"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Konstnärligt campus

Bild: Ulrika Bergfors Kriström

Konstnärligt campus är beläget vid Umeälven, nära centrala Umeå, och är en inspirerande miljö för utbildningar inom arkitektur, design och konst. Här ligger även universitetets eget museum - Bildmuseet och Umeå universitets science center - Curiosum.

Unik kreativ miljö

Konstnärligt campus ligger fint till vid Umeälven, en kort promenad från centrala Umeå. Områdets spännande arkitektur i all ära, men här är det i första hand utbildningarna som utmärker sig. Arkitekthögskolan är den första i Sverige med en konstnärlig profil, Designhögskolan placerar sig i topp i flera internationella rankningar och vid Konsthögskolan läggs stor vikt vid det individuella uttrycket och konstens kritiska potential. Tillsammans med Bildmuseet och Sliperiet är Konstnärligt campus ett kreativt kraftcentrum.

Arkitekthögskolan, Designhögskolan, Konsthögskolan och Bildmuseet har nu ett gemensamt campus vid Umeälven – en unik kreativ miljö, som också inrymmer Sliperiet, en dynamisk mötesplats för forskare, studenter, företag och offentliga organisationer.

Byggnaderna

Konsthögskolan var först på plats när den 1987 flyttade in i det gamla träsliperiet – men har senare fått ett eget nybygge – och följdes 1989 av Designhögskolan, som byggts om och till i omgångar.

I september 2010 invigdes så den nya Arkitekthögskolan och våren 2012 färdigställdes byggnaden för Bildmuseet, som flyttade från Gammlia där det invigdes 1982. Dessutom har de olika byggnaderna knutits ihop med en souterrängbyggnad vid vattnet, som bland annat inrymmer kafé och bibliotek. Alla nya byggnader är ritade av den danska byrån Henning Larsen Architects i samarbete med White arkitekter.

Det gamla träsliperiet har byggts om till en experimentverkstad och "inkubator" för kreativa näringar. 

Kontaktuppgifter Konstnärligt campus

Besöksadress: Östra strandgatan 30, Umeå

Karta över Konstnärligt campus

Telefon: 090-786 50 00

Kontaktformulär

Högskolorna vid Konstnärligt campus

Senast uppdaterad: 2023-06-08