"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2021-04-20

Anders Lind framför verk vid Earth Day Art Model 2021

NYHET Den 22 april hålls den nätverksbaserade streamingfestivalen Earth Day Art Model 2021, för att uppmärksamma den internationella temadagen ”Earth Day”. Anders Linds verk Pen and Paper Quartet är utvalt att framföras live över nätverk tillsammans med andra artister och forskare runt om i världen.

Text: Per Melander

Pen and Paper Quartet är skapat som en del av Anders Linds konstnärliga forskning vid Institutionen för estetiska ämnen, med koppling till fälten Telematic Performance och Networked Music Performance.

Med verket undersöker Anders Lind konstnärliga möjligheter och begränsningar som uppstår vid live-uppföranden av musik över nätverk. Pen and Paper är ett utforskande av ljud och video, där en solomusiker musicerar i realtid med penna och papper som musikinstrument.  

Fördröjningskedjor

– Med hjälp av en för verket specifikt utvecklad applikation uppstår en simulerad kvartett, där jag interagerar i realtid med tre digitalt medierade och fördröjda (delayed) versioner av sig själv under konserten, säger Anders Lind.

– Fördröjningskedjor (delay-chains) för ljud och video används som grundläggande parameter för kompositionen, liksom fyra metoder för att arbeta med dynamik i ett digitalt medierat livemusikframförande.

Anders Linds framförande strömmas i realtid från Stockholm, Sverige kl 20.17 lokal tid den 22 April och sänds via festivalen Earth Day Art Model 2021 och deras hemsida.

Pen and Paper Quartet framförs även fredagen den 7 maj kl 12.10 live via Kultur på Campus

Earth Day Art Model är en global telematisk händelse som hålls på International Earth Day. Festivalen belyser aktuella konstnärliga perspektiv som sträcker sig från vetenskapliga observationer till kreativa musik- och intermediaverk.

Årets tema, World Through Windows, fungerar som en metafor för den myriad av ”fönster”, både fysiska och inbillade, genom vilka vår värld uppfattas, särskilt i denna tid av pandemin.

Under 24 timmar kommer festivalen att strömma föreställningar och media av musiker, artister, författare och presentatörer som kommer att ansluta via nätet via Tavel Center i IUPUI, Indianapolis, den 22 april UTC.

Läs mer om Earth Day Art Model

Läs mer om tidigare nätverksbaserade framföranden av Anders Lind inom ramen för hans konstnärliga forskning:

Embracing Distance (2020)

Latency Music: (2020)