Hoppa direkt till innehållet
printicon

Konstnärligt campus

Konstnärligt campus är beläget vid Umeälven, nära centrala Umeå, och är en inspirerande miljö för utbildningar inom arkitektur, design och konst. Här ligger även universitetets eget museum - Bildmuseet.

Konstnärligt campus ligger fint till vid Umeälven, en kort promenad från centrala Umeå. Områdets spännande arkitektur i all ära, men här är det i första hand utbildningarna som utmärker sig. Arkitekthögskolan är den första i Sverige med en konstnärlig profil, Designhögskolan placerar sig i topp i flera internationella rankningar och vid Konsthögskolan läggs stor vikt vid det individuella uttrycket och konstens kritiska potential. Tillsammans med Humlab-X, Bildmuseet och Sliperiet är Konstnärligt campus ett kreativt kraftcentrum.

Arkitekthögskolan, Designhögskolan, Konsthögskolan, Bildmuseet och Humlab-X har nu ett gemensamt campus vid Umeälven – en unik kreativ miljö, som också inrymmer Sliperiet, en dynamisk mötesplats för forskare, studenter, företag och offentliga organisationer.

Konsthögskolan var först på plats när den 1987 flyttade in i det gamla träsliperiet – men har senare fått ett eget nybygge – och följdes 1989 av Designhögskolan, som byggts om och till i omgångar.

I september 2010 invigdes så den nya Arkitekthögskolan och våren 2012 färdigställdes byggnaden för Bildmuseet, som flyttade ned från Gammlia där det invigdes 1982. Dessutom har de olika byggnaderna knutits ihop med en souterrängbyggnad vid vattnet, som bland annat inrymmer kafé, bibliotek och den digitala experimentverkstaden Humlab-X. Alla nya byggnader är ritade av den danska byrån Henning Larsen Architects i samarbete med White arkitekter.

Som det senaste tillskottet har det gamla träsliperiet byggts om till en experimentverkstad och "inkubator" för kreativa näringar. Sliperiet är en dynamisk mötesplats för forskare, studenter, företag och offentliga organisationer.

Karta

Klicka här för att öppna karta över Konstnärligt campus (gå till sidan 2 i pdf:en för att se kartan över Konstnärligt campus)

Kontaktuppgifter Konstnärligt campus

Besöksadress: Konstnärligt campus

Telefon: 090-786 50 00