Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 21 oktober 2020)

Senaste nyheter från Medicinska fakulteten

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse satsar på infektionsmedicin vid Umeå universitet
Publicerad: 22 okt, 2020

Stödet ingår i en nationell satsning på life science, som omfattar 3,7 miljarder kronor under tolv år.

Umeåforskare i europeiskt projekt för AI mot cancer
Publicerad: 21 okt, 2020

Projekt startar som ska bygga en säker och storskalig plattform för AI och precisionsmedicin inom onkologi.

Avhandling: Obalanserade byggstenar i arvsmassa kan orsaka cancer
Publicerad: 20 okt, 2020

Redan en måttlig obalans av byggstenar för arvsmassan kan ge upphov till cancer, visar avhandling.

Fyra frågor till Ellen Bushell - ny ledamot i SUA
Publicerad: 20 okt, 2020

Ellen berättar om Sveriges unga akademi och avslöjar hur hon planerar att använda sin tid i akademin.

Mammografi räddar liv även bland äldre
Publicerad: 20 okt, 2020

För kvinnor som bjöds in till mammografi efter 70 var dödligheten markant lägre, visas i ny stor studie.

Med målet inställt på att minska nervskador bland arbetare som använder vibrerande maskiner
Publicerad: 15 okt, 2020

Forteanslag för projekt med målet att minska nervskador bland arbetare som använder vibrerande maskiner.

Lågintensiv daglig motion bra för äldres hjärta och hjärna
Publicerad: 16 okt, 2020

Redan måttliga mängd lågintensiv aktivitet minskar risken för hjärtkärlsjukdom och död bland äldre.

Flera Umeåforskare i grupp om covid-vaccin
Publicerad: 13 okt, 2020

Fyra forskare vid Umeå universitet tar plats i vetenskaplig referensgrupp för vaccin mot covid-19.

Bästa resultatet hittills på teoretiska delprovet
Publicerad: 12 okt, 2020

34 procent av deltagarna godkändes på det teoretiska delprovet av kunskapsprov för utländska läkare.

Risk för hjärtinfarkt kan upptäckas av tandläkare
Publicerad: 12 okt, 2020

Förkalkning i halspulsådern är tecken på risk för hjärtinfarkt som kan upptäckas av tandläkare vid röntgen.

Eventuellt behov av etiktillstånd under utredning
Publicerad: 08 okt, 2020

Universitetet har yttrat sig om den utredning som Överklagandenämnden för etikprövning har påbörjat.

Sockergelé i coviddrabbades lungor ger hopp om behandling
Publicerad: 06 okt, 2020

Upptäckten av ämnet i gelén i covidsjukas lungor öppnar samtidigt för effektiva behandlingar, visar ny studie.

Umeåvirolog gläds åt Nobelpris för upptäckt av hepatit C-virus
Publicerad: 06 okt, 2020

Gisa Gerold har forskat hos en av årets Nobelpristagare i fysiologi eller medicin.

Skada i korsband kan sitta i länge i knä och nervsystem
Publicerad: 05 okt, 2020

En främre korsbandsskada kan ge nedsatt funktion och kontroll i knät även 20 år efter skadan.

Persson-pengar till cancerforskning
Publicerad: 05 okt, 2020

Familjen Erling Perssons stiftelse ger Umeå universitet sex miljoner till ett cancerprojekt.