"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-02-11

Årligt möte för Arktiskt Tuberkuloscentrum

NYHET Den 7 februari anordnade Tuberkuloscentrum Norr/TB Center Arctic  sitt årliga regionala möte om Tuberkulos på Norrlands universitetssjukhus (NUS).

Text: Olena Rzhepishevska & Andreas Winroth

Mötet samlade klinisk personal från Medicinklinikerna i Lycksele och Skellefteå, Barn- och Ungdomskliniken, Infektionskliniken och specialistmödravården, från tuberkuloslaboratoriet, Klinisk mikrobiologi, Smittskyddsenheten, Vårdhygien Västerbotten och forskare från Umeå universitet.

Det blev många intressanta presentationer och diskussioner: Hur ska latent tuberkulos handläggas inför behandling med immunsupprimerande läkemedel? Hur kan samarbetet i smittspårning förbättras och vad kan vi lära av olika patientfall det gångna året.

Ett inslag som berörde var att höra berättelsen från en patient som har genomgått en mycket tuff behandling av antibiotikaresistent tuberkulos strax efter att hennes första barn föddes. Kvinnan berättade för den medicinska personalen hur mycket hon uppskattade allt stöd och vård under långa månader av sin behandling. "Stöd är ibland viktigare än mediciner" - sa hon.

Komplicerade fall av tuberkulos diskuterades i detalj för att att utbyta erfarenheter: hur man på bästa sätt kan hjälpa en gravid kvinna med ryggraden förstört av tuberkulos och hur man organiserar förlossningen av hennes barn? Hur samarbetar man med finska kollegor kring en tuberkulospatient som reser mellan Sverige och Finland? Tarm-TBC eller schistosomiasis? - en verklig detektivhistoria om hur korrekt diagnos fastställdes för detta svåra fall.

Förutom kliniska diskussioner, presenterades även TB-forskningsprojekt pågående på sjukhuset och Umeå universitet: biomarkörstudier med Umeå biobank som resurs, tuberkulosepidemiologi på internationell nivå och kvalitativ analys av patientens perspektiv på tuberkulosbehandling.

Alla deltagare kunde ta hem ny kunskap och inspiration. Kära TBC-experter, vi ses nästa år igen!

Olena Rzhepishevska
Staff scientist
E-post
E-post
Telefon
090-786 88 45