"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

West Nile Virus i Europa: vad är drivkrafterna bakom den ökande trenden?

fre
4
jun
Tid Fredag 4 juni, 2021 kl. 08:30 - 09:30
Plats Zoom

Zia Farooq är doktorand på Avdelningen för hållbar hälsa. Hans forskning fokuserar på maskininlärning och mekanistisk, matematisk modellering av nya infektionssjukdomar. Han kommer att presentera de preliminära resultaten av sitt andra manuskript inom ramen för sin avhandling.

Antalet utbrott och utbredningen av West Nile Virus (WNV) har ökat kraftigt i Europa under de senaste två decennierna. Sjukdomens utbredning är komplex och förklaringarna till ökningarna kan vara många och komplexa. Det är bland annat möjligt att påverkan av värdfåglar, myggor, klimat, socioekonomi och mänsklig rörlighet har inverkat på olika sätt. Explainable AI (XAI) är en modern teknik för att analysera, tolka och förklara komplexa samband, vilket är attraktivt då många maskininlärningsmodeller inte bidrar med att utveckla förklarnings- och förståelsemodeller. Vi använda en XAI-baserad tolkningsmetod gör det möjligt för oss att undersöka och dechiffrera de viktigaste underliggande faktorer för ökningen av WNV i Europa. Vi fann att klimatet var en av de viktigaste drivkrafterna för WNV-utbrott i Europa. Med insikter av ovanstående uppstår möjligheten att bygga ett klimatrelaterat WNV-system för tidig varning i Europa.

Seminariet hålls på engelska och arrangeras inom ramen för Hållbar hälsas seminarieserie som är ett samarbete med Arbets- och beteendemedicinskt centrum vid Region Västerbotten.

Anmälan

Sker via formuläret nedan och länk inkl. kod till Zoom skickas ut till anmälda innan seminariet startar.

UTRI - Umeå Transformation Research Initiative

Fakultetsövergripande nätverk som är till för alla vid Umeå universitet och stödjer ökade utbyten, samarbeten och samverkan mellan olika forskningsområden runt hållbarhetsforskning. 

Om du vill får nyhetsbrev från UTRI, kontakta utri@umu.se

Läs mer om UTRI på umu.se/utri

Evenemangstyp: Seminarium
Talare
Zia Farooq
Forskningsassistent
Läs om Zia Farooq
Kontaktperson
Kristina Lindblom
Läs om Kristina Lindblom
Anmäl dig här

Anmälan

Här kan du kan anmäla dig till evenemanget.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Kontaktformuläret ska ej användas för känslig eller personlig information (känsliga eller integritetskänsliga personuppgifter). Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR).