Senaste nyheter från Medicinska fakulteten

Molekylär brytare kan stoppa inflammation
Publicerad: 11 jan, 2019

En komponent i cellerna fungerar som en molekylär strömbrytare för att inaktivera immunförsvaret.

Ögonvrån – nytt och nyttigt om ögonen och synen
Publicerad: 10 jan, 2019

Podden Ögonvrån - för dig som är intresserad av ögonen, synen och ögonsjukdomar.

Alkoholmissbruk ökar risken för våld mot gravida
Publicerad: 08 jan, 2019

Risken för våld i nära relation under graviditeten ökar om partnern dricker för mycket alkohol.

Smart och interaktiv arbetsmiljö för logistikarbetare på Volvo
Publicerad: 07 jan, 2019

Studenter har utvecklat en lösning för att förbättra arbetsmiljön vid VOLVO Lastvagnar AB.

Mobilapp effektiv hjälp för kvinnor med urininkontinens
Publicerad: 04 jan, 2019

En app i mobiltelefonen är en effektiv hjälp för kvinnor som har problem med urinläckage.

Antidepressiv medicin ger ingen ökad fallrisk för äldre
Publicerad: 02 jan, 2019

Antidepressiv medicin ökar inte risken för fall och höftfrakturer hos äldre, visar ny forskning.

Cytoskelettproteinet FilP binder till cellulosa – nya möjligheter
Publicerad: 28 dec, 2018

Cytoskelettproteinet i Streptomyces colicolor kan användas för rening av vissa proteiner.

9 miljoner till cancerforskning från Sjöbergstiftelsen
Publicerad: 19 dec, 2018

Per Fransson och Daniel Öhlund får 9 miljoner kronor till forskning om cancer i bukspottkörteln.

Umeåforskare en av fem som får Starting Grant
Publicerad: 17 dec, 2018

Ronnie Berntsson är en av fem forskare som får Swedish Foundations Starting Grant 2018.

Fullt hus när fredspristagare Mukwege talade om våldets Kongo
Publicerad: 15 dec, 2018

Umeborna gick man ur huse för att höra fredspristagare Denis Mukwege tala om sexuellt våld i konflikter.

Hög utbildning och ledande jobb minskar självmordsrisk
Publicerad: 13 dec, 2018

Personer med enkla jobb och låg utbildning är överrepresenterade bland självmord, visar ny kunskapsöversikt.

Strukturerad uppföljning minskar risk efter stroke och TIA
Publicerad: 10 dec, 2018

En strukturerad uppföljning leder till bättre riskfaktorkontroll för patienter som haft stroke eller TIA.

Nya forskningsmiljoner till medicin och naturvetenskap
Publicerad: 07 dec, 2018

Vetenskapsrådet beviljar drygt 60 nya miljoner kronor till projekt vid Umeå universitet.

Att se ultraljud av halskärl minskar sjukdomsrisk
Publicerad: 04 dec, 2018

Personer som ser ultraljud på sina åderförkalkade halskärl får minskade riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom.

Möjligt öka muskler även för svaga äldre personer
Publicerad: 29 nov, 2018

Med några enkla dagliga träningsrörelser går det att öka musklernas massa och funktion också på äldre dar.