"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-03-03

BKC-studenter uttagna till Elittruppen

NYHET Fyra av de aktiva elitidrottsstudenterna på Badmintons kompetenscentrum i Umeå är uttagna att ingå i Svenska Badmintonförbundets Elittrupp säsongen 2022–2023. Från och med sommaren 2022 kommer de ha sin träningsbas på Eurocenter, Uppsala.

Text: Anna-Karin Eriksson

Badmintonskompetens centrum (BKC) i Umeå startade våren 2019 med tre aktiva badmintonspelare. Verksamheten har under åren vuxit, under läsåret 21/22 är åtta aktiva spelare antagna vid BKC och kombinerar sin elitidrottssatsning med studier vid Umeå universitet.

Elitidrottsstudenterna Klara Johansson, Fyrisfjädern BMK, Nathalie Wang, Ronak Olyaee och Johan Azelius, samtliga IFK Umeå, vid BKC i Umeå har nyligen blivit uttagna av den sportsliga ledningen på Svenska Badmintonförbundet att ingå i deras Elittrupp under säsongen 2022-2023.

Att bli uttagen till Elittruppen och träna på Eurocenter har varit ett av mina mål under min tid på BKC

-Den fina utvecklingsmiljön och träningsförutsättningarna i Umeå har bidragit till att flera av spelarna tagit stora kliv framåt i sin idrottsliga utveckling, vilket är ett mycket gott betyg på verksamheten och vår verksamhetsledare/tränare Hannes Andersson, berättar Pernilla Eriksson, ordförande i styrgruppen för Badmintons kompetenscentrum i Umeå.

Nya utmaningar

Från och med sommaren 2022 kommer de uttagna BKC-studenterna att ha sin träningsbas på Eurocenter, Uppsala.

-Jag är väldigt taggad och ser fram emot denna nya utmaning. Att bli uttagen till Elittruppen och träna på Eurocenter har varit ett av mina mål under min tid på BKC. Det känns väldigt roligt och spännande att ha uppnått det och få chansen att träna varje dag med de bästa, säger Ronak Olyaee.

Nathalie Wang instämmer, hon ser också framemot att komma till Eurocenter och vara en de av elittruppen i Uppsala.

- Som alltid när man ska flytta till en ny miljö känns det lite nervigt men jag är också riktigt taggad och ser fram emot att börja nästa steg i min badmintonutveckling. Jag är jätteglad över att ha fått den här chansen, berättar Nathalie.

Dubbla karriärer i Umeå

Under tiden i Umeå har de fyra elitidrottsstudenterna satsat på Dubbla karriärer genom att kombinera sin elitsatsning i badminton med studier vid Umeå universitet.

Det är väldigt positivt att det går att plugga och samtidigt satsa på sin idrott till 100%

Klara Johansson läser socionomprogrammet på distans, hennes avsikt är att fortsätta med sina studier i Uppsala. Nathalie Wang tar under våren sin kandidatexamen från Biologiprogrammet. Johan Azelius som har läst fyra terminer på Läkarprogrammet planerar ett studieuppehåll under läsåret 22/23 för att fullt ut satsa på sitt badmintonspelande. Han räknar däremot med att återkomma till Umeå framöver för att slutföra sina studier. Ronak Olyaee som läst fristående kurser vet inte riktigt i dagsläget vad hon i framtiden vill studera, men valmöjligheterna är många.

Samtliga av dem är nöjda med sin tid på BKC och kombinationen elitidrott och studier.

- Min tid på BKC har varit väldigt lärorik med mycket nya inputs gällande badminton men även allt runtomkring vad gäller kost, fysträning och skadeförebyggande träning. Det känns tryggt att ha med mig den kunskapen ner till Uppsala, säger Johan Azelius.

Johan berättar att det har fungerat utmärkt att flytta både tentor och grupparbeten samt att det funnits en flexibilitet att kunna träna mer eller mindre badmintonpass.

-Det har givetvis underlättat med Corona pandemin, men det är väldigt positivt att det går att plugga och samtidigt satsa på sin idrott till 100%, fortsätter Johan.

Klara Johansson har också fina erfarenheter av att kombinera sin elitidrottssatsning med studier att dela med sig av.

- Jag har haft en jättebra tid i Umeå, även om jag bara varit här i några månader. Det har varit lite annorlunda upplägg på träningen mot hur jag tidigare tränat, men det har varit helt klockrent för mig! Mycket taktiskt och tänkande, samt väldigt duktiga tränare med mycket kommunikation under övningar, säger Klara.

BKC och Idrottshögskolan har varit en viktig del i min satsning

Nathalie Wang är en av de första studenterna som antogs till Badmintons kompetens centrum i Umeå och flyttade i och med det till Umeå.

-BKC och idrottshögskolan har varit en viktig del av min satsning, jag är tacksam för den hjälp jag har fått för att kunna utveckla mitt spel, hålla mig skadefri och samtidigt få en utbildning. Till sommaren har jag en kandidatexamen i biologi och en plats på landslagscentret, tack vare min tid här i Umeå. Det har varit en otroligt spännande och rolig resa som jag håller nära hjärtat, påpekar Nathalie.

Läs mer om Elittruppen 2022-2023

Målsättningar inför det stundande SM-tävlingarna

Under dagarna 11-13 mars spelar studenterna Senior-SM i badminton. BKC-studenterna är förväntansfulla och ser framemot mästerskapet.

- Det känns väldigt roligt, med tanke på hur säsongen har sett ut hoppas jag på att jag kan prestera på den nivån som krävs för att plocka hem några medaljer, säger Ronak.

Johan berättar om sina höga målsättningar, trots att han under en längre tid drabbades av Covid-19.

-I singeln har jag som mål att i år igen ta en medalj och att få till ett bra offensivt spel med ett säkert grundspel. Även i mixed har jag höga förväntningar på mig och min partner Romina, jag tycker vi har goda chanser att vinna en medalj. Vi siktar såklart på en guldmedalj vilket vårat bästa spel kan ge oss, men det finns många bra par med och det krävs hög nivå på spelet rakt igenom hela turneringen, redan från första matchen, påpekar han.

Målet med SM är att ta sig så långt som möjligt, att vinna såklart!

Även Klara har siktet högt.  

-Målet med SM är att ta sig så långt som möjligt, att vinna såklart! Jag har en relativt ny partner, som jag bara spelat två tävlingar med och inte hunnit träna med, men vi är redo att gasa, avslutar hon glatt!

Idrottshögskolan vid Umeå universitet och de övriga aktiva på BKC önskar dem stort lycka till med deras framtida badmintonsatsning och önskar dem varmt välkomna tillbaka till Umeå universitet och träningsmiljön BKC när de så önskar!