"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Konstnärligt campus

Bild: Ulrika Bergfors Kriström

Konstnärligt campus precis vid Umeälven är inramat av spännande arkitektur och samlar Umeå universitets utbildningar för design, arkitektur och konst. Skolorna bildar tillsammans med museum, science center, inkubator, restaurang, galleri och universitetsbibliotek ett helt unikt campusområde öppet för alla och väl värt ett besök.

Besöksmål

Bildmuseet

Bildmuseet är en av Sveriges främsta konsthallar för internationell samtidskonst, en del av Umeå universitet och det publika hjärtat på Konstnärligt campus. I sju våningsplan med en anslående arkitektur låter vi konst och vetenskap mötas kring vår tids angelägna frågor. Bildmuseet är en plats för stimulerande möten och samtal om konst, samhälle och existens.

Bildmuseets webbplats. 

Öppettider:
Onsdag till söndag, kl 12-17

 

Curiosum

Curiosum är ett science center för hela familjen med experimentverkstad, kafé och butik samt en stor domteater med en 360° skärm och toppmodern projektions- och ljudteknik. I domen visas olika kupolfilmer som tar besökaren med på hisnande upptäcktsresor bland stort och smått i vårt fantastiska universum.

Öppetttider:
Varierar beroende på skollov och säsong, läs mer på Curiosums egen webbsida.

Galleriet

I Galleriet visas konstnärliga arbeten och tematiska grupputställningar av studenter vid Kontshögskolan. Det är öppet för allmänheten under hela året. Galleriet ligger i Konsthögskolans lokaler på Östra Strandgatan 28 med ingång från älven.

Öppetttider:
Varierar beroende på säsong och utställningar, läs mer på Konsthögskolans webbsida.

Utbildningar

Designhögskolan

Designhögskolan är en del av Umeå universitet och rankas som en av de främsta industridesignutbildningarna i världen. De konkurrenskraftiga, professionella och internationella utbildningsprogrammen understöds av ledande forskning såväl som banbrytande tekniska faciliteter. Skolan har ett 30-tal nationaliteter representerade varje termin, vilket skapar en unik blandning av kreativ energi och berikning kulturer emellan.
Besök Designhögskolans webbplats.

 

Konsthögskolan

Konsthögskolan vid Umeå universitet grundades 1987 och är en av fem institutioner i Sverige som utbildar konstnärer. Utbildningen fokuserar på studenternas individuella behov och speglar den kreativa mångfald och den kritiska diskurs som finns inom samtidskonsten idag.
Besök Konsthögskolans webbplats.

 

Arkitekthögskolan

Arkitekthögskolan vid Umeå universitet invigdes 2009 och har en konstnärlig profil och en internationell karaktär med anställda och studenter från hela världen, samtidigt som stor vikt läggs vid förankring i lokala och regionala förhållanden. Här studerar och arbetar årligen cirka 300 studenter och ett 40-tal medarbetare.
Besök Arkitekthögskolans webbplats.

Andra verksamheter

Universitetsbilbioteket på Konstnärligt campus

Här finns böcker, tidskrifter och elektroniska resurser inom samtida konst, arkitektur och design. Biblioteket vänder sig till studenter, lärare och forskare på de konstnärliga högskolorna, men välkomnar även allmänheten. Bibliotekets lokaler ligger på plan 0 centralt på Konstnärligt campus.
Öppettider och mer information finns på Universitetsbibliotekets webbsida.

 

UmArts

UmArts är ett forskningscentrum för arkitektur, design och konst vid Umeå universitet som även har en utställningsyta kallad UmArts Research Studio. Centret skapar en spännande tvärvetenskaplig forskningsmiljö inom konst, arkitektur, design och estetiska ämnen, i samarbete med Bildmuseet. Verksamheten omfattar konstnärlig forskning, forskning på vetenskaplig grund, utbildning samt publik verksamhet och verkar lokalt, nationellt och internationellt.
Läs mer om UmArts och UmArts Research Studio.

 

eXpression Umeå

eXpression Umeå är en akademinära inkubator som riktar sig till kulturella och kreativa företag med innovativa affärsidéer. eXpression Umeå räknas som en av Sveriges ledande inkubatorer för kulturella och kreativa företag och varje år stöttar verksamheten runt 100 idébärare och entreprenörer med individuell affärscoachning, workshops med experter och fungerar som kreativ plats för arbete, nätverkande och community.
Besök eXpression Umeås webbplats.

Kontaktuppgifter Konstnärligt campus

Besöksadress: Östra strandgatan 30, Umeå

Karta över Konstnärligt campus

Telefon: 090-786 50 00

Kontaktformulär

Högskolorna vid Konstnärligt campus

Senast uppdaterad: 2024-06-11