Senaste nyheter från Medicinska fakulteten

Ny föreståndare och styrgrupp vid WCMM
Publicerad: 13 sep, 2019

Ny ledning vid WCMM tillsattes den 1 juli 2019.

Hälsoriskerna oorganiska kloraminer i arbetsmiljön
Publicerad: 06 sep, 2019

Hälsoeffekterna av oorganiska kloraminer i arbetsmiljön utvärderade i en ny rapport.

Strategiska miljoner till forskning om hjärnflöden
Publicerad: 04 sep, 2019

Ett forskningsprojekt i Umeå om ”hjärnans tvättmaskin”, det glymfatiska systemet, får miljonanslag.

Stuga blev donation till forskning i Umeå
Publicerad: 02 sep, 2019

En stuga blev genom testamente grundplåten i en donation till medicinsk forskning i Umeå.

Bakterier angriper med blekmedel vid lunginflammation
Publicerad: 02 sep, 2019

Bakterie som orsakar lunginflammation försvagar immunförsvaret med hjälp av blekmedlet väteperoxid.

Forskningsprogram om sociala medier, sociala nätverk och beteendeförändringar
Publicerad: 28 aug, 2019

Hur hälsa och träning kan stärkas med sociala medier är frågan för forskningsprogrammet STAR-C.

Landsbygdsbor i rika länder allt fetare
Publicerad: 28 aug, 2019

Världens kvinnor har passerat männen ifråga om övervikt. Mest ökar övervikten på landsbygden i rika länder.

Hälsostudie med barnfokus växer norrut
Publicerad: 27 aug, 2019

Nu bjuds även föräldrar som väntar barn i Skellefteå in till hälsoundersökningen Northpop.

Konsten att känna med sin patient
Publicerad: 23 aug, 2019

Vetandets värld intervjuar Magnus Hultin om arbetet med att bygga den nya 6-åriga läkarutbildningen.

Tromsö nästa stopp för arktisk vetenskapsturné
Publicerad: 23 aug, 2019

Live föreläsningar om hur människor, ekosystem och samhällen påverkas när klimatet förändras.

Sökande efter tidigare upptäckt av bukspottskörtelcancer prisas
Publicerad: 23 aug, 2019

Daniel Öhlund vid Umeå universitet får pris pris för projektansökan om tidigare upptäckt av pancreascancer.

Berndt Stenberg prisas för forskning om inomhusmiljö
Publicerad: 22 aug, 2019

Professor emeritus Berndt Stenberg får Ellis och Ivar Janzons pris 2019 för sin forskning om inomhusmiljö.

Styvnande blodkärl i kroppen kan ge försämrat minne
Publicerad: 20 aug, 2019

Hjärnan tar stryk när kroppspulsådern styvnar med åren, något som kan skada kärl som är viktiga för minnet.

Minsta proteinfabriken i parasiter beskrivs av Umeåforskare
Publicerad: 22 jul, 2019

Med hjälp av kryo-elektronmikroskopi visas unika detaljer om ribosomer i mikrosporidieparasiter.

Hittade orsak till ALS-symptom hos världens yngsta patient
Publicerad: 18 jul, 2019

ALS-forskare i Umeå hittade orsaken till ALS-symptom hos världens yngsta patient, ett tyskt spädbarn.