"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

UAS nov 2020: Hur is & islossning formar (sub)arktiska vattendrag

fre
20
nov
Tid Fredag 20 november, 2020 kl. 12:30 - 13:30
Plats Online: ZOOM

Lina Polvi Sjöberg är universitetslektor i naturgeografi med fokus på vattendrag vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap. Dels forskar hon om vilka processer styr hur svenska bäckar ser ut; är det istiden, nutida stora flöden eller vinteris? Och hur de bör restaureras. Dessutom forskar hon om vilka fysiska faktorer, inklusive den lokala morfologin, komplexiteten på morfologin och stora landskapsfaktorer, påverkar hur ekologin återhämtar sig efter restaurering. I november arrangerar Arcum ett online-seminarium där hon kommer att tala om is och islossningens betydelse i arktiska vattendrag.

Många vattendrag i norra Sverige har blivit påverkade av timmerflottning och under de senaste decennierna restaurerat. Eftersom väldigt lite är känt om hur forssträckorna i biflöden till de stora älvarna borde se ut, forskar Lina om hur dessa sträckor formas och utvecklas.

Sediment som transporteras i älvar påverkar livsmiljöerna för de organismer som lever där och hela det biogeokemiska kretsloppet. Hittills har mätning av sedimenttransport i isbelagda älvar varit nästan omöjligt att göra med vanliga tekniker eftersom man inte kan se under isen. För att möta utmaningarna att kunna mäta vattenhastigheter och sedimenttransport på isbelagda vattendrag använder Lina och hennes kollegor en metod som oftast används för att studera jordbävningar, nämligen seismiska signaler. Vad vet vi om isens roll i hur (sub)arktiska vattendrag formas och förändras?

Fredagen den 20 november kl 12:30-13:30 har du möjlighet att lyssna till Lina tala om det arktiska perspektivet på sin forskning. Anmäl ditt intresse på länken nedan. Du kommer få mer information om seminariet och länk till det via e-post. Seminariet hålls på engelska men du kan ställa frågor på svenska om du så önskar. 

Varmt välkommen!

Evenemangstyp: Seminarium
Talare
Lina Polvi Sjöberg
Universitetslektor
Läs om Lina Polvi Sjöberg
Kontaktperson
Anngelica Kristoferqvist
Läs om Anngelica Kristoferqvist
Anmäl dig här

Anmälan

Här kan du kan anmäla dig till evenemanget.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Kontaktformuläret ska ej användas för känslig eller personlig information (känsliga eller integritetskänsliga personuppgifter). Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR).