"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2019-05-27

101 godkända på teoretiskt delprov för utländska läkare

NYHET Rekordmånga skrev det teoretiska kunskapsprovet för utländska läkare som Umeå universitet arrangerade 7 maj. Av totalt 429 som skrev provet i Göteborg, Kalmar, Lund eller Umeå blev 101 godkända. Det är det högsta resultatet hittills. Provet var det elfte i ordningen.

Det teoretiska delprovet innehåller 140 enskilda frågor från hela den grundläggande läkarutbildningen, varav fem till sju delfrågor utifrån fem patientfall,  samt 15 frågor utifrån från en vetenskaplig artikel.

– Provet omfattar hela den kunskapsmängd och förståelse som en nylegitimerad läkare förväntas behärska. Det är en blandning av frågor från basvetenskaper och tillämpat i kliniska situationer, säger Magnus Hultin, docent vid Umeå universitet och ansvarig för kunskapsprovet. De som godkänts kan nu anmäla sig till det praktiska delprovet.

Krav för godkänt var minst 60 av totalpoängen på de tre delarna samt inte mindre än 50 procent på del 2.

– Tyvärr var den vetenskapliga artikeln som delades ut på tre av provorterna tryckt i ett mindre format än avsett och var därför svårläst. Detta har vi tagit hänsyn till genom att de som drabbats och haft mer än 60 procent på del ett och två också har fått godkänt på provet.

Totalt har nu 389 prövande genomfört det teoretiska delprovet med godkänt resultat och 184 har också godkänts på det praktiska delprovet. De som har godkänts på både det teoretiska och praktiska delprovet kan efter godkänd kurs om 7,5 högskolepoäng i författningskunskap samt godkänd praktisk tjänstgöring i sex månader gå vidare och söka svensk läkarlegitimation.

Umeå universitet har genom avtal med Socialstyrelsen det nationella uppdraget att ordna svenska kunskapsprov för läkare från länder utanför EU/EES-området.

Kontakt

Magnus Hultin
Universitetslektor, överläkare
E-post
E-post
Telefon
090-786 91 09