"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-02-25 Uppdaterad: 2023-09-21, 15:47

Svenskars oro för cancer kartlagd i nypublicerad studie

NYHET Forskarteamet bakom DIRECT-studien, med Anna Rosén i spetsen publicerade i februari en ny delstudie i tidskriften Cancers. Studien undersöker svenskars canceroro, vilka faktorer som sammanfaller med högre oro och om nivåerna påverkar viljan att delta i förebyggande screening.

Text: Heléne Andersson

Carolina Hawranek, förstaförfattare till studien och en av forskarna i det övergripande DIRECT-projektet berättar vad gruppen visat i denna populations-studie. Bland visade resultaten att kvinnor som grupp är mer oroliga än män, och även de med egen erfarenhet av cancer rapporterar aningen högre oro.

Högre oro i sin tur går att koppla till en mer positiv inställning till att delta i screening för kolorektalcancer i form av en tarmundersökning – något som erbjuds personer över en viss ålder, eller som har ökad risk för cancer av olika anledningar.

- Om risken för cancer är förhöjd, till exempel på grund av ärftlighet i familjen, så kan vi se att det tydligt ökar viljan att göra en undersökning, berättar Carolina Hawranek.

Då det tidigare i stort sett bara funnits data över speciella grupper som patienter, mutationsbärare med flera ville forskarna presentera ett bas-värde för en blandad allmänhet.

- Det visar sig att när vi testar samma ”gränsvärden” som tidigare rekommenderats för att identifiera högoroliga patienter – så klassas en av fyra kvinnor i allmänheten som högoroliga (25%) och nästan en av fem män (17%), säger hon.

Studiens breda uppsättning grunddata kan i framtiden nyttjas som referens och basvärde för att jämföra och bedöma canceroro-nivåer hos patienter eller släktingar i familjer med förhöjda cancerrisker.

Den publicerade artikeln med titeln "Cancer Worry Distribution and Willingness to Undergo Colonoscopy at Three Levels of Hypothetical Cancer Risk—A Population-Based Survey in Sweden" finns att läsa i sin helhet (OpenAccess) på följande länk (öppnas i nytt fönster)

 

Om den vetenskapliga publiceringen

Titel: Cancer Worry Distribution and Willingness to Undergo Colonoscopy at Three Levels of Hypothetical Cancer Risk—A Population-Based Survey in Sweden

Författare: Carolina Hawranek, Johan Maxon, Andreas Andersson, Bethany Van Guelpen, Senada Hajdarevic, Barbro Numan Hellquist och Anna Rosén.

Tidsskrift: Cancers

https://www.mdpi.com/2072-6694/14/4/918/htm