Senaste nyheter från Medicinska fakulteten

Hamberg först att prisas för Lika villkor-insatser
Publicerad: 22 maj, 2019

Katarina Hamberg blir först ut att få det nyinstiftade Lika villkor-priset vid Medicinska fakulteten.

Fin utmärkelse till Umeåprofessor
Publicerad: 21 maj, 2019

Professor Charlotte Häger har fått utmärkelsen WCPT International Service Award.

Professor Pernilla Lundberg årets Thuréuspristagare
Publicerad: 16 maj, 2019

Pernilla Lundberg, professor i molekylär parodontologi vid Umeå universitet, tilldelas 2019 års Thuréuspris.

Umeå i internationell forskning mot dödliga virus
Publicerad: 15 maj, 2019

Norrlänningars sorkfeber kan bidra till att i framtiden rädda livet på människor på andra sidan jorden.

Har funnit en ny strategi att behandla tuberkulos
Publicerad: 07 maj, 2019

Forskare i USA och Umeå universitet visar i PNAS en funnen molekyl som förhindrar antibiotikaresistens.

Beredskap i fokus i centrala Umeå
Publicerad: 07 maj, 2019

Strömavbrott och olyckor - hur förberedda är vi? Visit Umeå och CBRNE bjuder in allmänheten på beredskapsdag.

Umeå universitet på turné till arktiska kollegor
Publicerad: 06 maj, 2019

Den 9 maj startar Umeå universitet en vetenskapsturné till de andra universiteten i Arktis. Luleå är först ut.

Ökad risk för blodpropp hos män redan vid måttligt drickande
Publicerad: 03 maj, 2019

Män som dricker knappt ett glas alkohol om dagen eller mer löper tydligt ökad risk för blodpropp.

Umeåforskare prisas av Odd Fellow
Publicerad: 29 apr, 2019

Kristina Lejon och Camilla Sandberg vid Umeå universitet fick Odd Fellow Ordens jubileumsgåva.

Cancerfonden delar ut prestigefullt anslag till Umeåforskare
Publicerad: 12 apr, 2019

Paulina Wanrooij är en av tre yngre forskare som tilldelas Cancerfondens anslag”Junior Investigator Award”.

Umeåforskare leder världsmöte om klimat
Publicerad: 08 apr, 2019

Maria Nilsson leder ett rundabordssamtal om klimatförändringar och hälsa på WHO Partners Forum.

Svårt att svälja ökar risk för död men kan tränas bort
Publicerad: 03 apr, 2019

Sväljsvårigheter bland äldre kan leda till näringsbrist, lunginflammation och död. Men träning hjälper.

Studie om samband mellan diabetesbehandling och magbesvär
Publicerad: 02 apr, 2019

Ny svensk studie undersöker om magproblem vid diabetesbehandling orsakas av rubbad balans i tarmfloran.

Snarkning hindrar kroppen från att läka skador i svalget
Publicerad: 01 apr, 2019

Snarkare får skador som kan orsaka sömnapné och som inte läker på grund av snarkningens vibrationer.

Norrländskt blod ger genombrott i jakt på sjukdomsgener
Publicerad: 31 mar, 2019

En viktig pusselbit har hittats för varianter i arvsmassan som är kopplade till risk för ärftlig sjukdom.