattacken den 2 maj. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

Perspectives: Livepodd - "Står vi inför en fjärde industriell revolution?"

ons
17
maj
Tid Onsdag 17 maj, 2023 kl. 12:00 - 12:40
Plats Rotundan, Universum

Varmt välkommen till det tredje evenemanget i Umeå universitets nya konferens- och eventserie Perspectives.

Den här gången väntar liveinspelning av podcasten Regionpodden, med Elin Leyonberg, inför publik i Rotundan. Poddsamtalet gästas av Umeå universitets forskare Madeleine Eriksson, universitetslektor vid Institutionen för geografi, och Magnus Lindmark, professor vid Enheten för ekonomisk historia, som berättar om sin forskning kring samhällsomvandlingen i norr. 

De 50 första gästerna bjuds på en lunchmacka. 

Dagen efter, den 18 maj, släpps podcasten som inspelat avsnitt.

Gäster i podden: 

  • Madeleine Eriksson
    universitetslektor vid Institutionen för geografi
    Forskar om bilder av Norrland hur dessa produceras och varför. De pågående investeringarna utgör en unik möjlighet att studera vilka diskursiva effekter detta kan ha på representationer av Norrland. Mot bakgrund av behovet för kommuner och regioner att lyfta fram regional attraktionskraft, studeras olika och möjligen motstridiga bilder av Norrland för att se om och hur representationerna kan relateras till social hållbar regional utveckling och i så fall för vem. 

 

  • Magnus Lindmark
    professor vid Enheten för ekonomisk historia
    Forskar om de historiska aspekterna av den gröna industrialiseringen i Norrland, om vilka drivkrafter som funnits bakom investeringsbesluten. En central frågeställning är om vi ser en så pass omfattande förändring att man kan tala om en industriell revolution i paritet med ångmaskinen, elektriciteten och förbränningsmotorn samt datorer och informationsteknologi. Upplever vi en fjärde industriell revolution, som delvis sker i Norrland? Forskningen handlar också om jämförelser med tidigare industrialiseringsprojekt i Norrland. 
Evenemangstyp: Övrigt