Senaste nyheter från Medicinska fakulteten

Medelhavskost studeras mot demens vid diabetes
Publicerad: 17 feb, 2020

Kan medelhavskost och träning bromsa utvecklingen av demens vid typ 2-diabetes? Det ska nu studeras.

WHO underskattar coronavirusets spridning
Publicerad: 13 feb, 2020

Coronaviruset kan ha en större förmåga att spridas än enligt vad världshälsoorganisationen WHO arbetar efter.

Risk för spridd njurcancer bedöms med DNA-markör
Publicerad: 14 feb, 2020

Risken för att njurcancer ska spridas utanför njuren kan förutsägas med skillnader i så kallad DNA-metylering.

Ny universitetssjukvårdsenhet i norra Sverige
Publicerad: 07 feb, 2020

Primärvården inom Region Jämtland Härjedalen har tilldelats status som universitetssjukvårdsenhet.

Christer Malm – Elitidrott, för barn eller föräldrar?
Publicerad: 05 feb, 2020

Är elitsatsning för barn rätt väg att gå för en lyckad idrottskarriär? Se Christer Malms föreläsning.

Vanligt läkemedel säkert efter kirurgi för cancer i ändtarm
Publicerad: 04 feb, 2020

Ett receptfritt läkemedel kan användas mot smärta efter kirurgi vid cancer i ändtarmen utan ökad risk .

Hälsan allt mer ojämlik i norra Sverige
Publicerad: 31 jan, 2020

Skillnaderna i hälsa ökar mellan olika grupper. Mest ökar klyftan som hänger samman med inkomst.

Ny prototyp för cancerläkemedel slår två flugor i en smäll
Publicerad: 29 jan, 2020

En ny princip för ett möjligt framtida läkemedel dödar cancerceller via två olika mekanismer.

Sällsynt cancerform vanligare i norr
Publicerad: 24 jan, 2020

En ovanlig lymfkörtelcancer är vanligare i norra Sverige än resten av världen, men överlevnaden ökar.

Återkommande smärta kan ge barn lägre skolbetyg
Publicerad: 07 jan, 2020

Barn med återkommande smärta går ut grundskolan med lägre betyg och sämre självkänsla än andra barn.

Erik Rosendahl i nya Äldreforskarrådet
Publicerad: 20 dec, 2019

Regeringen har inrättat ett äldreforskarråd där forskare med särskild kompetens inom äldreområdet ska ingå.

Nya miljoner till cancerforskning i Umeå
Publicerad: 02 jan, 2020

Tre projekt inom cancerforskning vid får sammanlagt mer än 12 miljoner från Sjöbergsstiftelsen.

Generöst stöd från Familjen Erling-Persson Stiftelse
Publicerad: 20 dec, 2019

Donationen täcker stipendier för upp till åtta tredjelandsstudenter årligen i fem år.

Hög ålder och demens inget hinder för högintensiv träning
Publicerad: 19 dec, 2019

Äldre personer med demens fick bättre balans och ökad motivation under en period med fysisk träning.

Utmärkelse till Andreas Josefsson för forskning om prostatacancer
Publicerad: 18 dec, 2019

2019 års Cutting Edge Award från Astellas tilldelas Andreas Josefsson.