Blåbär i spädbarnsåldern kan kopplas till färre allergisymtom
NYHET
Dagligt intag av blåbär under spädbarnsåldern kan bidra till minskade allergisymtom, enligt en ny amerikansk studie där Stina Bodén från Umeå universitet medverkat.
– Våra resultat tyder på att blåbär kan påverka utvecklingen av immunförsvaret under spädbarnsåldern, men mer evidens behövs liksom att studera vad i blåbären som skapar effekterna, säger Stina Bodén, som är dietist och anknuten som postdoktor till Institutionen för klinisk vetenskap vid Umeå universitet.
Dagligt intag av blåbär under spädbarnsåldern kan bidra till minskade allergisymtom, enligt en ny amerikansk studie där Stina Bodén från Umeå universitet medverkat. Blåbärspulvret i studien kom dock inte från vilda norrländska blåbär, som på bilden, utan från kultiverade så kallade "highbush blueberries", som odlas för kommersiella bruk i USA. Foto: Jakob Mjöbring
Stina Bodén var fram till i september i år postdoktor vid Colorado University i Denver och har utfört studien under ledning av forskaren och dietisten Carina Venter vid Colorado University.
I studien deltog 76 friska och ammade spädbarn från Denverområdet i USA. Under sju månader fick hälften av barnen dagligen ett pulver motsvarande två matskedar blåbär, medan den andra hälften fick ett annat pulver utan blåbär, så kallat placebo. Föräldrarna rapporterade in allergiliknande symptom medan forskarna analyserade blodprover och avföringsprover för att mäta immunmarkörer och tarmbakterier.
Färre allergisymtom i blåbärsgruppen
Vid studiens start hade flera barn i blåbärsgruppen allergiliknande symtom, särskilt från luftvägarna, och vid studiens slut uppvisade de barn som fått blåbär större chans att ha blivit av med allergisymptom, särskilt andningsrelaterade, jämfört med placebo-gruppen.
Stina Bodén är dietist och anknuten som postdoktor till Institutionen för klinisk vetenskap vid Umeå universitet. Foto: Hans Karlsson
– Det är särskilt intressant att vi såg en minskning av IL-13, en inflammatorisk markör kopplad till allergi, samtidigt som IL-10, som har antiinflammatoriska egenskaper, ökade. Det tyder på en möjlig dubbel effekt av blåbären, säger Stina Boden.
Sammanfattningsvis tyder resultaten på att konsumtion av blåbär i tidig ålder kan påverka lindringen av allergiska symtom och möjligen modulera immunförsvarets utveckling. De observerade sambanden mellan specifika bakteriegrupper och immunmarkörer, såsom IL-10 och IL-13, lyfter fram potentiellt lovande mål för vidare forskning.
Forskarna betonar att resultaten är preliminära och att fler studier behövs för att bekräfta sambandet till en möjlig minskning av allergisymptom, att förstå vilka ämnen i blåbär som kan ligga bakom effekterna, samt om andra livsmedel kan ha liknande påverkan. Blåbärspulvret kom inte från vilda blåbär utan från kultiverade så kallade "highbush blueberries", som odlas för kommersiella produkter i USA.
Studien Blueberry Consumption in Early Life and Its Effects on Allergy, Immune Biomarkers, and Their Association with the Gut Microbiome finns att läsa via denna länk.
Läs gärna mer om Stina Bodéns år som forskare i USA nedan.